Hjälp katter och andra djur genom fyrverkeriskräcken – tips som lindrar stressen

Även detta år har ett antal individer börjat skjuta fyrverkerier redan innan jul. Medan denna text skrivs smäller det för fullt runt om i landet. Dessvärre lär det pågå långt in på det nya året. Här är tipsen som kan rädda djurs liv och lindra den värsta stressen.

Skydda katten under nyårsnatten

Katten Zingo kikar fram ur sin ombonade koja. Foto Linda Bing
 • Ta in katten – hela nyårsnatten. Och gärna dygnen innan och efter också.
 • Lämna aldrig katten ensam medan skjutandet pågår därute.
 • Verkar katten rädd? Låt den dra sig undan under soffan, sängen eller om den har en egen kattkoja. Men visa katten att du finns i närheten.
 • Söker katten kontakt? Lek med den. Låt den vara nära dig. Sätt dig bredvid.
 • Stäng alla fönster och dörrar. Minsta lilla glipa kan göra att katten tråcklar sig ut.
 • Dra för gardinerna. Låt inte de skarpa ljusskenen komma in.
 • Sätt på radion eller spela musik. Det kan bli en dämpande ljudmatta.
 • Köp feromoner. Det är lugnande doftsignaler som påminner om dem honan sänder ut till sina ungar när de är små. Feromoner finns på apotek och i välsorterade djuraffärer. Spreja aldrig direkt på katten men gärna på möbler eller på platser där katten gillar att ligga. Feromoner finns även som halsband och i doftavgivare som kan sättas i vägguttag för en kontinuerlig utsöndring i luften under flera dagar.

Hjälp hunden hantera fyrverkeriskräcken

Badrummet kan vara en lugn plats fri från fyrverkeriljus och smällande ljud. Foto iStock
 • Ta ut hunden på en lång runda tidigt på nyårsaftonens förmiddag innan förhoppningsvis smällandet satt igång. Gör gärna roliga aktiveringsövningar så att hunden stimuleras mentalt.
 • Ha hunden kopplad i säkert sele – hela nyårsaftonen. Ta gärna dubbla. Det har hänt att livrädda hundar tråcklat sig ut sitt sele.
 • Dra för gardinerna och sätt på musik eller radion för att dölja raketernas blixtrande ljus och dundrande ljud.
 • Välj en plats hemma dit så få ljud som möjligt tränger in. Stanna där hela nyårsnatten. Badrummet är ofta en bra plats. Ställ in hundens korg eller kuddar, lite vatten och foder. Sätt dig bredvid. Har ni tvättmaskin kan du kan passa på att tvätta, det monotona ljudet kan lugna.
 • Ta aldrig med din hund till en plats där det skjuts fyrverkerier. Låt den heller inte sitta och titta ut genom fönstret. Plötsligt kommer en raket för nära och kan skrämma hunden svårt.
 • Befinner ni er tillsammans med ett sällskap där personer går ut under tolvslaget se till att dörrarna stängs så att inte din hund kan springa ut om den blir rädd.
 • Lämna aldrig hunden ensam medan det smäller.
 • Om hunden inte är för stressad, försök att avleda uppmärksamheten med saker du vet att den tycker om.
 • Om hunden gömmer sig, låt den vara på sitt gömställe men visa att du finns i rummet. Sätt dig ner framför sängen den ligger under eller titta till den då och då dit den tagit sin tillflykt.
 • Om hunden söker stöd hos dig, visar att den vill bli buren eller sitta i ditt knä: Ge den allt stöd den behöver.
 • Tala lugnt och vänligt till hunden.
 • Köp feromoner. Det är lugnande doftsignaler som påminner om de hormoner tiken sänder ut till sina valpar. Feromoner finns på apotek och i välsorterade djuraffärer. Spreja aldrig direkt på hundens päls men gärna på möbler eller i hundkorgen. Feromoner finns även som halsband och i doftavgivare som kan sättas i vägguttaget för en kontinuerlig utsöndring i luften under flera dagar.
 • Är din hund mycket stressad? Kontakta veterinär så snart du kan och be om hjälp. Kanske kan du få lugnande receptbelagt medicin utskriven. Men var medveten om att det inte är någon universallösning.
  – Generellt sett är det nästan omöjligt att lugna ner hundar som stressat upp sig för mycket, oavsett vilken metod eller vilket preparat du använder. Förr användes ofta acepromacin, men i dag tror man att det har en mer passiviserande än lugnande effekt, och kan kanske framkalla mer ångest. Nu används istället diazepam (Valium), men det finns flera negativa aspekter av det, har veterinär Torkel Falk, Din Veterinär Smådjurskliniken Helsingborg tidigare berättat.
 • Många som lever med ljudrädda djur passar på att resa iväg över nyår för att njuta stillheten och frånvaron av smällare. Det kan vara till en stuga i skogen, vid havet eller till garanterat fyrverkerifria hotell vid flygplatser, där det råder förbud mot alla raketer.

Ge kaninerna ett säkert nyår

Ge gärna kaninerna lite örter som sysselsättning.
 • Häng skynken eller dra för gardiner så att kaninerna slipper se de skarpa ljusen.
 • Maskera gärna det plötsliga ljudet av smällarna med till exempel musik.
 • Ge nytt gott hö och kanske lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med.
 • Eftersom kaniner är sociala djur som känner trygghet i gruppen så kan en eller flera kompisar i en stabil grupp fungera som ett bra stöd.
  Fler kaninråd finns här: Så klarar kaninen fyrverkerierna

Så kan du bidra till en djurvänligt nyårsfirande

 • Avfyra inte fyrverkerier.
 • Be dem du firar med att också avstå.
 • Kontakta politikerna i din kommun och föreslå ett fyrverkerifritt firande. Lägg förslaget som ett medborgarinitiativ.
 • Tyvärr överklagas ofta fyrverkeribegränsningsbeslut. I Trelleborg fick stadens brukshundklubb, TBK, först igenom ett förslag om ett totalförbud för privatpersoner att använda fyrverkerier. Detta överklagades. Då uppvaktade de politiker, som la en motion om ett tidsfönster på en halvtimme under vilket det är tillåtet att avfyra fyrverkerier. Kommunfullmäktige klubbade igenom det och detta nyår är det endast tillåtet för privatpersoner att avfyra fyrverkerier på detaljplanerat område 23.45–00.15 under nyårsnatten. Andra tider krävs tillstånd.
  – Man får aldrig ge upp, säger Britta Brink Nehlin, dåvarande ordförande i TBK.

Fyrverkerier orsakar olyckor

Varje nyår redovisas tragiska olyckor kopplat till fyrverkerier och fall där djur stressats svårt. Just nu protesterar Djurskyddet Örnsköldsvik mot ett planerat jättefyrverkeri som är tänkt att avfyras i Örnsköldsvik på nyårsafton.

Fyrverkerier kan leda till djurs död. Korna som flydde i panik för några år sedan, när någon sköt in en raket över hagen, halkade och skadades så illa att avlivning var enda utvägen. Hunden som var i en rastgård när någon brände av ett fyrverkeri veckan innan julafton blev så rädd att den hoppade över stängslet, rusade bort, korsade ett järnvägsspår och blev påkörd. Avlivning var enda utvägen. Två svenska dödsolyckor i fyrverkeriernas spår. Det finns dessvärre fler. Lägg därtill alla rädda katter, hundar och andra sällskapsdjur. De vilda djuren som plötsligt hör smällar och ser ovanligt ljus omringa dem, samt ytterligare tusentals skrämda kor, grisar och fåglar. Många djur stressas svårt under nyår.

Just hästar lyfter Malin, en av alla de djurhållare som anslutit sig till Djurskyddet Örnsköldsviks pågående kampanj för att stoppa ett ”jättefyrverkeri” som hotell och andra företag i Örnsköldsvik planerar att avfyra på nyårsafton, fram när hon delar med sig av sina erfarenheter:

”Fyrverkerier utgör en mycket stor risk för alla djur, men om vi ska rikta in oss på just hästar som är flyktdjur så förstår inte en häst vad det är som händer när himlen lyses upp och det kommer oväntade smällar. Deras instinkt säger fly och de bryr sig inte vem, eller vad som står i vägen. Vi har ston som både har föl vid sidan, och ston som kommer att få föl. Det betyder att fyrverkerier kan ha förödande konsekvenser och dödlig utgång om stoet skulle bli så stressad att hon i panik kastar fölet”, skriver häst-, hund- och kattägaren Malin på djurskyddsföreningen Djurskyddet Örnsköldsviks Facebooksida.

Här har allt fler djurhållare anslutit sig och berättar om hur deras djur har drabbats av fyrverkerier. Malin beskriver vidare de förberedelser hon tvingas göra för att hennes hästar som annars går på lösdrift ska klara sig genom nyårsnatten. Hon har ordnat stallplats åt alla, för att minska risken att de skenar iväg. Men de kan fortfarande skada sig i boxen, skriver hon och konstaterar:

”Ett nyår för oss `hästmänniskor´ betyder alltså hästar instängda i minst 18 timmar, och att se det nya årets firas in i panikslagna ögon på ett djur. Detta för att människor ska få roa sig med några glittrande fyrverkerier som skrämmer både djur, människor och skräpar ner vår natur.”

Läs mer om Djurskyddet Örnsköldsviks protester mot jättefyrverkeriet här på deras: Facebooksida

Text Katarina Hörlin
Foto Linda Bing & iStock