MIN HUND BAJSAR INNE NÄR DET ÄR MÖRKT UTE

Hur kommer det sig att min hund Bosse som är ett och ett halvt år har börjat göra sina behov inne nu när det mörknat utomhus? Händer inte varje dag men nästan. Vet att han är mörkrädd och därför är jag alltid med honom ute på kvällen, och när jag jobbar kväll enstaka gånger är han i hundgården tillsammans med min andra hund Hugo cirka fem år som kom som omplacering för tre år sen. De är bästa kompisar. Hundgården är ett varmt rum med lampor och leksaker, filtar med mera. Vi går promenad minst en timme varje kväll annars går dom på lina ute. De är endast i hundgården när vi jobbar eller åker bort där de inte kan följa med, annars är de alltid med oss. Det har aldrig varit något bekymmer förut att han bajsar inne. Vad ska jag göra? Vågar jag lämna honom ensam i hundgården med den andra hunden på eftermiddagen och kvällen?
undrar Karina

SVAR: Du undrar om du vågar lämna Bosse i hundgården med Hugo. Men är det hans mörkrädsla eller att du är rädd för att hundarna ska bråka som gör att du tvekar?

Det är enklast att få hundar rumsrena om de har regelbundna rutiner med promenader. Om jag förstår rätt går ni promenad på kvällen, annars är hundarna ofta i hundgård eller bundna i lina. När hundar lever på det sättet blir det lätt problem med rumsrenhet, då det blir otydligt vilka vanor man vill skapa och vad som är ute och inne. Det finns dessutom regler för hur man får hålla sina hundar, så jag tycker att du ska läsa föreskrifterna om hållande av hund och katt på Jordbruksverkets hemsida.

Jag tror att du behöver jobba med Bosses mörkrädsla genom att ni är ute tillsammans när det mörknar, helst en stund varje dag. Syssel­sätt honom med sådant han tycker om, gå promenad, ge honom godis och lek med honom. Han är i en ålder då hundar lätt kan bli lite osäkra, men om du gör detta regelbundet kommer hans mörkrädsla snart att bli mindre.

Kerstin Malm
Filosofie doktor i hundars etologi


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga