Min hund bajsar inomhus efter vi har haft gäster

Jag har en hund som är 1 år och en månad nu. Han har varit duktig och varit rumsren tills han blev ungefär 1år och någonstans där så började han bajsa inomhus efter att vi haft gäster. Varför gör han det? Så fort våra gäster går, så går han och bajsar någonstans i vårt hem. Vanliga dagar när vi inte har gäster så är han duktig och gör sina behov utomhus, samt på sitt hunddagis sköter han sig. Jag vill bara förstå varför han gör det och om det kommer att gå över.

Svar:
Jag tror att du själv, som ser honom och känner honom, lättast kan få en känsla av vad orsaken är. Jag ska ge några förslag i form av frågor som du kan fundera över.

Vad tycker din hund om att det kommer hem folk till er, verkar han reagera med oro, obehag eller vakta? Eller tycker han att det är roligt när ni har gäster? Har era gäster hund med sig? Kan hans bajsande vara ett behov av att ”markera” när det finns främmande lukter i hans hem? Går det längre tid än vanligt mellan hans promenader? Får han något annat än vanligt att äta som gör hans mage orolig? Vad tycker han om att gästerna går?

Beroende på orsaken behöver du göra på lite olika sätt. Om det skulle handla om en slags revirmarkering, vilket kan stämma med tanke på hans ålder, behöver han vänja sig vid att folk kommer hem till er. Du kan också behöva ge honom mer uppmärksamhet och rasta honom oftare även när gästerna är hos er.

Oavsett orsak är det viktigaste att snabbt bryta den vana han har fått av att bajsa inomhus. Ta på koppel lite innan gästerna går och gå ut med honom samtidigt som de går. Var helst ute till dess att han har bajsat, annars får du passa noga på honom när ni kommer in. Var också vaksam så att han inte börjar bajsa tidigare, redan innan du sätter på kopplet. Men bestraffa eller förebrå honom inte om han skulle bajsa, utan ta bara lugnt på koppel och gå ut en stund.

Fil. dr Etologi Kerstin Malm


Skicka in din fråga här:

    Ditt namn (obligatoriskt)

    Din e-post (obligatoriskt)

    Ämne

    Din fråga