Hjälp djuren att klara kölden

Det snöar över stora delar av landet. Här är några tips på hur du kan hjälpa djur att klara kylan!

Håll katten och hunden inne vid bitande kyla
Låt dem vara inomhus större delen av dygnet när det är riktigt kallt. Vissa hundraser trivs och är framavlade för att klara sig bra i kyla, som alaskan malamute, men för de flesta raser som inte är vana vid kylan kan den plötsliga kölden skapa stora problem.

Lär dig tyda fryssignalerna
När ni är ute: var observant på om hunden eller katten visar tecken på att frysa. Den kan skaka eller hålla en tass i luften. Gå direkt in om ditt djur gör detta. Öron, tassar, könsorgan, nos och svanstipp är de organ som löper störst risk att få köldskador. Se till att hunden har täcke och gärna hundskor på tassarna när ni är ute. Var i rörelse. Låt inte din hund sitta stilla länge.

Låt inte hunden sitta stilla och vänta i snön. Foto: iStock

Förfrusna katter
Varje vinter förfryser flera hemlösa katter. Även för katter är det öron, svanstipp och trampdynor som skadas först. Ta alltid in en katt i värmen om den verkar frysa, du ska aldrig gnugga på kroppsdelen som verkar förfrusen eller lägga något varmt mot det. Låt katten i stället långsamt värmas upp och ring direkt veterinär om den förfrusit någon kroppsdel. Hemlösa katter som gått ute länge i köld är oftast svårt uttorkade och behöver vätska.

Spana in däcken
Kontrollera bildäcken innan du kör iväg, det är inte ovanligt att katter försöker söka skydd från kylan genom att lägga sig på ett däck.

Kontrollera alltid bildäcken så att inte någon katt tagit skydd där.

Skyddad kattplats ute
Om din katt går ute och du inte har en kattlucka där den själv kan ta sig in bör du ordna en skyddad liggplats där katten kan värma sig i väntan på att bli insläppt igen. Försäkringsbolaget Agria tipsar om att ”platsen ska ligga ovanför markplan, vara fritt från fukt och utan drag. Isolera gärna med frigolit eller halm. Tänk också på att katter som vistas ute i kyla behöver ett foder med mer energi.”

Emma på Djurskyddet Västerbotten tipsade den kalla vintern 2021 i en intervju med Tidningen Djurskyddet om att ”ett isolerat katthus eller krypin bra. Då kan katterna komma undan kylan om de inte kan ta sig inomhus själva. Stora värmelampor är också väldigt bra att kunna ligga under, om det är inomhus någonstans där det ändå är kallt, exempelvis i något uthus”.

Hjälp frusna djur
Ser du en katt ute i kylan som är medtagen? Ta in den. Sök direkt efter dess ägare! Verkar den ha förfrusit någon kroppsdel som öron eller tassar? Ring veterinär.

Hjälp de vilda djuren

Blåmes. Foto: Regine Tholen, Unsplash.

Ge fåglarna föda
Solrosfrön (skalade eller oskalade), jordnötter avsedda för fåglar, talgbollar utan nät och äppelhalvor kan hjälpa småfåglarna genom vintern. Gulsparvar och fasaner äter gärna havre och vete.

Placera skyddat
Häng gärna upp fågelfödan i ett buskage eller träd där de kan sitta skyddat och äta.

Ge aldrig salt mat
Se till att fåglarna inte matas med salta nötter eller matrester som innehåller salt eller kryddor. Mata inte heller djur med mögligt foder – det kan vara mycket skadligt, ibland livsfarligt.

Servera vatten
Ge fåglarna vatten genom att varje dag hälla upp ljummet vatten på ett fat. Lägg en träbit eller en kotte i fatet så hindrar du att det fryser till is.

Rådjur behöver ibland hjälp att få vatten på vintern. Bor du nära naturen kan du redan på sommaren slänta av ett område vid en bäck så att det är lätt att ta sig dit och dricka. Har vattnet frusit? Hacka loss isen intill land så att det blir en öppen vak, då kommer djuren åt att dricka.

Svanar på is – så vet du om de behöver hjälp

Vit svan i snö på vatten som är grönsvart och isigt
Svanar är sällan fastfrusna på isen, men kan vara det. Foto: Marcus Ganahl, Unsplash.

Oftast vilar och återhämtar sig svanar eller andra sjöfåglar som ligger ute på isen. De sitter sällan fast och kan ligga kvar i flera timmar, ibland till och med hela dagen, har viltrehabiliteraren Nina Peivert, som ger råd om vilda djur och hur man kan hjälpa dem på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp, tidigare berättat.

Om en svan verkligen har fastnat i isen så är det vanligen fjäderdräkten som frusit fast. Antingen går fjädrarna av eller så smälter isen runt om på grund av svanens varma yttertemperatur i fötterna. De kommer oftast loss till slut. Men håll utkik under dagen och kontakta viltrehabiliterare för rådgivning.

Om du är osäker på om svanen eller någon annan sjöfågel verkligen sitter fast i isen kan dessa frågor ledsaga dig:
* Hur länge har fågeln setts på samma plats?
* Tittar den upp med hela huvudet och väser? Väsandet betyder inte alltid aggressivitet, utan är ett av deras olika läten för att kommunicera. Låt den vara i fred.
* Ser du fotspår runt omkring fågeln? Har den förflyttat sig från en plats till en annan?
* Om fågeln är intrasslad i något, kämpar men inte kommer någonvart eller har synliga skador: ring alltid viltrehabiliterare!

Här hittar du fågel- och viltrehabiliterare nära dig:
Viltakuten
KFV Riks.
Nordens Viltrehabilitering

Text Katarina Hörlin Foto iStock, Marcus Ganahl, Unsplash, Regine Tholen, Unsplash. Källor Pontus Ljunghills intervju med Niklas Aronsson författare till boken ”Mata fåglar” ur tidigare tips i Tidningen Djurskyddet Så hjälper du de vilda djuren i vinterNinas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue, Anna Lundvall, Emma Brunberg, Agrias affärsområdeschef för smådjur Patrik Olsson och Dyrebeskyttelsen Norge.

Taggat med: FörfrysningHjälp djur genom köldenKylaminusgradervinter