Så tycker politikerna om nya djurskyddslagen

nya djurskyddslagen

Dela artikeln:


En ny lag behövs. Det var riksdagsledamötena överens om på Djurskyddet Sveriges seminarium idag som samlade runt femtio engagerade personer.

I höstas presenterades ett förslag till en ny djurskyddslag. Alldeles nyligen har alla remissinstanser fått lämna sina synpunkter på denna och nu återstår det för politikerna att bearbeta både förslaget och remisserna. Åsa Coenraads från Moderaterna, Anita Brodén från Folkpartiet, Sara Karlsson från Socialdemokraterna och Jens Holm från Vänsterpartiet fick under Djurskyddet Sveriges seminarium diskutera vad de tycker om förslaget och alla var överens om att en ny lag behövs.
-Alla lagar behöver ses över eftersom vi hela tiden får nya kunskaper, säger Åsa Coendraads.
-Flera frågor som till exempel vad som menas med naturligt beteende, ansvarsfrågan, kattfrågan behöver klargöras, säger Anita Brodén.
-Det behövs ta ett brett grepp, säger Sara Karlsson.
- Jag tycker självklart att en ny djurskyddslag är bra men anser att det bör läggas mer energi på att kontrollera att den lag vi redan har idag efterlevs, säger Jens Holm.

Lagen diskuterades dels på en övergripande nivå, dels mer specifikt som frågan om märkning av katt. Olika åsikter fanns för förslaget om en målstyrd lag. I en målstyrd lag anges vilka mål som ska uppfyllas men inte hur. Hur målen ska nås regleras då i Jordbruksverkets föreskrifter. Jens Holm såg en risk med detta medan Åsa Coendraads såg fördelar med den flexibilitet lagen då skulle få. En obligatorisk märkning och registrering av katter tyckte Jens Holm, Sara Karlsson och Anita Brodén var ett jättebra förslag.
-Under mina första år i riksdagen trodde jag att man skulle kunna lösa märkningsfrågan på frivillig väg. Men jag inser nu att det inte går och välkomnar detta förslag, säger Anita Brodén.

Åsa Coendraads är däremot skeptisk.
-Jag tycker att det är viktigt att man lyfter frågan om katt i utredningen men jag känner att frågan blir stadfokuserad, man tänker till exempel inte på alla katter i ladugårdar. Det kommer också bli svårt att göra kontroller för att se om de är märkta eller inte och då blir det plakatpoilitik, säger hon.

Frågan om djur ska få finnas på cirkus delade panelen. Åsa Coendraads och Anita Brodén tyckte lagförslaget att förbjuda sjölejon och elefanter var bra men ville inte gå så långt som att förbjuda alla djur.
-Hundar är till exempel ypperligt att ha på cirkus, säger Åsa Coendraads.

Sara Karlsson och Jens Holm är för ett totalförbud av djur.
-Jag har svårt att se hur det är förenligt med ett naturligt beteende för djur att uppträda på cirkus, säger Sara Karlsson.
-Djurcirkus är en rest från en annan tid. I ett civiliserat samhälle har man inte djur på cirkus, säger Jens Holm.

Se en webbsändning av seminariet här

 

 

Elsa Frizell

Redaktör för Tidningen Djurskyddet.
Det här inlägget publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Så tycker politikerna om nya djurskyddslagen

 1. Birgitta skriver:

  Moderaternas talesperson i djurskyddsfrågor, Åsa Coenraads, är enligt artikeln skeptisk till en obligatorisk märkning och registrering av katter:
  ”Jag tycker att det är viktigt att man lyfter frågan om katt i utredningen men jag känner att frågan blir stadfokuserad, man tänker till exempel inte på alla katter i ladugårdar”, säger hon i artikeln.

  Vad menar Åsa Coenraads egentligen? Är inte alla katter lika mycket värda?

  Självklart borde alla katter märkas och registreras, samt kastreras, inte minst ladugårdskatter som ofta lever halvvilda i stora kolonier och riskerar smitta varandra med sjukdomar.

  Och varför skulle hundar vara ”ypperligt att ha på cirkus”?

  Åsa Coenraads visar gång på gång att moderaterna inte tar djurskyddsfrågorna på allvar.

 2. Birgitta Pettersson skriver:

  Vi kommer inte att få en vettig djurlagstiftning förrän vi ta bort skrivningen onödigt lidande. Djur skall inte utsättas för lidande. Helt enkelt. Och så skall man definiera djurs lidande. Pappskallar från en förgången tid tror inte att djur lider känslomässigt. Inte rädda för jägare, är inte rädda när de går på golgata inför slakten. Hör inte, känner inte, förstår inte. Och ändå kan de år efter år bygga bo, fostra sina barn och lära sig att undvika faror. Det är uppenbarligen något som inte stämmer. Kan det vara behovet av att tjäna pengar på dem, att se dem som produkter istället för levande varelser.