Djurförsök

Idag är det försöksdjurens dag

Idag är det Försöksdjurens dag. En dag som startade den 24 april 1979 och syftet var då som nu att uppmärksamma alla de försöksdjur som varje år används i djurförsök världen över.... Läs mer »

Hennes forskning leder till färre försöksdjur

Forskning är viktigt. Att djur skyddas från lidande är nödvändigt. Det är grundtanken i stiftelsen Forska Utan Djurförsöks arbete. Igår prisades en forskare som arbetar för att lära oss... Läs mer »

”Regeringen, finansiera 3R-center nu”

Minska, förfina och ersätt djurförsöken. Det är tanken bakom 3R-center, som skulle kunna ha satts igång i år. Men i vårbudgeten kom beskedet: inga medel är avsatta för att... Läs mer »

TEMA: Mössen i djurförsöken

TEMA. Miljontals möss har genom åren levt sina liv i laboratorium världen över. De är ett av de vanligaste försöksdjuren. Vad kan göras för att deras liv ska bli... Läs mer »

Pris för forskning utan djurförsök

Idag uppmärksammas Christel Bergström, Maria Karlgren och Pär Matsson vid Uppsala universitet. De tre forskarna får Nordiska forskningspriset för sitt arbete med att ta fram metoder som kan ersätta... Läs mer »

Danskt center för alternativ till djurförsök

Ett så kallat 3R-center, ett center för alternativ till djurförsök, ska öppnas i Danmark. Sverige halkar efter, menar djurförsöksmotståndare. Danmarks livsmedelsminister Mette Gjerskov meddelade i förra veckan att ett... Läs mer »

Olika bedömningar av djurförsök

Ett djurförsök som är förbjudet i Stockholm kan godkännas i Göteborg, och vice versa. Bristen på riktlinjer gör att de nämnder som godkänner försöken beslutar olika. Inte heller den... Läs mer »

Proteststorm mot tåklippningsförsök

Stockholms norra djurförsöksetiska nämnd gav i början av året grönt ljus till en studie på möss och råttor, i forskningen mot artritsjukdomar. För att se vilka djur som är... Läs mer »