Fisk

Regnbågar under ytan

Långt från både norska kusten och de norrländska älvarna har Fogdö Lax hittat sin nisch. En liten produktion gör det möjligt att bedöva och slakta laxarna manuellt. Lagom syrenivå... Läs mer »

Osäker slaktbedövning döms ut i rapport

Koldioxidbedövning innan slakt är den vanligaste metoden på svenska fiskodlingar, trots att den är osäker och stressande. En rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, där metoden döms ut av forskare ,... Läs mer »

Vilda fiskar-världshavens fredlösa

Då de inte räknas som ”hållna av människan” skyddas de inte av djurskyddslagen. Trots att forskningen visar att fiskar kan känna smärta, finns det fortfarande inga lagar som skyddar... Läs mer »

Fångstmetoder utan hänsyn till djurskyddet

Fångstmetoderna inom fisket är utformade efter effektivitet, inte djurskydd. Ändå finns det saker som kan göras för att minska lidandet för fisken, menar en rapport från den engelska organisationen... Läs mer »

Liten fisk mer aggressiv

Anfall är bästa försvar. Det tycks den australiensiska fisken ökenstubben tycka. Precis som hos våra svenska stubbar och smörbultar tar pappan ensam hand om äggen, och han försvarar argsint... Läs mer »

Förbättring för fisken

Branschen har tagit fram nya riktlinjer för import av akvariefisk. – Detta innebär särskilt en förbättring för stora fiskarter som levt i alldeles för små akvarium, säger Kjell Fohlman... Läs mer »

Kampanj mot överfisket

Över 90 000 har skrivit på Världsnaturfondens kampanj för att stoppa överfisket. Målet är att påverka EUs fiskelagar då de ska reformeras under 2012. Över 70 procent av EUs... Läs mer »

Ny forskning för fiskvälfärd

Under september startar ett stort EU-projekt för att skapa bättre välfärd hos odlad fisk. -Vi ska titta på personlighet, miljöer och stressfaktorer, säger Svante Wiberg professor vid institutionen för... Läs mer »

Fiskar känner smärta

Fiskar bör, i likhet med andra djur, skyddas från onödigt lidande. Det skriver SLU i en ny rapport. Som Tidningen Djurskyddet tidigare berättat kan fiskar känna smärta och stress. Dock ... Läs mer »