Rovdjur

Nya rovdjurspropositionen oroar Djurskyddet Sverige

I går klubbades den igenom, regeringens proposition ”En hållbar rovdjurspolitik”. Ödesdigert för varg, lo och järv tycker Sven-Erik Alhem, styrelseledamot i Djurskyddet Sverige. – Det verkar som om landet... Läs mer »

Kritik mot regeringens egna vargsiffror

Antalet vargar i Sverige ska bestämmas av forskare, föreslog regeringens utredare. Men i den nya rovdjurspropositionen presenterar regeringen egna siffror, något som upprör jaktkritiker. Regeringens agerande är ett populistiskt... Läs mer »

Förvaltningsrätten: Vargjakten olaglig

Beslutet om vinterns vargjakt är ogiltigt. Det meddelar Förvaltningsrätten idag. Domen innebär sista spiken i kistan för jaktbeslutet, som i praktiken stoppades redan då det överklagades av bland annat... Läs mer »

Varghonan får stanna i Junsele

Det senaste flyttförsöket – det fjärde i raden – lyckades inte heller. Varghonan, i media döpt till Junselevargen, vandrade tillbaka till sina hemtrakter efter att ha släppts ut i... Läs mer »

Lodjursunge räddad i sista minuten

Lodjursungen hade sökt trygghet i ett träd för att komma undan jägarnas hund. Tyvärr skyddar det inte mot skjutvapen. Men precis när skottet skulle falla ringde jägarnas telefon –... Läs mer »

Återupptagen jakt på påkostad vargtik

Trots tre flyttförsök trivs den finsk-ryska vargtiken bra i Junsele, till förtret för traktens renskötare. Kostnaderna har skenat iväg för både staten och samebyarna. Efter att förvaltningsrätten stoppat skyddsjakten... Läs mer »

Stängsel skyddar både får och varg

Att bygga vargsäkra stängsel är ett bra sätt att lösa konflikter mellan rovdjur och fårägare. Det menar Svenska Rovdjursföreningen som idag startar en kampanj för att få in mer... Läs mer »

Myndighet vill ha dina råd om varg

Naturvårdsverket vill ha förslag som kan underlätta för människor att leva nära varg i Sverige. Därför bjuder de in allmänheten att lämna idéer på sin hemsida. Konsultationen är öppen... Läs mer »

Vargvalpar riskerar att dö

Länsstyrelsen i Västmanland beslutade den 16 januari om skyddsjakt av två vargar. I beslutet står tydligt att jakten ska inriktas på föräldradjuren. I reviret finns enligt underlaget i beslutet... Läs mer »

Utsättning av varg inte rätt väg

Utsättning av varg är en komplicerad och alltför dyr åtgärd för att trygga den svenska vargens framtid. Det svarar Djurskyddet Sverige i den remiss angående kompensationsåtgärder som idag skickas... Läs mer »