Rovdjur

Kritik mot regeringens egna vargsiffror

Antalet vargar i Sverige ska bestämmas av forskare, föreslog regeringens utredare. Men i den nya rovdjurspropositionen presenterar regeringen egna siffror, något som upprör jaktkritiker. RegeringensLäs mer »

Förvaltningsrätten: Vargjakten olaglig

Beslutet om vinterns vargjakt är ogiltigt. Det meddelar Förvaltningsrätten idag. Domen innebär sista spiken i kistan för jaktbeslutet, som i praktiken stoppades redan då detLäs mer »

Varghonan får stanna i Junsele

Det senaste flyttförsöket – det fjärde i raden – lyckades inte heller. Varghonan, i media döpt till Junselevargen, vandrade tillbaka till sina hemtrakter efter attLäs mer »

Lodjursunge räddad i sista minuten

Lodjursungen hade sökt trygghet i ett träd för att komma undan jägarnas hund. Tyvärr skyddar det inte mot skjutvapen. Men precis när skottet skulle fallaLäs mer »

Återupptagen jakt på påkostad vargtik

Trots tre flyttförsök trivs den finsk-ryska vargtiken bra i Junsele, till förtret för traktens renskötare. Kostnaderna har skenat iväg för både staten och samebyarna. EfterLäs mer »

Stängsel skyddar både får och varg

Att bygga vargsäkra stängsel är ett bra sätt att lösa konflikter mellan rovdjur och fårägare. Det menar Svenska Rovdjursföreningen som idag startar en kampanj förLäs mer »

Myndighet vill ha dina råd om varg

Naturvårdsverket vill ha förslag som kan underlätta för människor att leva nära varg i Sverige. Därför bjuder de in allmänheten att lämna idéer på sinLäs mer »

Vargvalpar riskerar att dö

Länsstyrelsen i Västmanland beslutade den 16 januari om skyddsjakt av två vargar. I beslutet står tydligt att jakten ska inriktas på föräldradjuren. I reviret finnsLäs mer »

Utsättning av varg inte rätt väg

Utsättning av varg är en komplicerad och alltför dyr åtgärd för att trygga den svenska vargens framtid. Det svarar Djurskyddet Sverige i den remiss angåendeLäs mer »