Ledare

Fiskfokus i höst

Det är höst. Mörtarna som filosofen Jonna Bornemark umgås med varje dag under sommaren får inte längre besök av ”den där roliga växten som det kommer mat ur”. Det... Läs mer »

En varm sommar väntar

Alldeles nyss kom pappersversionen av Tidningen Djurskyddet ut. Temat är märkliga missuppfattningar kring djur och det finns tyvärr väldigt många. En är att kycklingar och värphöns som hålls i... Läs mer »

Påsk på väg

Det snöar här i Stockholm i dag. Askonsdagen går mot eftermiddag och alldeles strax drar påsken igång för fullt. För många väntar några dagars ledighet och för alla som... Läs mer »

Fokus på exteriöra överdrifter

Höstnumret av papperstidningen är ute. Temat är utseendets pris och vi tittar närmare på djurskyddslagens 2 kapitel 11 §, Förbud mot viss avel. ”Det är förbjudet att utföra avel... Läs mer »

Fler isoleringsplatser behövs

Fruktansvärda bilder från Ukraina strömmar mot oss från sociala medier, i tidningar och nyhetsinslag. En del ger trots allt hopp, bilderna där människorna kunnat fly med sina djur i... Läs mer »

Grovt djurplågeri och norskt avelsförbud

Året har öppnat starkt med många viktiga djurskyddsbeslut. I morgon kommer riksdagen att debattera och fatta beslut om den ska anta regeringens förslag på skärpta straff för brott mot... Läs mer »

Vinternumret ute nu

Regeringen föreslår skärpta straff för brott mot djur och i nya numret av papperstidningen, tillika årets sista, granskar vi delar av propositionen. Det mest kända förslaget: Längre straff för... Läs mer »

Svensk travsport förbjuder spödrivning

Nya numret av papperstidningen har precis kommit ut. Vi presenterar nyheten att Svensk Travsport fattat det historiska beslutet att inte längre tillåta drivningar med körspö under lopp. Ändringen gäller... Läs mer »

Sommarnumret är på väg

Mycket hinner hända under de sju dagar det tar för en papperstidning att skickas till tryckeriet till dess den lämnat tryckpressarna och landat hos läsarna. Den här gången hann... Läs mer »

Djurförsöken undersöks

Den 21 april ska riksdagen besluta om den nya forskningspolitiska propositionen som sträcker sig fyra år framåt. I ett litet delkapitel på en sida nämns djurförsöken och 3R. Symboliskt... Läs mer »

Höstens papperstidning är ute nu

”Jag vill så gärna ge igelkottarna här utanför mat, särskilt nu innan de går in i sin vintervila. Många säger att man kan mata dem med uppblött kattmat men... Läs mer »

Djurskyddet under pandemin

Under denna underliga vår har vi passat på att ge webbtidningen ett luftigare och mer modernt utseende. Innehållet är sig likt, fast formen är ny. Alla de redaktionella avdelningarna... Läs mer »

Väntan på besked från regeringen

Kommer det att bli lagstadgat krav på obligatorisk märkning och kastrering av katter? Frågan ligger hos regeringen, närmare bestämt Näringsdepartementet där sedan några veckor tillbaka remissvaren på Ulrika Geijers... Läs mer »

Flera frågetecken kring omhändertagna katter

Den 1 juni 2018 tog länsstyrelsen över vissa av polisens djuruppgifter. Länsstyrelserna fick ”huvudansvaret enligt djurskyddslagen för att transportera, förvara, sälja, skänka bort eller låta avliva omhändertagna djur. De... Läs mer »

Djur i hägn är träningsobjekt

Höstens tidning i pappersformat handlar om hur djur i hägn på olika sätt används för att jakthundar ska tränas. Ett nödvändigt sätt för att selektera fram rätt typ av... Läs mer »

Temanummer om avlivningar

En dag måste vi skiljas från våra djur. Det är oundvikligt. Vinternumret av papperstidningen som alldeles nyss ska ha landat i brevlådorna handlar om detta. Temat är  ”När djur... Läs mer »

Kännande varelser ses som materia

”Det förfärliga är att i modern djurhantering har människan börjat betrakta djuret som materia redan innan själen lämnat det.” Meningen är hämtad ur Kerstin Ekmans nya bok Gubbas hage,... Läs mer »

Höstens tidning är på gång

I skrivande stund räknas rösterna efter söndagens riksdagsval. Djurskyddet Sverige och Tidningen Djurskyddet tog ett samlat grepp om djurskyddsfrågorna inför valet och tidningen frågade samtliga åtta riksdagspartier, samt Djurens... Läs mer »

Sommarnummer med stor valspecial

Sommarnumret av Tidningen Djurskyddet har landat i brevlådorna och vi har redan bjudit på ett smakprov av vår stora Valspecial här på webbtidningen. Vi tar ett samlat grepp om... Läs mer »

Nytt år med fokus på djurskyddet

Ett nytt år ligger framför oss. Mycket kommer att ske inom djurskyddsområdet. I januari har regeringen aviserat att den ska lämna sin proposition till ny djurskyddslag. Tidningen Djurskyddet bevakar såklart... Läs mer »

Ett år utan ny djurskyddslag

För ganska exakt ett år sedan kom jag till Djurskyddet Sveriges kansli för första gången. Det var nervöst, en anställningsintervju väntade och den första som mötte mig på andra... Läs mer »

Livsavgörande arbete

Hundarna sover på redaktionen. I rummet bredvid ligger bichon friséerna Snövit och Ferdinand under den röda stolen. Vid arbetsplatsen bortom deras har kromfohrländern Spex låtit hakan vila mot golvet... Läs mer »

Vägval för svenskt djurskydd

Det väntas en ny djurskyddslag till våren. Med den hårdnar debatten om det ska vara krav att släppa ut korna på bete om sommaren. Bönderna vill ha bort kravet,... Läs mer »

Nytta går före behov

Man kan väl inte bara stå och tugga och glo bara för att man är en ko. I Jujja och Tomas Wieslanders böcker återkommer Mamma Mu till påståendet när... Läs mer »

Nödvändiga kontroller

Redan i regeringsförklaringen lovade statsminister Stefan Löfvén att djurskyddskontrollerna ska bli bättre. Under 2015 kommer också de ansvariga myndigheterna, länsstyrelserna och Jordbruksverket, att få mer resurser. Ett samordningsråd ska... Läs mer »

Älska katten precis som den är

Det finns drygt en miljon katter i Sverige, i var sjätte hushåll finns det åtminstone en. vi många som fascineras av katten, av förståeliga skäl är. De är fantastiska... Läs mer »

Prislapp på livet

Alla är överens om en sak: Det har blivit dyrare att gå till veterinären. Mycket dyrare. Men vad det egentligen är som kostar har jag inte kunnat få fram... Läs mer »

Öppning för ny djurskyddslag

Valet är slut och det rödgröna blocket fick majoritet. Allt lutar mot en Socialdemokratisk och Miljöpartistisk regering ledd av Stefan Löfvén. För djuren borde det innebära en förändring. För... Läs mer »

Handen på hjärtat

Just nu slutspurtar landets politiker inför valet. Partierna tävlar om uppmärksamheten och lovar mycket. Djurskyddet är många väljares hjärtefråga – men hur mycket kan politikerna göra för djuren? Enligt... Läs mer »

Utvidga empatin!

Mitt tidigaste minne av höns är en slakt på mina morföräldrars gård när jag var i sex-sjuårsåldern. Morfar hängde helt enkelt upp hönsen i benen i ett tak i... Läs mer »

Omförhandla kontraktet

Folkrörelse är det vackraste ord jag vet. Så sa en vän till mig häromdagen och jag kan bara hålla med. Kanske också lägga till: Ideell. Engagemang. Skulle inte vilja... Läs mer »

Ge konsumenten en ärlig chans

Jag bläddrar i Dagens Nyheter och ser reklam för Scan. På bilden vandrar en gris från stallet över gräsmattan till slaktaren. ”Så gör du bacon från grunden ” står... Läs mer »

Skillnad på djur och djur?

Att bli uppfiskad av människan är den vanligaste dödsorsaken för de arter som räknas som matfiskar. Att leva ett fritt liv innan fångst och slakt är bättre för djuret... Läs mer »

Hur djupt går förändringarna?

Vårens skandal med hästkött i lasagnerna visade alltför tydligt att det är skillnad på vad som visas upp och vad innehållet är. Tycka vad man vill om medias nyhetsdrev,... Läs mer »

Var ärlig med dilemmat

I mötet med människan är djuren nästan alltid förlorare. Maktbalansen talar sitt tydliga språk – människan gör valet, inte djuret. Ansvaret vilar tungt och det ställer höga krav på... Läs mer »

Jägare får makt att formulera problemen

När jag besökte Östermalma för att få se hur grythundar tränas på grävling trodde jag att Svenska Jägareförbundets representant företrädde jägaråsikter. Men jag fick senare veta att timmarna noterades... Läs mer »

Ny lag höjer ribban

Det var med ett särskilt pirr jag gick till presskonferensen som presenterade förslag till ny djurskyddslag. Äntligen händer det något i frågor som diskuterats i decennier! Katter ska märkas,... Läs mer »

Hästen väljer inte själv

Travhästar är elitidrottare, det säger var och varannan inom travet. Jag vet vad elitidrott handlar om, har tävlat internationellt och varit med i svenska landslaget i judo i över... Läs mer »

Varning för nazistkortet!

Slakt utan bedövning är rent djurplågeri och kan aldrig försvaras. Inte av religiösa eller några andra skäl. Krafter som förespråkar att slakt utan bedövning ska bli tillåtet i Sverige... Läs mer »

Djur är inte saker!

Brott mot djur är väldigt lågprioriterade och därför fälls få för brotten. I lagstiftningen har djur status som egendom eller saker. Har djuret utsatts för vanvård eller lidande betraktas... Läs mer »

Noll koll på rennäringen

Djurskyddet Sveriges granskning visar att ansvariga länsstyrelser inte har någon koll på hur renarna har det. När WSPA lät en brittisk journalist dokumentera den svenska rennäringen avslöjades en hantering av renarna... Läs mer »

Dalta inte med djurplågare!

Villkorlig dom och dagsböter är vad de allra flesta djurplågare kommer undan med. Trots att fängelse på upp till två år finns med i straffskalan. I de få fall... Läs mer »

Djurskyddslagen inget att skryta om

Djurskyddet Sverige har tagit ställning för att det är okej att nyttja djur för människors syften om djuren behandlas på ett bra sätt. Men hur vet man det? Inom... Läs mer »