Tuffare tider för Roms hemlösa katter

Roms katter Karin Janson

Dela artikeln:


Finanskrisen som sprider sig genom södra Europa får påföljder även för djuren. I det kända katthärberget Torre Argentina i Rom blir det allt svårare att få pengar för att kunna rädda åtminstone en bråkdel av stadens många hemlösa katter.

-Turisterna har minskat i Rom. Och de flesta av våra donationer kommer från turister som har vägarna förbi, berättar Silvia Viviani som förestår katthärberget som ligger i en gammal ruin i centrala Rom.

Torre Argentina har funnits sedan 1994. Härberget gör en stor insats i att sterilisera hemlösa katter. Förra året steriliserade man över 3000 han- och honkatter som hittats runt om i Rom. Man tar även hand om hemlösa katter i väntan på adoption. Katterna är inte sällan illa tilltygade med sjukdomar, trafikskador eller skador efter slagsmål. Det kan handla om diabetes, ett förlorat öra eller katter som är helt blinda. Katter som är illa tilltygade adopteras i regel inte bort, utan får bo kvar på katthemmet livet ut. Till dem försöker Silvia hitta faddrar runt om i världen.
-Vi har fått färre nya faddrar än tidigare år och allt färre donationer. Även Roms invånare har blivit mer försiktiga med att öppna plånboken. Det innebär förstås att vi måste tacka nej till många behövande katter, som istället tvingas driva runt på Roms gator, konstaterar Silvia sorgset.

Just nu bor runt 300 katter i härberget. Den dagliga verksamheten sköts av Silvia tillsammans med volontärer. Även turister som är i Rom tillfälligt är välkomna som volontärer. På dagarna öppnas katthemmet upp och man kan gå ner i lokalerna och besöka katterna och titta i shopen. Precis utanför går en av Roms hårdast trafikerade vägar och det är därför viktigt att turister inte matar katterna utanför ruinen. Det vittnar de många bilderna av trafikdödade katthemskatter om.

Läs mer och stöd verksamheten på www.romancats.com
Text och foto: Frilansskribent Karin Janson

Elsa Frizell

Redaktör för Tidningen Djurskyddet.
Det här inlägget publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tuffare tider för Roms hemlösa katter

 1. Kjell Hedlund skriver:

  Varför ödsla tid och pengar på en katt. Ett piller, gräv eller bränn.

 2. Josefina skriver:

  Men herregud Kjell!! Hur hjärtlös kan du bli?
  Alla individer oberoende art har rätt att leva ett fullgott liv!
  Fy och skäms på dig!

 3. Linn skriver:

  Usch Kjell!! Hur kan man vara så känslokall och likgiltig inför ett liv?! Kommer aldrig förstå såna här sjuka kommentarer! Har du haft de svårt när du var liten så du har förlorat din förmåga att känna kärlek och empati inför andra, djur som människor! Du är ett sorgligt prakt exempel på vad som är felet med många människor idag!!

 4. Yvonne Lindell skriver:

  Ni må tycka att Kjells kommentar är hjärtlös. Men jag är en sann djurvän och kan bara säga: En död katt lider inte. Det är väl bättre att avliva katter med tex diabetes som kostar att vårda. Och lägga pengar på att fortsätta fånga in alla lösdrivande katter som kanske svälter ihjäl annars. Det är ju det som blir följden om pengarna läggs endast på de katter man redan har.