Kritik mot maskerad på Marsvins-SM

I helgen hölls Marsvins-SM i Umeå. Hundratals marsvin var på plats. De ställdes ut, tävlade i vem som kunde äta gurka snabbast och deltog i en marsvinsmaskerad. Uppdrag: klä ut marsvinet till superhjälte.
”Det sänder helt fel signaler! Djur är inte leksaker” säger en kritiker.

Varje år arrangerar Svenska Marsvinsföreningen ett Sverigemästerskap för marsvin. I år hölls det i Umeå. Förutom utställningar där bland annat Årets marsvin korades fanns även ett maskeradmoment, där marsvinen skulle kläs ut till superhjältar. Djurskyddet Sverige har kontaktats av personer som anser att klä ut marsvin går stick i stäv mot bra djurhållning. ”Marsvin är djur. Inte leksaker att klä av och på”, underströk en kritiker.

– Jag köper den kritiken och kan förstå att man kan ha den hållningen, men samtidigt ser jag också nyttan med en marsvinsmaskerad. Den lockar publik till utställningen och väl på plats kan vi sprida kunskap om skötsel av marsvin, säger Amanda Eskelind, ordförande Svenska Marsvinsföreningen och fortsätter:

– Vi är väldigt noga med att hålla maskeraden på ett bra sätt. Det är ingen parad där marsvinen går runt i kläder, utan de bedöms en och en inför domare. I år hade vi en engelsk domare tillsammans med våra svenska. Sammanlagt hade marsvinen – den här gången var det framför allt mantlar – maskeradkläderna på sig i några minuter.

Men hur gjordes bedömningen av vilket marsvin som skulle vinna?
– Vad gäller maskeraden så vann ett marsvin som domaren uppfattade hade en cool stil. Det tittade ut över publiken och verkade trivas bra som superhjälte. Just den här tävlingen är ju mest på skoj och en publikmagnet. Vi är jättenoga med att se till att marsvinen mår bra, hela Marsvins-SM och Svenska Marsvinsföreningen går ju ut på att sprida information om marsvin och berätta om hur de får bra liv.

Marsvin är bytesdjur, som i det vilda undviker att exponera sig. Om det skulle befinna sig på ett öppet fält kan en överlevnadsstrategi vara att marsvinet blir stelt och spelar död. Hur vet ni att marsvinen under en utställning är lugna och inte stilla på grund av att de är dödsrädda?
– Absolut, det stämmer att marsvin kan stelna av rädsla. Men det märker man väldigt tydligt om det är så. Marsvinet kurar ihop sig och andas häftigt, man känner också hur pulsen går upp. Marsvinen på utställningen måste först passera en ”in-check” där vi kontrollerar att alla djur mår bra. Om marsvinen inte mår bra så kan vi ge råd om hur göra för att marsvinet ska må bättre, säger Amanda Eskelind, som utöver att vara ordförande i Svenska Marsvinsföreningen även arbetar som legitimerad djursjukskötare.

– Vi har många duktiga marsvinsuppfödare i Sverige och de flesta marsvin är trygga i sig själva. Jag skulle vilja säga att de marsvin som har problem har det på grund av skötselmisstag. Därför är det så viktigt att vi under Marsvins-SM kan nå så många marsvinsägare som möjligt, så att vi kan informera om hur man ska sköta sitt marsvin.

Hur gör ni för att nå ut, förutom maskeraden?
– Vi välkomnar alla marsvin, inte bara de renrasiga, utan de som inte är renrasiga ställs ut i vad vi kallar ”Petclass”, alltså keldjursklassen. Vi har även en ungdomspetclass. Det är ett jättebra sätt att nå ut. Inför tävlingen pratar vi med alla och berättar att marsvinet ska ha klippta klor och vara välkammat när det kommer hit. Väl här kan vi ge ännu fler tips.

Vilka tips brukar ni ge?
– Att det är viktigt med en mycket stor bur så att marsvinet kan röra sig fritt. Att ge hö av bra kvalitet! Att alltid ha två marsvin tillsammans. Just under SM berättade en kvinna att hennes ena marsvin dött, men det andra verkade må bra ändå, och undrade om det kanske ändå var bättre för det att slippa dela bur med ett helt nytt okänt marsvin. Då kunde vi berätta att det absolut inte är försent för hennes marsvin att få en ny kompis och nu letar hon efter en marsvinsbebishane som ska flytta in.
Så, jag kan absolut förstå kritiken som kommer om man bara helt kort får höra att på Marsvins-SM klär vi ut marsvin i maskeradkläder, men eftersom vi håller maskeraden på ett sätt som inte stressar marsvinen så känner jag att om vi genom den kan locka personer som annars inte skulle komma till utställningen så gör vi väldigt stor nytta för alla de marsvin som finns i hemmen. Ju mer kunskap ägarna får desto bättre mår marsvinen, säger Amanda Eskelind.
Amanda Eskelind
Amanda Eskelind.

I fjol publicerades studentarbetet Marsvinens naturliga miljö och beteende. Det är skrivet av etolog Ingrid Melin och vi ringde henne för att höra hennes tankar kring maskeraden.
– Jag är öppen för att det förekommer aktiviteter, utställningar och andra arrangemang kring djur för att locka människor och bidra till att fler ska få kunskap om just denna typ av djur. Det kan vara bra, bara den grundläggande respekten för djuret finns. I sådana här sammanhang beror allt på hur man ser på djuret och hur miljön på utställningen är. Just maskeraddelen kan jag känna är på gränsen, men i grunden handlar det om eventet är anpassat efter marsvinen, säger Ingrid Melin.

Hur kan man avgöra det?
– Exempelvis ska man helst inte delta i en utställning med ett marsvin som är blygt eller känner obehag inför att vara i fokus för människors blickar. Marsvin är bytesdjur. Det är alltid viktigt när man håller bytesdjur som sällskapsdjur att de hanteras rätt, och att man inte förväxlar beteende där de är livrädda med att de är lugna och stilla. För ett bytesdjur är det en överlevnadsinstinkt att ligga blickstilla när en predator närmar sig om ingen annan flyktväg finns. För dem är det förenat med livsfara att exponeras på ett stort platt fält. Därför är det viktigt att om man ställer ut sitt marsvin inte lämna det ensam på plattan där den ska ligga när den visas upp, utan alltid försöka stå så nära att man till exempel har magen mot bordet eller lägga en hand på marsvinets rygg. Man ska heller inte lyfta det högt upp eftersom man inte ska exponera dem i onödan, säger Ingrid Melin och tillägger att i ett maskeradmoment är valet av kläder också viktigt.

– Jag anser inte att tröjor eller byxor är bra alls, eftersom de minskar marsvinets förmåga att röra sig. Däremot kan en cape eller en hatt som sätts på en kort stund vara något som inte stör marsvinet. I grund och botten beror allt på hur det görs och hur respekten för djuret är. Men det är viktigt att komma ihåg att den här typen av aktiviteter görs för människans skull. Marsvinet får inte ut något som helst av att ställas ut eller bli utklädd. Men så länge det görs med grundläggande respekt för marsvinet kan det fungera, säger Ingrid Melin.

guinea pig closeup shot over white

Marsvin behöver stora burar och ska alltid leva ihop med andra marsvin.

Så lever vilda marsvin
”Det vilda marsvinet är ett flyktdjur, en gräsätare och ett socialt levande djur som verkar ha en bred förmåga att anpassa sitt levnadssätt för att hantera sin miljö. Marsvins naturliga miljö är på grässlätter och savanner i Sydamerika under högt predationstryck där de tar skydd i högt gräs” skriver Ingrid Melin i sitt studentarbete Marsvinens naturliga miljö och beteende, vid Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, SLU.
Hon betonar att ”Marsvin i fångenskap måste ha tillgång till gömställen, precis som de skulle ha i det vilda”.
Källa: Marsvins naturliga miljö och beteende

marsvinbur
Marsvin ska aldrig hållas ensamma.

Så sköter du dina marsvin
Om boende
En marsvinsbur kan aldrig bli för stor, skriver Svenska Marsvinsföreningen på sin hemsida och fortsätter:
”Enligt jordbruksverkets minimumregler ska buren vara minst 0,3m² och ingen sida kortare än 40cm. Till två marsvin bör man dock åtminstone ha en bur på 100x50cm. Tänk på att små marsvin växer fort, buren som såg jättestor ut de första veckorna efter flytten kan snart tvärtom se liten ut. Köp en bur som passar hela marsvinens liv från början.”
Om foder
Ge marsvinen torrt och väldoftande hö, råder Svenska Marsvinsföreningen. 80 procent av kosten består just av hö. Vattnet ska alltid vara friskt och eftersom marsvin inte producerar egna vitaminer måste det få det genom födan. Kål, gurka, broccoli är bra. Ge aldrig lök eller avokado, det är giftigt för marsvin.
Om skötsel
Klipp klorna och borsta gärna pälsen med en mjuk borste.
Källa: Svenska Marsvinsföreningens hemsida

Så många hushåll med marsvin finns i Sverige
År 2012 hade 14 000 svenska hushåll marsvin, enligt en undersökning från SCB, Svenska kennelklubben, Agria Djurförsäkring, Royal Canin och Jordbruksverket.
En minskning med 67 procent jämfört med de 43 000 hushåll som hade marsvin år 2006.
Källa: Hundar, katter och andra sällskapsdjur 2012

Text: Katarina Hörlin
Foto: iStockphoto och privat