Hjälp djuren genom nyårsnatten – så kan du lindra fyrverkeriskräcken

Många djur stressas svårt av fyrverkerier och ännu finns inget förbud för privatpersoner att skjuta iväg de färgsprakande vinande raketerna. Men det går att hjälpa djuren att få en lugnare nyårstid. Vi har samlat våra bästa råd här.

Den 1 februari 2017 överlämnades 102 977 namnunderskrifter till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman under rubriken ”Fyrverkeribegränsningar”. I delegationen fanns flera organisationer, förutom Djurskyddet Sverige var det Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundklubben och Djurens Rätt. Insamlingen hade pågått i flera år och budskapet var glasklart:
”Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner.” Låt kommuner eller organisationer på särskilda platser avfyra fyrverkerierna under bestämda start- och stopptider.

Bakgrunden är att varje år skräms många sällskaps- och lantbruksdjur av fyrverkerier. Tusentals djur får lugnande medel utskrivna. Hussar och mattar tar tillsammans med sin sina djur in på garanterat fyrverkerifria hotell eller förskansar sig i stugor på landet. Skador på såväl människor som djur som konsekvenser av fyrverkerihanteringen är sedan årtionden välkända hos veterinärer och läkare.

Överlämnandet fick dock ett svalt mottagande, ministerns sekreterare tog emot den tunga listan och hälsade att ”inrikesministern inte såg behov av att ändra lagen”. Några månader senare kom ett brev från ministern där samma budskap upprepades. I somras avgick Ygeman som inrikesminister och frågan om en fyrverkeribegränsning hänger ännu i luften.
Till dess något nytt händer ger vi de råd vi har för att alla som vill ska kunna hjälpa djuren genom nyårsnatten.

SÅ KAN DU HJÄLPA DJUREN

• Rasta hunden tidigt så att inte smällandet hunnit komma igång. Gå gärna en extra lång runda så att hunden blir fysiskt trött. Sätt väckarklockan i ottan på nyårsdagen och möt det nya året med en arla morgonrunda!

• Dra för gardinerna så att ljuset från fyrverkerierna inte kan lysa in. Välj ett rum som ligger så skyddat som möjligt från platserna där fyrverkerierna skjuts upp. Sitt med din hund i rummet, tala normalt och sätt gärna på radion: P1 har en fantastisk sändning under tolvslaget när kyrkklockor landet runt ringer in det nya året.


Det händer att djuren gömmer sig i badrummet för att komma undan ljuden och ljusskenet. Foto: latteda, flickr

* Aktivera gärna hunden på kvällen så att den har annat att tänka på. Olika nosövningar kan vara toppen, dels då hunden för stunden får koncentrera sig på något annat, dels då övningen tröttar ut hunden så att den blir mer avslappnad under natten. En variant är att vid varje smäll därute ge hunden en godisbit så att den förknippar smällandet med något positivt.

* Lugnande feromoner. De kan köpas receptfritt på Apoteket och finns i olika varianter, antingen som doftavgivare att sätta i en väggkontakt, där den lugnande doften
pytsas ut i rummet, eller via halsband, som hunden bär i runt en månad. Det finns även spray att spruta på en filt eller kudde. Obs! Spraya aldrig direkt på djuret.


*Ta in katten och håll den inne hela natten, då är risken mindre att den skräms av raketer. Om din katt är van att vara ute: Sätt fram en kattlåda så att den inte behöver gå ut förrän nästa morgon.


*Så dämpar du kaninens rädsla:
– Häng skynken eller dra för gardiner så att de slipper se de skarpa ljusen.
– Maskera gärna det plötsliga ljudet av smällarna med till exempel musik.
– Ge nytt gott hö och kanske lite örter innan tolvslaget så har kaninerna något att sysselsätta sig med.
– Eftersom kaniner är sociala djur som känner trygghet i gruppen så kan en eller flera kompisar i en stabil grupp fungera som ett bra stöd, tipsar Emma Almquist, Sveriges Kaninvälfärdsförening, SKVF.


Emma Almquist, ordförande i SKVF.

* De vilda djuren och fåglarna påverkas också av de plötsliga
smällarna och ljusspelen. Deras flyktbeteende väcks och förmodligen
handlar det om en stor press för stunden, enligt forskare Jan Olof
Helldin vid SLU. I förfjol intervjuades han i Sveriges radio om stressen
fyrverkerierna orsakar de vilda djuren. Helldin betonade i intervjun att detta fält
inte är så utforskat ännu. Hör inslaget ”Lite forskat på hur vilda djur påverkas av fyrverkerier”: här


Stor press i stunden för de vilda fåglarna när fyrverkerierna drar igång.
Men mer forskning krävs för att kartlägga exakt hur de vilda djuren påverkas.

* Även hästar kan stressas. Försäkringsbolaget Agria tipsar om att sätta i öronproppar, ta in alla hästar i stallet och väl där låta radion spela lugn musik.
Stanna gärna kvar i stallet och ge en extra dos grovfoder, som kan hålla
hästarna sysselsatta.


Ta in hästarna i stallet under nyårsnatten. 

* Respektera stopptider. I Ånge kommun provades för något år sedan att sätta en tidsgräns för när fyrverkerier skulle sluta fyras av. Denna gräns respekterades inte och två kor skrämdes så svårt när de försökte fly raketljuset och ljudet att de halkade så illa att de bröt benen och var tvungna att avlivas, skrev Sundsvalls Tidning, Sköt fyrverkerier trots förbud – två dräktiga kor fick avlivas

Fler råd om hur du kan hjälpa djuren när fyrverkerierna drar igång

Läs mer om hur du kan hjälpa tamkaniner: Så klarar tamkaninerna nyårsnatten
Läs mer om hur du kan hjälpa katter:  Så får din katt en lugn nyårsnatt
Läs mer om hur du kan hjälpa hundar:
Långpromenad och lek ger nyårslugn  

Susannas hundar har tränats

Här är delegationen som kämpar för fyrverkeribegränsningar


Från vänster: Birgitta Wahlberg, Djurens Rätt, Ulf Uddman, Svenska Kennelklubben, Catrin Fernholm, Svenska Brukshundklubben, Sara Yazdanfar, politisk sekreterare för inrikesminister Anders Ygeman, Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben, Åsa Hagelstedt, Djurskyddet Sverige och Camilla Björkbom, Djurens Rätt. Vid överlämnandet av fler
än 100 000 namnunderskrifter i februari, 2017. Läs mer om överlämningen och kraven här

Fyrverkerifakta
Smällare förbjöds att säljas till privatpersoner vid årsskiftet 2001/2002.
2008 förbjöds 4 tums stjärnrör och 2014 förbjuds raketer med krutvikt på mer än 75 gram.
Flera kommuner har redan försökt att förbjuda privatpersoner att
använda raketer, som exempelvis Växjö, men där en privatperson överklagade och förvaltningsrätten rev upp beslutet, skriver SVT Nyheter.
Källor:
* Regler för att skjuta fyrverkerier, ur DinSäkerhet
* Fyrverkerier Regler ur MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Text: Katarina Hörlin
Bild: iStockphoto, lattedo, flickr, SKVF, Katarina Hörlin och privat.
Källor: Tidigare artiklar i Tidningen Djurskyddet där Emma Almquist, vid Sveriges Kaninvälfärdsförening, Johan Beck-Friis, Sveriges Veterinärförbund, Minna-Maria Jonsson, kattägare, Karin Åström Bengtsson, hundägare och Susanna Nilsson, hundägare delar med sig av sina råd, samt Agria, SVT och Sundsvalls Tidning.