Djurskyddet Kattfotens katthem är Årets eldsjälar i Halmstad

Kämparna och kattälskarna på Djurskyddet Kattfotens katthem är verkligen värdiga vinnare av utmärkelsen Årets Eldsjälar. Gratulationerna har haglat över dem i sociala medier.

Katternas bekräftelse är viktigast för oss, det är dem vi kämpar för, men visst är det roligt när även människor uppskattar det vi gör, säger Lotta Alexander. Tillsammans med kassören Maj Bengtsson har hon funnits med från start. Möt henne i ett samtal om utmaningar och önskningar.

Ett ögonblick, jag ska bara sätta mig ner. Jag har precis varit ute och satt en kattfälla i trädgården, säger Lotta Alexander när vi ringer henne en tidig eftermiddag i februari. En ovårdad katt har gått omkring här i området en tid och nu ska vi se om den kommer in i fällan. Det är nog den första som jag sätter upp så här nära mitt eget hem, säger hon och skrattar.

Mycket i hennes liv handlar om katter. Hon arbetar som pedagog, men övrig tid ägnas åt hemlösa upphittade katter och hon är ansvarig för kattvisningarna som hålls varje söndag mellan 17 – 19 året om  hos Djurskyddet Kattfoten i Halmstad.

Föreningen startade 2004 av Lotta Alexander och Maj Bengtsson, som idag är föreningens kassör. Lotta Alexander hoppas att utmärkelsen ”Årets Eldsjälar” ska ge ringar på vattnet.

Det är jätteroligt att få den här bekräftelsen ifrån människor! Men samtidigt är det ju för katternas skull vi gör detta, när man kan gå och lägga sig på kvällen och veta att man gjort gott för ytterligare en katt sover man också gott. Den bekräftelsen vi får från katterna kan inget pris mäta sig med.  Fast vi hoppas att utmärkelsen gör att kommunen kan få upp ögonen för oss och det stora arbete vi gör.

Förutom katthemmet i Norre katts Park har föreningen  även jourhem runt om i trakten och under åren har deras goda rykte blivit vida känt.

Det kommer personer långväga ifrån som är intresserade av att adoptera våra katter. Vi är noga med räkenskaperna och vi har bra samarbete med flera veterinärer.

Varje söndag visar de upp katterna som finns redo för adoption i katthemmet.

Vi ställer många frågor till de intresserade. Vi drillar dem: Har du jobb? Har du råd? Har du kunskap om katt? Har du tid? Har du en buffert? Vi är väldigt noga med att den som vill ta över en katt också förstår vilket ansvar det Innebär. De flesta förstår att vi gör det för katternas skull. En av fem kanske tycker att det blir för många frågor men när vi förklarar att det sista vi vill är att katterna som upplevt så mycket misär, och redan varit med om omställningen att komma hit ska behöva ta samma väg tillbaka, säger Lotta Alexander.

Hur började ditt intresse för att hjälpa hemlösa katter? – Jag har alltid älskat djur och brytt mig om de som farit illa. Som vuxen köpte jag en katt till min dotter och när jag en vinter promenerade på Östra stranden här i Halmstad såg jag plötsligt en katt komma gående. Sedan en till, och ännu en. Där var en till katt, och där. ”Vad tusan är detta?” frågade jag en äldre man som var där och gav dem kokt fisk. ”Så här är det varje år”, sa han och där och då bestämde jag mig för att också hjälpa till.

Efter att sett ett anslag på stan om det fanns fler som ville starta katthem ringde Lotta Alexander upp och kom på så sätt för första gången i kontakt med Maj Bengtsson, som är nuvarande kassör i föreningen.

Vi talar minst fyra gånger om dagen med varandra i telefon om hur vi ska göra med olika katter som finns i djurhemmet. Genom åren har medlemmar och styrelseledamöter kommit och gått men Maj, jag och senare Catarina Niklasson Schöön som är vår ordförande har stannat.

Från start hade de en enrummare där fem, sex katter togs omhand. De började lobba hos lokalpolitikerna och 2005 slog katthemmet Norre katts Park upp portarna med plats för 40 katter.

Vi har hankat oss fram. Vi får inga bidrag men håller ruljangsen igång månad för månad. Ingen får betalt men drömmen vore att kunna ha en halvtidstjänst. Här i Halmstad finns ett kommunalt hunddagis där de som arbetar dagtid kan lämna in sin hund. Medan vi som driver ett katthem för katter som farit illa inte får några som helst bidrag: Jag tycker att det visar en stor orättvisa. När vi diskuterar det med kommunen säger de att det är ägarnas ansvar att ta hand om sina katter. Jo, i den bästa av världar hade alla varit ansvarsfulla ägare men när världen ser annorlunda ut får vi agera utifrån verkligheten. Och tyvärr är det så att tusentals katter behöver hjälp.

Sedan katthemmet öppnade har Djurskyddet Kattfoten tagit hand om mer än 5 000 hemlösa, utkastade, utsvultna och ibland sjuka katter, som det står på föreningens hemsida. Alla har fått nya hem och en ny chans till bra liv.

Det blir arbete varje dag i någon form. Vi gör ju det här för katternas skull, men kan ju inte säga upp våra arbeten för att endast ägna åt oss katthemmet. Vi måste försörja oss. Så hade vi kunnat få stöd från kommunen hade det varit väldigt väldigt värdefullt.

Vilka är de viktigaste förändringarna som behövs enligt dig för att de hemlösa eller förvildade katterna ska få det bättre? – Jag kan direkt se fem saker. För det första: Kommunen behöver ge stöttning till de ideella katthemmen. Då menar jag inte bara vårt katthem i just vår kommun utan alla kommuner. Jag hoppas verkligen att denna utmärkelse ger oss PR i Halmstad kommun, eftersom vi klarar oss helt ideellt genom att samla in pengar på loppis, ge ut kattkalender, ordna med det som tidigare kallades ”Fas-3”:are eller sjukpensionärer som kan ställa upp och vara på katthemmet dagtid innan volontärerna kommer. Vi får inte kommunala bidrag ens till hyran och ändå är vårt arbete till stor hjälp för kommunen.

För det andra: Länsstyrelsen måste göra bättre kontroller på katterna som finns på bondgårdar. Idag är majoriteten av de förvildade katterna på något sätt knutna till bondgårdar. Det kan vara så att bortsprungna katter söker sig till kattgrupper som håller till i stall och lador, de kanske jagas bort efter ett tag och ger sig ut i skogen och föder nya kullar, som sedan kommer tillbaka till gården. Här finns väldigt mycket att göra för att få ner antalet förvildade hemlösa katter och jag skulle önska att när länsstyrelsen är ute och gör sina kontroller på gårdarna inte bara tittade på lantbruksdjuren utan även katterna.

För det tredje: Inför obligatorisk märkning och registrering av katter! Det hade räddat tusentals katter varje år från ett hårt liv i hemlöshet. Jag förstår inte varför det inte redan är lag på detta? Samma sak tänker jag kring att det i nya djurskyddslagen, som trädde i kraft i fjol, för första gången uttryckligen står att det är förbjudet att överge sitt djur. Hallå! Det är 2020 och vi har precis fått en lag som säger att det är förbjudet att överge sitt djur. Det är så grundläggande att det borde ha stått i lagen för länge sedan. Allt verkar så väldigt tungrott.

För det fjärde: Inför hårdare straff på djurplågeri och då tänker jag även på att överge sitt djur.
För det femte: Veterinärkliniker över hela landet kunde varje vår och höst ha en kastreringskampanj där de under en till två veckor erbjuder kastrering av katt till kraftigt reducerat pris. Tänk vilken goodwill detta skulle ge kliniken!

Hur ska ni fira Eldsjälsutmärkelsen?

Vi får ta någon dag i vår när det blivit varmare och duka upp ett riktigt långbord med en jättetårta i katthemmet!

Text Katarina Hörlin
Foto Jari Välitalo/Hallandsposten

Läs mer om Kattfotens katthem
Möt alla katterna  som just nu väntar på sin rätta människa
och ta del av hela föreningens historia, fina katt-tips  och mycket mer
på den nya hemsidan som ni hittar här: Djurskyddet Kattfotens katthem i Halmstad

Så löd Eldsjälsmotiveringen: 

”Eldsjälarna i Kattfotens KatthemÅrets eldsjäl inom övrig förening har juryn valt att tilldela samtliga eldsjälar i denna ”NO Kill- förening” som sedan år 2004 med hjälp av sporadiska donationer och gåvor tagit hand om flera tusen nödställda fyrbenta, individer. Dessa eldsjälar har givit dem en andra chans till bra och tryggt liv och samtidigt har otaliga människor fått in glädje och värme i sina liv. Det spelar ingen roll om ekonomin är knapp, om det är julafton eller vanlig måndagsmorgon, dessa fantastiska eldsjälar är på plats med ett villkorslöst engagemang, där omvårdnad och kärlek står högst.”
Källa: Halmstad.se Fotnot: Arrangörer för Halmstads eldsjälar är Destination Halmstad, Halmstads kommun, Hallands Bildningsförbund, Hallands Idrottsförbund och Hallandsposten.