Dalta inte med djurplågare!


Dela artikeln:


Villkorlig dom och dagsböter är vad de allra flesta djurplågare kommer undan med. Trots att fängelse på upp till två år finns med i straffskalan. I de få fall någon döms till fängelse för djurplågeri handlar det nästan alltid om några månader, som i fallet med kaninen som brändes till döds.

Ett annat av de värsta kända fallen i Sverige är ponnyn Silver i Dalarna. Hon sargades svårt i underlivet av ett vasst föremål. Veterinären fann att de inre skadorna, på bland annat tarmväggen och levern, inte var behandlingsbara. Veterinären, som tvingades avliva Silver, konstaterade att ponnyn utsatts för svårt lidande och att hon uppvisat tecken på mycket kraftig smärta.

Ett solklart fall där gärningsmannen, som nekade till brott trots att hans DNA fanns i boxen, borde dömas till två års fängelse, tycker man. Men åklagaren Kristofer Magnusson yrkade på att mannen skulle dömas till sex månaders fängelse.

Efter rättegången, som jag bevakade för Dalarnas Tidningar, frågade jag åklagaren varför han inte yrkat på ett högre fängelsestraff. ”Generellt säger praxis att man ska ligga ganska lågt i straffskalan när det gäller djurplågeri”, blev svaret. En enig tingsrätt dömde så mannen till sex månaders fängelse. Gärningsmannen överklagade domen till hovrätten som dock fastställde straffet.

Juristen Helena Striwing som följde rättegången är övertygad om att mannen fått ett högre fängelsestraff om bara åklagaren vågat bryta praxis.

Nu är det hög tid att skärpa straffen och sluta dalta med djurplågarna!

Birgitta Wiberg

Jobbar som vikarierande redaktör på Tidningen Djurskyddet.
Bokmärk permalänk.

3 kommentarer till Dalta inte med djurplågare!

 1. Cecilia skriver:

  Jag håller med dig helhjärtat. Det kan inte finnas några ”förmildrande omständigheter” när man torterar ihjäl ett djur. Det måste markeras i ett anständigt samhället att det inte är fritt fram att ta ut sina frustrationer på den som inte kan försvara sig, antingen offret är en människa eller ett djur.

  • Frida skriver:

   Håller helt med Er båda. ”Att lägga sig lågt ” när maxstraffet redan är lågt ( två år) är förfärligt. Sex månader är ingenting, dessutom kommer gärningsmannen komma ut tidigare än så. Han kommer ju troligtvis också fortsätta med djurplågeriet när han kommer ut.
   Jag blir helt överväldigad av hur man kan orsaka så mycket smärta och tortera oskyldiga djur. Av att det finns så sjuka människor.

   Mvh Djurvän

 2. Kerstin Söderlind skriver:

  Himla daltande,de ska ha kännbara straff,helst likadana som de utsatt djuret för.Fram för hårda straff o fram för många djurpoliser,handläggarna på länsstyrelsen ger jag inte mycket,det skulle vara som i USA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>