Håll koll på hundens hälsa

Genom några enkla koller kan du tidigt upptäcka om din hund inte mår bra. Tidningen Djurskyddet har frågat veterinär Johan Beck-Friis som här ger sina råd.

Annorlunda beteende
Var uppmärksam på om din hund beter sig på ett annorlunda vis. Hur rör den sig? Kliar den sig? Flämtar den mycket? Har den annorlunda humör? Aggressivitet kan till exempel vara ett tecken på att hunden har ont någonstans.

Förändrad aptit
Hur är aptiten? Äter och dricker din hund som vanligt? Förändrade matvanor som att hunden äter mindre eller dricker mer kan vara ett tecken på att den är sjuk. Man bör också observera avföringens konsistens och intervall liksom hur ofta hunden kissar och om den verkar ha några problem med kiss eller bajs.

Kolla tassarna
Gå igenom trampdynor. Det är lätt för hunden att trampa på vassa föremål som kan skada tassen. Känn efter förhårdnader och kolla efter sår. På vintern kan det vara bra att skölja av tassarna i vatten när man kommer in eftersom det kan vara mycket salt på vägarna som gör att tassarna får sprickor.

Fin fuktig nos
Hundens nos kan bli torr då hunden sover men när den är vaken ska nosen vara sval och fuktig. Om nosen börja rinna, blir varig eller spricker kan det vara tecken på att hunden är sjuk eller har fått någon form av allergi.

Checka öron och ögon
Kontrollera så att öronen inte är smutsiga eller infekterade. Särskilt hundar med långa hängande öron måste kollas ofta eftersom hörselgången inte luftas så bra. Rengör hundens öron regelbundet till exempel med en bomullstuss. Hundens ögon ska vara klara och fuktiga. Kontrollera så att de inte rinner eller har någon gegga i.

Undersök klorna
Klorna slits naturligt på hunden men oftast behöver de också klippas för att inte bli för långa och orsaka besvär. Används en klosax och var försiktig så att du inte klipper i den så kallade pulpan. Pulpan är den blodförsörjda innerdelen av klon. På ljusa klor ses den som ett mörkare stråk i klons mittparti men på svarta klor är det svårt att se pulpan.

Kolla mun och tänder
Kontrollera så att mungiporna inte har sprickor eller rodnader. Tandköttet ska vara rosa och tänderna vita utan beläggning. Ofta är det nödvändigt att borsta hundens tänder någon gång i veckan för att få bort beläggningar. Man kan också ge den knäckebröd, morötter eller något annat hårdtuggat som gör att beläggningar försvinner. Om hunden får mycket tandsten och plack kan den få infektioner.

Tips:
Ha koll på din hunds normala kroppstemperatur, då är det lättare att veta när det avviker. En hund ska inte ha över 38,5 grader.

-Lär din hund att bli undersökt redan från valpålder. Då lär sig hunden att det inte är något farligt att bli tittat i munnen eller får klorna klippta.

-På äldre hundar över åtta år kan det vara bra att göra regelbundna hälsokontroller en gång per år. Då kan skador och sjukdomar upptäckas snabbare och behandling sättas i tidigt skede, vilket ökar chanserna att hunden ska bli bra.

-Gå hellre en gång för mycket än för lite till veterinär om du upptäcker förändringar hos din hund.