Djurrättsextremismen ökar

Det blir allt vanligare att pälsfarmare blir attackerade och det är ett hot mot demokratin enligt en undersökning Sveriges Pälsdjursuppfödares riksförbund gjort. Sverige är också det land i världen där flest extremismbrott begås.

Mellan 2003 och 2010 attackerades över hälften av landets pälsfarmare. Nästan 30 procent fick sina djur utsläppta och lika många procent utsattes för personliga hot.
-I Sverige gör polisen lite för att få bukt på problemet, säger Johan Dalén vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

I andra länder har man tagit krafttag mot aktionerna. Framförallt genom samlade polisgrupper med särskild kompetens i frågan och det har visat sig framgångsrikt. I USA och Storbritannien har man gått ett steg längre och definierat djurrättsextremism som terrorism. I länder som tagit tag i frågan har det blivit stora förbättringar. Steve Solley är expert djurrättsextremism på Scottland Yard.
-Samtidigt som extremismbrotten minskat i de länder som tagit tag i problemen ser man en ökning i de länder som inte agerar på samma sätt mot djurrättsextremismen, säger han.

Han betonar vikten av att ingripa i tid.
-Det här är vanliga ungdomar som är frustrerade över att ingenting händer i de frågor de är engagerade i. Om ingen reagerar när de börjar slå sönder fönsterrutor och släppa ut minkar finns risken att våldet eskalerar, säger han.

Johan Dalén efterfrågar en central grupp inom polisens underrättelsetjänst i Sverige som skulle kunna utreda attacker. Johan Pehrson, folkpartist och ledamot i justitieutskottet hoppas att hans regering kommer att fatta beslut om att samla en nationell grupp poliser som kan arbeta med detta.
-Jag skulle själv inte bära päls men man måste försvara en verksamhet som är legitim i Sverige. Det är viktigt att man ska få demonstrera och säga sin åsikt men odemokratiska metoder kan aldrig accepteras, säger han.

Sven Stenson ordförande i Djurskyddet Sverige instämmer att man inte kan acceptera att man går utanför lagens ramar.
-Vi värnar om de demokratiska metoderna och arbetar för att förbättra för minken genom att höja ribban i lagstiftningen. Vi hämmas i detta arbete av det extremisterna gör, säger han.

Åsa Coendradsson från Moderaterna tycker liksom som sin allianskollega att samordningen är viktig.
-Denna fråga har blivit marginaliserad tyvärr, säger hon.