Nya katthjälpare skiljer sig åt

Östersunds och Jönköpings hemlösa katter kan se fram emot bättre tider. På båda orterna startar nya projekt. Men de skiljer sig åt, både på det praktiska planet och i inställningen till avlivning.

Förberedelserna är i full gång och Djurskyddet Jämtlands län hoppas på att kunna öppna Östersunds nya katthem inom en månad. Det ska både fungera som katthem för hemlösa katter och som djurpensionat.

– Behovet är stort. Vi kommer göra vad vi kan för att placera de katter som inte har nånstans att ta vägen, säger Bror Halvarsson, vice ordförande.

Till att börja med kommer hemmet att skötas ideellt, men så småningom kan det bli aktuellt att anställa personal. Pensionatverksamheten är tänkt att ge ett välbehövligt tillskott i kassan, och man hoppas på att så småningom även kunna erbjuda plats till andra djur, bland annat hundar.

Det nya hemmet kommer att ta emot katter från hela Jämtland. Antalet hemlösa katter i länet uppskattas till ett par hundra, men inga säkra siffror finns.

– Det är enormt mycket. Det måste ske en lagändringar, till exempel obligatorisk ID-märkning, så att det inte blir så stor anhopning, säger Bror Halvarsson.

I vissa fall, då hemlösa katter är alltför förvildade eller inte går att ta hand om, kan det bli fråga om avlivning.

– I sista hand måste det bli det. Men det bär varje djurvän emot att avliva djur, och särskilt friska djur.

70 mil söderut, i Jönköping, organiseras katthjälpen på ett mindre traditionellt sätt. Ida Davidsson är en av initiativtagarna till nätverket Varma Tassar, som startade i september. Kärnan består av 13 aktiva, men flera personer stödjer dem på olika sätt. På en månad har de fått in runt 12 000 kronor.

– Vi kommer från en kattförening och olika djurrättsföreningar, och träffades via sociala medier. Vi har fått en fantastisk start, och många har valt att engagera sig. Det har saknats ett katthem i Jönköping så vi har varit efterlängtade, berättar Ida Davidsson.

Nätverket driver inget eget katthem, utan placerar katterna i jourhem där de får bo i väntan på ett permanent hem. Hittills har nätverket ordnat hem åt tre katter.

Hur går processen till?

– Vi pratar med personen som hittat katten, om till exempel dess vanor för att sedan kunna fånga den. Sen ordnar vi ett karantänhem, där den får stanna i tre-fyra veckor beroende på vad det är för åkommor, och ett jourhem. Först när hemmen är bokade fångar vi katten och tar den till vår veterinär där den kastreras, vaccineras, avmaskas och ID-märks.

Varma Tassar avlivar inte katter, även om de skulle visa sig omöjliga att ha bland människor.

– Vi är verkligen emot avlivning av friska djur. Är det en skygg katt kan det behövas längre tid för att socialisera den, upp till ett halvår eller så lång tid som katten behöver. Katterna är ju inte sig själva när de är ute, de visar oönskade beteenden.

Men om det inte skulle fungera?

– Det har ju typ aldrig hänt. Vi har kontakt med många som jobbar med jourhem, de flesta säger att 95 procent av alla katter går att socialisera, i alla fall så att de accepterar en människa även om de inte accepterar alla. Om det ändå inte skulle gå annonserar vi ut dem som stallkatt, så behöver de inte ha så mycket mänsklig kontakt.