WSPA räddar djur på Filippinerna

I tyfonens förödande spår på Filippinerna arbetar WSPA:s katastrofteam för de som brukar kallas de bortglömda offren: djuren.

– Hjälper man djuren hjälper man också de drabbade människorna, säger Lise-Lott Alsenius på WSPA:s Sverige-kontor.

Tusentals döda och en halv miljon människor på flykt. Elva miljoner invånare drabbade. Totalförstörd infrastruktur och mer eller mindre pulveriserade byggnader. Haiyan, en av historiens värsta tyfoner, har lämnat massiv förödelse efter sig på Filippinerna.

Men det är inte bara människor som drabbats. Djur drabbas hårt, men glöms ofta bort när man pratar om naturkatastrofer – men många, många dör och för dem som överlevt är situationen ofta kritisk. Den internationella djurskyddsorganisationen WSPA har arbetat för djur i katastrofområden i snart 50 år. De skickade snabbt ett eget team till Filippinerna.
-Vi räddar djur, ger dem mat, vatten, mediciner och veterinärhjälp. Vårt team består av experter som är vana att ta sig fram i katastrofområden, säger Lise-Lott Alsenius.

I fattiga länder är en stor del av befolkningen beroende av djur.
– Det här handlar inte bara om att hjälpa djur, för hjälper man djuren hjälper man också ofta de drabbade människorna. Många människor i katastrofområdena är beroende av djur, till exempel för att kunna ta sig till jobbet eller sköta sitt lantbruk. Djur behöver människor och människor behöver djur, säger Lise-Lott Alsenius.

WSPA arbetar också med att återförena djur med sina ägare, se till att det finns lagerbyggnader för foder och vatten och med att reparera förstörda byggnader.

Läs mer om WSPA:s arbete här 
Text: Pontus Ljunghill