Fantastiska föreningar

Tusentals djur får chans till ett bättre liv med hjälp av Djurskyddet Sveriges föreningar.
– Jag skulle vilja att de fick ett större erkännande i samhället för vad de åstadkommer, säger Sven Stenson ordförande i Djurskyddet Sverige.

Från Malmö i söder till Luleå i norr finns Djurskyddet Sveriges 58 föreningar. Mer än 3000 katter, och hundratals hundar och smådjur får varje år chans till ett nytt liv med hjälp av föreningarnas hårda arbete. De vilda djuren slipper vara hungriga på vintern, lantbruksdjuren bevakas, insändare skrivs och namn samlas in för att påverka politiska beslut.

– Det är ofta föreningen som leder djurskyddsdebatten i en kommun, de hjälper polis och olika sociala myndigheter med knepiga djurskyddsfall och löser dem på ett mycket bra sätt. De gör en samhällsnytta som är mycket stor och de gör det i det tysta. Sällan får de beröm för det de gör, säger Sven.

Han beskriver att de människor han möter i de lokala föreningarna är engagerade och empatiska människor med ett stort hjärta för djuren. Människor som ser djuret som behöver hjälp och helt utan ekonomisk ersättning och utan att klaga, lägger ned timmar för att hjälpa det.

– Våra medlemmar har olika bakgrund, olika yrken men djurskyddstänket spänner över alla. Och det hänger ofta ihop med en empatisk och inkännande syn på människor också, säger han.

Han tror att föreningarna gör en avgörande insats för djuren i landets kommuner. Att de genom att vara längst ute i samhället, dit myndigheterna sällan når, fångar upp de problem som finns där. Och han blir imponerad av kraften och uppfinnesrikedomen. Lotterier, loppisar, öppna hus, insamlingsbössor, smarta överenskommelser med djuraffärer är några exempel på hur föreningarna får ihop pengar berättar han.

– Det finns många exempel, Djurskyddet Karlstad som anordnat välgörenhetsgalor för djuren, Djurskyddet Jämtland som för ett år sedan med små medel startat ett djurhem och nu har stort flöde på katter, både in och ut.

Sven önskar att föreningarna fick ett större erkännande i samhället för det de gör.

– Till exempel att kommunen går in och ger ett större bidrag till föreningarna. Nu bygger det till stor del på vad enskilda människor orkar göra.