Bättre skydd för ridsportens hästar

Dressyrryttare får skippa sporrar i dressyrtävlingar, och max fyra gånger får en häst riva ner hindret i hoppning, av hänsyn till hästen. Det är några av nyheterna i Ridsportförbundets förslag till nya regler. Djurskyddet Sverige är positiva till förslagen.

Ridsportförbundet har förtydligat och skärpt flera regler i sitt tävlingsreglemente, så att de skyddar hästarna bättre. Det nya tävlingsreglementet är nu ute på remiss till 28e april, och ändringarna ska träda i kraft första maj nästa år.

– Vi tycker förslagen till förändringar är mycket bra och sätter fokus på hästens välfärd, vi välkomnar att Ridsportförbundets tävlingssektion har presenterat förslaget. Det finns en del djurskyddsproblem i tävlingssammanhang, med hästar som blir pressade över sin förmåga. Inom bland annat dressyren har det varit problem med så kallad rollkur där hästarna överböjs i halsen, vilket skapar hårt tryck på hästens muskler och ligament i nacken och ett hårt tryck från bettet, säger Katarina Lingehag-Ekholm, styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.

Kapitlet om bestraffningar av hästarna är förtydligat i det nya förslaget och gula kort, som utdelas vid olämplig bestraffning – oftast slag av ridspö – kommer offentliggöras på förbundets hemsida.

Inom dressyren sker ett par förbättringar för hästarna genom att man tar bort tvånget att använda sporrar på tävlingarna och även tvånget att rida högre dressyrklasser på kandar. Kandar är en sorts betsling där hästen har två bett i munnen och ryttaren har två tyglar i händerna. Det kan bli mycket hårt tryck från betten på lanerna och tungan. Det blir valfritt för ryttarna att kunna rida utan sporrar och att välja träns och tränsbett, istället för kandar.

Inom fälttävlan specificeras ”farlig ridning” och punkterna ”för tidiga avsprång upprepade gånger”, ”rida hästen in i botten upprepade gånger” och ”trycka hästen över hindren” har tillkommit för att skydda hästarna bättre.

Inom hoppning ska ekipagen uteslutas tidigare för rivningar av hinder. Ryttaren ska få ha max 16 fel, det vill säga hästen får ha rivit ner bommar med benen max fyra gånger på en banhoppningsrunda, sedan blir ekipaget uteslutet. Ridsportförbundet motiverar detta med att det handlar om djurskydd.

– Om hästen har slagit sig efter fyra rivningar tycker vi att det räcker, säger Bengt Sånesson, Tävlingsreglemente-ansvarig i tävlingssektionen, till tidskriften Ridsport.

Katarina Lingehag-Ekholm