Elda försiktigt på Valborg – och skippa fyrverkerierna

Majbrasorna som ordnas på Valborgsmässafton kan lätt bli dödsfällor för djuren. Men det finns enkla sätt att undvika att någon skadas! Tänk också på att många djur plågas svårt av de fyrverkerier som hör högtiden till.

Valborgsmässoafton – gemenskap, brasa och fyrverkerier! Folkfest för människor visserligen – men för djur kan det bli mindre roligt. Det gäller särskilt alla de djur som hittat nya hem i den hög med brädbitar, ris och annat brännbart gammalt skräp som under några veckor vuxit sig allt större på grannskapets gräsmatta. Igelkottar, kaniner, harar, fåglar och till och med katter riskerar att brinna inne.

Så tänk till innan du tänder på – ett bra sätt är att flytta hela rishögen någon meter innan du tänder brasan, så att djuren hinner fly på ett naturligt sätt. Om högen är för stor för att flyttas, måste du undersöka riset, skaka på grenarna och föra oväsen, och förhoppningsvis skrämma ut djuren som gömmer sig därinne.

Ta gärna kontakt med kommunen och lokala föreningar som arrangerar majbrasor och informera dem om att brasorna kan vara en dödsfälla för djuren.

Förutom eldspektakel på backen brukar det bli eldspektakel i skyn – med tillhörande kraftiga smällar. Detta skrämmer tusentals husdjur varje Valborg, och många riskerar dessutom att skadas av fyrverkerierna eller annan pyroteknik.

Hundägaren Erik Ulén i Örebro fick nog. Han startade namninsamlingen FyrverkeriBegränsningar, där man kan skriva på för att förbjuda all försäljning av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. På sin hemsida skriver man bland annat att ”fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar – dessa kan anordna fyrverkerier, med särskilda start- och stopptider på särskilt utvalda platser”.

Flera av Djurskyddet Sveriges medlemsföreningar har hjälpt till att samla namnunderskrifter. Namninsamlingen, som idag har kommit upp i 33 000 underskrifter, stöds av flera stora organisationer. Förutom Djurskyddet Sverige ställer sig Djurens Rätt, Djurrättsalliansen, Svenska Kennelklubben, Svenska Brukshundsklubben och många fler bakom förslaget till förbud.

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige, hoppas på att namninsamlingen kan påverka beslutsfattarna. Hon påpekar att det inte bara är på själva högtidsdagen det smäller, utan ofta även dagarna runtomkring.

— Det är ett stort djurskyddsproblem med hundar som skräms av fyrverkerier och ibland tvingas ta lugnande medel. Och som det är nu är det jättesvårt att till exempel skydda din hund, eftersom man inte vet var eller när det smäller, säger Åsa Hagelstedt.