Försäkra ditt djur – tänk på detta

Är hunden din en äventyrlig risktagare eller tryggast och försiktigast i stan? En olycka eller sjukdom kan tyvärr drabba alla sorters djur. Om du inte är stenrik är en djurförsäkring viktig för att djuret ska få en den vård det behöver om olyckan är framme. Men det finns några saker att tänka på innan man tecknar en försäkring.

 1. Skaffa en försäkring
Människor är garanterade kostnadsfri vård i Sverige – men detsamma gäller inte djur. Ditt djur kommer med all sannolikhet att behöva veterinärvård någon gång under livet, och den vården är dyr om du står för hela kostnaden själv. I värsta fall kan du om du saknar försäkring stå där med valet att lägga tiotusentals kronor på en operation eller tvingas avliva djuret.

Det kan vara en bra idé att försäkra ditt djur samma dag som du köpt det – man vet aldrig när olyckan är framme. Många uppfödare kan hjälpa dig att försäkra den nyköpta hunden.

2. Vad är din relation till djuret?
Har du ett djur som sällskap, eller som inkomstkälla – till exempel en hund som används till avel? När det gäller hundförsäkringar brukar man dela upp försäkringen i dels en veterinärvårdsförsäkring och en så kallad livförsäkring. Veterinärvårdsförsäkringen ger dig ekonomiskt skydd vid veterinärbesök, där den täcker upp för en del av kostnaden. Livförsäkringen gäller om hunden dör, och kan vara en idé om det är så att du är ekonomiskt beroende av din hund.

Det finns även något som kallas användbarhetsförsäkring, som kan ge ersättning till exempel om en köpt avelshund inte skulle fungera att använda i avel.

 3. Jämför olika bolag
Det är inte alltid säkert att störst är bäst. Kolla därför runt och jämför flera olika företag. Det finns många försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar – till exempel Agria Djurförsäkring, Dina Försäkringar, Folksam, If och Sveland. Deras villkor skiljer sig åt och de erbjuder olika typer av försäkringar, så jämför alltid noga innan du tecknar en försäkring.

Hos vissa försäkringsbolag kan det finnas en karenstid innan försäkringen gäller. Men om du försäkrar en valp som har ett nyskrivet veterinärintyg kan försäkringen gälla direkt. Kolla upp vad som gäller, eftersom försäkringarna skiljer sig åt.

4. Självrisk och premie
Ofta blir den kostnad som man betalar varje månad, det vill säga försäkringspremien, billigare om man accepterar en högre självrisk. Men det är inte alltid som det lönar sig eftersom självriskerna kan bli rejält dyra. Man tecknar ju försäkringen just för att slippa plötsliga kostnader. Tänk därför på att hitta rätt balans mellan försäkringspremie och självrisk.

Försäkringsbeloppet – det vill säga summan som försäkringsbolaget betalar ut om olyckan är framme – skiljer sig åt mellan olika försäkringar. En operation hos veterinären kan gå på tiotusentals kronor, så återigen handlar det om en avvägning mellan pris på försäkringen och hur stor risk man är villig att ta.

5. Uppfödaren kan vara försäkrad
Om du köpt till exempel en hund från en uppfödare kan det hända att uppfödaren har en försäkring som i förlängningen gynnar dig. Enligt konsumentköplagen har du alltid rätt att få pengarna tillbaka om det rör sig om ett så kallat dolt fel hos djuret. Om uppfödaren är försäkrad mot detta, kan du som kund känna dig tryggare i och med att uppfödaren via sin försäkring kommer att kunna betala tillbaka pengarna till dig när du returnerar djuret.

 6. Kolla hur mycket din hemförsäkring täcker
Ditt djur kan skyddas till viss del genom din hemförsäkring. Om djuret till exempel blir stulet kan du få ersättning. Hemförsäkringen kan även gälla om din hund eller katt skulle skada en annan människa eller förstöra saker, och täcka vissa veterinärkostnader för ett annat djur om ditt djur skulle skada det.

7. Olika försäkringar för olika djurarter
Vissa försäkringsbolag erbjuder försäkring endast för hundar eller katter, och vissa har även en smådjursförsäkring som du kan använda för att försäkra till exempel en orm.

8. Undantag för vissa raser
Den extrema hundaveln har gjort att vissa raser dras med genetiska defekter. Ögonsjukdomen entropion, till exempel, är vanlig hos shar pei-hundar. Om försäkringsbolaget anser att felet ”inte kan anses som oväntat” gäller inte försäkringen för detta. Det betyder att det ofta finns undantag i försäkringarna som gör att de inte täcker kostnader för sjukdomar som är vanliga hos vissa raser.

9. Tänk på djurets ålder när du försäkrar
Hur gammalt ditt djur är kan påverka hur mycket försäkringen kostar. Det spelar också roll när du försäkrade djuret – är försäkringen en löpande försäkring som påbörjades när djuret var ungt, eller nytecknades den när djuret var äldre? Vissa bolag vill inte heller försäkra djur som uppnått en viss ålder.

Text: Micke Hanås