Imorgon startar kritiserad vargjakt

Licensjakt på varg är inte bara ett artskyddsproblem utan också ett djurskyddsproblem. Det säger Djurskyddet Sveriges rovdjursansvarige Sven Stenson som menar att fel individer skjuts och att risken för skadeskjutningar är för stor.

I veckan gav Naturvårdsverket klartecken att 24 vargar får skjutas i Värmland och 12 i Örebro. Syftet är att minska koncentrationen av varg där den är som störst. Det blir den mest omfattande vargjakten som genomförts i Sverige i modern tid. Om den blir av. Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen kommer göra allt för att stoppa den eftersom man anser att den hårt inavlade vargstammen behöver växa till sig.  Sven Stenson som är rovdjursansvarig i Djurskyddet Sveriges styrelse ser också djurskyddsproblem med licensjakt på varg bland annat därför att den inte har någon urskillning på vilka individer som skjuts.
-Det kan mycket väl bli så att man skjuter bort ledarhannen, eller en halv flock som sedan får svårt att klara sig.  När man jagar älg till exempel finns det noggranna regler för vilka individer som får skjutas.

Djurskyddet Sverige är inte emot jakt på varg som orsakar problem.
-Men licensjakten tillåter att skjuta på alla vargar, säger Sven.

Han ser också en risk med att det blir fler än de tillåtna 26 vargarna som skjuts och att det blir många skadeskjutningar.
-En skadeskjuten älg går och lägger sig men vargen springer så länge den kan, säger han.

Vid 2013 års vargjakt då 16 vargar fick skjutas stoppades jakten redan efter att tre vargar skjutits eftersom den överklagades till domstol. Men sedan dess har spelreglerna ändrats och jakten kan inte längre överklagas till domstol utan endast till Naturvårdsverket som nu alltså har godkänt årets jakt, något både Naturskyddsföreningen och experter är kritiska till. Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet uppger till Sveriges Radio att detta innebär att Sverige kringgår EU-lagstiftning genom att driva igenom vargjakten på detta sätt. Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden har igår, trots att det egentligen inte går, ändå överklagat Naturvårdsverket beslut till Förvaltningsrätten i Karlstad.