Så räddar du hunden och katten från sommarfarorna

Sommaren är en härlig tid, men i vattnet, i skogen och i trädgården lurar faror som kan bli ödesdigra för ditt husdjur. Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring, tipsar om hur du skyddar hunden och katten när solen och värmen lockar fram fästingar, huggormar och giftalger.

1.Bekämpa värmeslag
Lämna aldrig hunden eller katten ensam i bilen på sommaren. En varm och solig dag kan värmen i en parkerad bil snabbt stiga till livsfarlig nivå.

Att vistas för länge under bar himmel en sommardag är inte bra för hundar och katter. Tecken på att de tagit skada av värmen är till exempel att de flämtar på ett påtagligt sätt och blir apatiska. Vill det sig illa kan de få svårt att andas, bli vingliga eller få kramper. Verkar djuret tagit stor skada av värmen, kontakta veterinär. Annars handlar mycket om att ge hunden och katten friskt vatten och se till att de kan hålla sig i skuggan. Hundar kan man kyla av med fuktiga, kalla handdukar eller duscha av med trädgårdsslangen.

2.Se upp för solen
Hundar och katter med kort eller ingen päls kan bli ordentligt brända av solen. Som ägare är det viktigt att se till att husdjur som är känsliga för solsken vistas mycket i skuggan. Man kan också smörja in dem med solkräm för barn. Bränner sig din fyrbente vän behandlar du det på samma sätt som om du själv skulle ha bränt dig, till exempel med kylande preparat som kan köpas på Apoteket. Hundar slickar ofta på sår eller brännskador – det kan därför vara en god idé att förse dem med skyddskrage så att de inte kan komma åt det drabbade området.

 3.Håll hunden borta från giftiga alger
Många hundar älskar att bada, men giftalger är något som verkligen kan ge smolk i glädjebägaren. En del kan ge svåra nervskador, andra kräkningar och diarré. Låt aldrig hunden bada i vatten där det är algblomning.

Om din hund har kommit i kontakt med giftiga alger eller om du tror att den gjort det: Skölj av den och observera hur den mår, den kan behöva vård på djursjukhus. Tecken på att din vovve tagit allvarlig skada är vinglighet, kramper, desorientering och att den är okontaktbar. Är du osäker på din hunds hälsotillstånd, ring och konsultera veterinär om hur du ska gå vidare

4. Andra badfaror
Hundar kan få fukteksem om de går omkring och är våta efter doppen. Typiska symtom på åkomman är röda, ömmande prickar och pälsen kring dem är ofta rufsig. För att förebygga, skölj hunden med rent vatten efter varje bad och torka den noggrant. Får den fukteksem ska man ta bort pälsen kring det drabbade området och badda det med desinficerande medel ett par gånger om dagen. Det är mycket viktigt att rakningen görs väl för att det ska kunna läka.

Fukteksem gör ibland mycket ont och då kan du riskera att bli biten när du försöker raka bort pälsen – ta din fyrbente vän till veterinär i det läget. Ibland behöver hundar lugnande medel för att klara av rakningen. Beroende på hur omfattande fukteksemet är kan veterinär behöva skriva ut andra kompletterande läkemedel, som antibiotika.

Hundar som badar kan också drabbas av öroninflammation. För att förhindra det, torka ur hundens öron efter badet med en bomullstuss.

Vattensvans och saltförgiftning är andra åkommor som kan drabba badande hundar.

5.Tänk till på picknicken
Picknick i det gröna eller grillning på trädgården hör sommaren till. Men se upp, överblivna matrester och grillpinnar kan vara ödesdigra för framförallt hundar. Ge aldrig köttbitar med mycket ben till ditt husdjur – det kan ge besvärliga förstoppningar. Eller, om det vill sig illa, fastna och allvarligt skada matstrupe och tarmar. Se också till att ditt djur inte kan tugga i sig grill- eller glasspinnar – det kan göra hål på tarmen. Majskolvar är en populär rätt på sommaren, men det är ingen mat för hundar. Äter en hund en majskolv som är tillräckligt stor fastnar den i tarmen och ett kirurgiskt ingrepp är enda räddningssättet.

Är du ute och går i ett område där du vet att det finns mycket picknickrester, se alltid till att hunden är kopplad. Då har du större chans att förhindra att den stoppar i sig något olämpligt.

6.Fästingar
Fästingar är ett otyg som kan ge borrelia och anaplasma. Tar hunden eller katten med sig några av de blodsugande spindeldjuren hem riskerar du själv också att drabbas.

Det finns speciella halsband, sprayer och droppar som motverkar att husdjur angrips av fästingar. Kom dock ihåg att preparaten är anpassade efter djurslag och det är till exempel livsfarligt för en katt att få ett preparat som är avsett för hund.

Det är viktigt att gå igenom hunden och katten varje kväll för att söka efter fästingar och givetvis ta bort dem om man hittar några, till exempel med fästingpincett.

7.Huggormsbett
Hundar och katter som blivit huggormsbitna är en vanlig syn på landets veterinärkliniker på våren och sommaren. Ett klassiskt tecken på att ditt husdjur drabbats är att det har mycket ont och att den kroppsdel som blivit angripen, det handlar oftast om en tass eller nosen, svullnar upp till minst dubbel storlek. Eftersom huggormen är giftig kan ett bett från den ge ödesdigra följder, till exempel vävnadsskador, allvarliga effekter på lever och njurar och hjärtproblem. Tror du att din hund eller katt blivit huggormsbiten, se till att den håller sig still och ta den till veterinär så fort som möjligt.