Så kattsäkrar du hemmet

Det är där du ska känna dig som allra tryggast – ändå skadar sig ett gigantiskt antal människor och djur i sina bostäder varje år. Camilla Henningsson, föreståndare på Djurskyddet Kalmars djurhem, tipsar om hur du gör ditt hem till en säker borg också för katten.

1.Varning för småsaker
Katter som fått i sig smådelar från leksaker, öronproppar eller handarbetssaker är alltför vanligt och kan få ödesdigra konsekvenser. Se därför till att undvika att den typen av föremål ligger framme och dräller.
– Har man barn som till exempel leker med lego ska man ha stängt till barnkammaren, om man inte städar bort det direkt utan låter bitarna ligga kvar. Snören är också sådant som katter lätt kan tugga i sig och som kan göra stor skada, säger Camilla Henningsson.

2.Vattenfaror
Att lämna toastolen uppe eller ett fyllt badkar utan uppsyn är något kattägare absolut ska undvika. Trillar ditt husdjur ner i vattnet kan det ta en ände med förskräckelse.
– Och har man tunnor på tomten som kan bli vattenfyllda ska man se upp. Katter, men också andra djur som fåglar, kan lätt trilla i. Och gör de det kan det bli svårt för dem att ta sig upp. Så sätt ett pålitligt skyddsnät över tunnan, säger Camilla Henningsson.

 3. Se upp med skadliga växter
Det är vanligt med krukväxter i våra hem som är giftiga på ett eller annat sätt eller har hudirriterande växtsaft. Det är dock ovanligt att katter blir förgiftade av dem, men det finns en del växter du absolut ska undvika att ha hemma. Liljeväxter är ett exempel, liksom julros och oleander. Mycket är skrivet på området och mer information finns till exempel på Agrias hemsida www.agria.se.

4. Innätad balkong – ett måste för kattägare som bor högt upp
Många är de katter som skadar sig varje år efter fall från balkonger, ibland med mycket allvarliga följder. Sedan 2008 är det lag på att balkonger som ligger fem meter eller mer över marken, och där katter vistas ensamma, ska göras fallsäkra. Innätning, där man använder sig av heltäckande metallnät fastsatt på någon form av stabilt ramverk, är den absolut vanligaste metoden. Det kan göras på olika sätt, beroende på balkongens utformning.
– Ett problem är att många använder hönsnät när de nätar in sina balkonger – det är ganska lätt för katter att bita sönder och så kan de ta sig ut. Så jag rekommenderar att man använder sig av nät som är gjort i ett hårdare material och som har små rutor, säger Camilla Henningsson.

Det är också viktigt att tänka på att du som har hyresvärd måste få dennes godkännande innan du nätar in balkongen.

 5. Tänk på fönstren
Katter som trillat från öppna fönster och skadat sig allvarligt är tyvärr en vanlig syn på landets djursjukhus, särskilt på sommaren. Därför bör alla kattägare som bor högt upp se till att det går att öppna fönster och vädra ut utan fara för missens liv och hälsa. Att ha myggnät för fönsteröppningen är en klassisk lösning.
– Men det är oerhört lätt för en katt att klösa sig igenom ett vanligt myggnät. Så en bra idé är därför att göra en konstruktion med ett starkt metallnät och bakom det kan man sätta myggnätet om man inte vill ha in insekter, säger Camilla Henningsson.

 6. Andra höjdfaror
I villor är det vanligt med staket på det övre etagen som skydd från att trilla en våning ner. Det fungerar bra för människor, men kan vara farligt för nyfikna kattungar som lätt kan ta sig igenom utrymmet mellan spjälorna.
– Därför kan det vara en god idé att ställa ett kompostgaller eller liknade för öppningarna mellan spjälorna, säger Camilla Henningsson.

 7. Sladdar – inget katten ska gnaga på
Katter har vassa tänder och gillar de att gnaga på saker kan de skada sig, inte minst på elsladdar. Ett lätt sätt att minska den risken drastiskt är att skaffa en sladdsamlare. De är billiga, finns att köpa på en mängd olika ställen och är ofta utformade som ett rör med hårt skyddshölje där du stoppar in sladdarna.

 8.Undvik brännskador
Katter gillar att utforska sin omgivning och det händer titt som tätt att de bränner sig på heta spisplattor.
– När jag lagat mat brukar jag lägga en djup, uppochnervänd bakplåt över plattorna så att katten inte kan bränna sig. En del moderna spisar har knapplås uppe på spishällen. Vill det sig illa kan spisen gå igång om katten går över ett sådant knapplås – det är viktigt att vara medveten om det, säger Camilla Henningsson.

Levande ljus är också något kattägare bör se upp med – nyfikna missar dras ofta till ljuslågan och det är lätt för dem att bränna sig. Att ha sina levande ljus i skyddade, stabila lyktor är ett bra sätt att hålla katten borta från lågan.