Ha friskhetskoll på ditt djur!

För att lättare kunna se när din hund eller katt är sjuk så är det bra att veta hur den ser ut när den är frisk. Fanny Mauritzson, leg. veterinär och medlem i Djurskyddet Helsingborg, ger här handfasta tips på vad som är bra att titta efter.

1. Undersök ögonen
Ögonen ska vara öppna, klara och fina, djuret ska inte knipa eller kisa. Ögonen ska inte vara röda och det ska inte rinna något, framförallt inte något gulgrönt var, då kan det vara tecken på ögoninflammation.

2. Kolla tänder och tandkött
Tandköttet ska vara ljusrosa, inte rött och får inte blöda lätt eller vara irriterat. På äldre hundar är det alltid lite tandsten på tänderna, det ser ut som lite gråbrunt, ibland grönaktig beläggning. Titta på tandköttet vid tandstenen så att det inte är rött och inflammerat. Tänk på att dra tillbaka kinden och titta hela vägen bak, kindtänderna är ofta mest utsatta.

3 Titta på slemhinnor
Slemhinnor finns i hela munnen. Det ska vara ljusrosa, inte blått, eller vitt. På en del djur är det svårt att se färgen på slemhinnorna därför att det naturligt är pigmenterade, men då är det extra viktigt att ha koll på vad som är normalt för den individen.  Man kan också dra ned och titta på ögonslemhinnor om det är svårt att se i munnen.

4. Undersök öronen
Huden i öronen ska vara ljust rosa, inte röd och inte ha några hudflagor. Lite vax är normalt, det kan vara brunaktigt och oljigt men ska vara luktlöst. För utekatter är det jättevanligt med öronskabb, då har de ofta klåda och svart torrt sekret i öronen.  En hund får sällan öronskabb om de inte har en smittad katt i familjen.

5. Känn på djuret
På tikar och honkatter ska juvren vara släta och fina. Känn igenom så att det inte är några knutor. Juvertumörer är vanligt på äldre djur.  Känn igenom handjurens testiklar, de ska vara mjuka och lika stora.

6. Kolla hur djuret kissar    
Kolla varje dag att djuret kissar normalt. Det ska vara en bra stråle, inte komma droppvis och djuret ska inte behöva vänta länge innan kisset kommer. Det är vanligare att hanar får problem eftersom de har tunnare urinrör där urinstenar fastnar lättarare. Det är också vanligare hos katt än hund generellt.

7. Ta tempen!  
Temperaturen ska alltid tas i rumpan. Normaltemperatur på både katt och hund är mellan 37-38,5 grader. Över 39 räknas som feber. Under 37 är undertemperatur och oftast ett dåligt tecken. Men det finns väldigt vältränade stora hundar som kan ha en lägre temperatur normalt. Det är därför bra att ha koll på vilken temperatur som är normal för just ditt djur. Ta temperaturen på ditt djur under en vecka och ta sedan fram ett medelvärde. Ta vid samma tillfälle varje dag efter vila, när de är avslappnade. Inte när de just varit ute och sprungit eftersom kroppstemperaturen då höjs. Gör detta någon gång när djuret är litet, medelålders och gammalt eftersom den normala temperaturen skiftar med ålder.

8. Mät pulsen
Vad som är en normal puls varierar mycket mellan olika djur och därför är det extra bra att veta vilken puls ditt djur har normalt. Lägg djuret på sidan och känn på vänster sida av bröstkorgen eller känns längst uppe i ljumsken där ett stort kärl går.

9. Räkna andetagen  
Räkna andetag genom att se hur många gånger per minut som bröstkorgen höjs upp och ned. Antal andetag per minut skiljer mycket mellan olika djur, generellt har mindre djur snabbare andning än större.