Så får du hönsen att trivas på tomten!

Lättskötta djur som gör trädgården levande och troget levererar goda ägg med jämna mellanrum. Karin Neuschütz har skrivit flera böcker om hur det är att ha höns på tomten. Här är hennes bästa råd till nybörjaren.

1. Varför vill du ha höns?
Det första du bör fundera över är varför du vill ha höns. Är det för äggens skull? För köttets? Eller helt enkelt som sällskap åt barnen? Det finns ett 80-tal stora raser och nästan lika många dvärgvarianter, samt 11 svenska lantraser som passar olika behov, berättar Karin Neuschütz.
– Man får utgå lite från vad man vill ha ut från hönsen. Oftast är det så att de som är väldigt lätta och smala lägger mycket ägg, men är lite skyggare och lite svårare att komma nära. Vill man ha höns som är lugna så tar man dem som är lite större, till exempel plymouth rock eller de riktigt stora Brahmahönsen.

Oavsett varför du vill ha höns så betraktas de som produktionsdjur, och inte sällskapsdjur, ur en laglig synvinkel. Bor du i ett villaområde? Då är det första du ska göra att fråga grannarna. Om de är positiva går du vidare och söker tillstånd att ha höns hos kommunens miljökontor. Många kommuner tillåter hönor men inte tupp. Om du däremot bor på landet är det fritt fram att skaffa höns utan tillstånd.

2.Hönsen behöver ett hem
Det är viktigt att hönsen får tillgång till både inomhusvistelse och möjlighet att gå ut. De behöver ett hönshus och en säker utegård med tak eller åtminstone nättak. Då kan man vara borta över dagen utan att hönsen riskerar att springa bort eller bli tagna av räven. Inuti hönshuset måste det vara fräscht och torrt. Låt det aldrig bli fuktigt och inte heller för varmt. Lämpligt strö på golvet är ett fem centimeter tjockt lager av hackad halm eller hampströ. Hönsen blir glada om de får gå fritt på tomten medan du är hemma, men då behövs ett bra nätstängsel runt tomten eller trädgården.

3. Vinter
Det måste vara frostfritt inomhus i hönshuset. Isolera väl så värmer hönsen upp huset med kroppsvärme, eller använd värmelampor. Det får inte bli för varmt heller – mellan 5-10 plusgrader är lagom. Har man tak över utegården så kan de gå ut även i många minusgrader i sin lilla innergård, speciellt om det är soligt. Det behöver vara snöfritt, så det är viktigt att du skottar.

4. Faror
Hönsen trivs bättre om de får sällskap av en tupp. Tuppen gal inte så mycket som många tror, men det är ändå viktigt att kolla med grannarna så de inte stör sig på ljudet. Tuppen kan skydda och gå mellan en räv och hönsen om det skulle behövas. Han har inte mycket att sätta emot om det går så långt som till en attack, men han försöker avleda uppmärksamheten från höns och kycklingar. Räv, grävling och duvhök är hönsens farligaste fiender. Men även hund och katt kan vara ett problem. En katt eller hund kan mycket väl ta en dvärghöna, berättar Karin Neuschütz.
– Det var en hund som var väldigt pigg på att jaga höns. En tupp försökte avleda och han sprang rakt ut i en åker med hunden efter sig och kom tillbaka efter en halvtimme utan stjärt. Hunden hade fått tag i honom men inte lyckats helt. Men de har inte mycket att sätta emot, såklart.

5. Var beredd på slakt
– Jag tycker att om man har höns måste man kunna tänka sig att slakta en höna om den blir sjuk, eller en tupp som blir för ilsken, säger Karin Neuschütz.

En höna kan bli 17-18 år gammal innan den dör av ålder.
– Har man dem bara som sällskap så får de bli så gamla de blir. Märker man att de börjar bli för skruttiga eller sjuka då är det klart att man avlivar dem. Antingen med veterinär eller nacka dem på egen hand, det får var och en göra efter egen bedömning. Men man måste bedöva dem först med ett slag i nacken isåfall, innan man hugger huvudet av dem, säger Karin Neuschütz.

6. Mat
Matrester fungerar bra som mat även till höns, så länge du ger dem helsäd, korn, vete eller havre samt värpfoder som bas så att du kan vara säker på att de får i sig allt de behöver i näringsväg. Höns som värper måste dessutom ha krossade snäckskal.
– De äter väldigt mycket av det vi äter, de är riktiga allätare. Förutom lök och bananer och kanske apelsin, det gillar de inte. Men äpplen och päron är väldigt gott, och falukorv, spaghetti och ris, alla möjliga matrester.

Hönsen gillar att beta gräs också, och äter gärna torkat gräs från gräsklipparen eller torkade nässlor. Det kan du ge dem på vintern, då blir äggens gulor mörkt guldgula.

7. Underhållning och sysselsättning
En kålrot, vitkål eller morot som hängs upp i ett snöre på väggen brukar uppskattas av hönsen, eller grönfoder i en korg som de kan dra ut strån ifrån. En gammal pall, låda eller stadig stol blir bra som ”flyktplats” om det går hett till i hönsgården.
– Har de jättetråkigt och trångt så ger de sig på varann och hackar på varann, det gör dom inte om dom har full sysselsättning och tillräckligt med plats, säger Karin Neuschütz.