Så lagar du din egen hundmat

Följ receptet, var noga med näringsinnehållet och anpassa kosten efter hunden, tipsar Marie Sallander, agronomie doktor och specialist på hundars mat.

Följ receptet!
Hundars näringsbehov skiljer sig från människors, och för den som aldrig har lagat egen hundmat kan det vara svårt att ge hunden rätt mängd av olika saker. Följ därför beprövade recept! Olika hundar behöver dessutom olika sorters mat. Var därför noga med att de recept du följer verkligen är anpassade efter den hundindivid som ska äta maten.

Olika behov
Valpar, dräktiga och tikar med diande valpar behöver mer energi och mer av de flesta näringsämnen jämfört med fullvuxna hundar. Hundar av stora raser är extra känsliga för fel kost under uppväxten eftersom de växer så extremt fort på kort tid. Om hunden måste jobba hårt, till exempel valla får eller dra en hundsläde, behöver den få i sig mer kalorier – till exempel mer fett som är mycket energirikt. Äldre hundar klarar sig oftast bra på samma foder som de åt när de var yngre, så länge de håller sig i form och inte blir sjuka. Då kan behoven ändras.

Hunden behöver tillskott
Hemmagjord hundmat måste innehålla rätt mängd protein, fett, vitaminer och mineraler. Protein och fett får man oftast av olika råvaror, medan mycket av vitaminer och mineraler tillsätts i form av pulver eller som tabletter. Det är ofta säkrare att ge ett multivitamintillskott än att själv kombinera vitaminer. Om man ger en mineral i höga doser, tex kalcium, finns risken detta hämmar upptaget av andra liknande mineraler, tex järn och zink.

Balanserad kost
Ett hundmatsrecept består ofta till hälften av någon typ av tillagade kolhydrater, till exempel ris, potatis eller pasta. Dessutom utgörs kosten ofta av 25-50% animaliska råvaror och ca 10% grönsaker. Vitaminer och mineraler utgör bara några få procent av den totala kosten. Hundar klarar sig även fint på en större andel animalier, och det är fullt möjligt att byta ut hela kolhydratdelen mot kött.

Råa köttprodukter går bra, men bara om du är noga med hygienen och köttets kvalitet så att inte hunden drabbas av till exempel salmonella, campylobakter eller andra bakterier.

Ge lagom mycket
Övervikt är vanligt bland hundar och kan leda till många andra hälsoproblem. Var uppmärksam på om hunden blir för tjock och anpassa mängden mat därefter eller byt till ett foderrecept som är mindre energirikt. Ett sätt att regelbundet hålla koll på hullet är att känna över hundens revben med handflatorna. Kan du inte längre känna revbenen med lätthet håller den på att bli för tjock.

Vegetariskt alternativ
Hundar kan klara sig bra på vegetarisk kost, till skillnad från katter som måste ha animaliska råvaror. Om du vill göra vegetarisk hundmat är det extra noga att ha rätt proportioner och näringsämnen. Det är viktigt att det vegetabiliska proteinet innehåller rätt sorts aminosyror. Välj därför högvärdiga proteinkällor, som till exempel ägg- och mjölkprodukter. Om du vill undvika animalier helt är sojamjöl och sojaprotein en näringsrik högvärdig proteinkälla.

Ge hunden rester – men inte bara
Att ge hunden det som blev över efter middagen är ett utmärkt sätt att minska på matsvinnet och därmed spara på jordens resurser. Om matresterna utgör mindre än en fjärdedel av hundens kost, går det oftast bra att kombinera med ett torrfoder utan att man behöver ge extra vitaminer eller mineraler, hunden får en näringsriktig kost ändå. Men om man ger mer matrester, då måste man börja tänka på att matresterna måste kompletteras med vitaminer och mineraler eftersom hundens behov inte tillgodoses annars, berättar Marie Sallander. Oftast är det bra att utgå från ett för hundar näringsriktigt recept för själva delen som utgörs av det hemlagade.

Ben
Hundar älskar att gnaga på benbitar. Men undvik ben som går sönder och blir vassa eller flisar sig när de tuggas på, annars kan de behöva opereras bort. Var därför försiktig med kyckling.