Ungar till ekorre, hare och igelkott

Eva Fallström, vid KFV, Katastrofhjälp för fåglar och vilt, i Skanör har tagit hand om uppemot tusen igelkottar, 200 ekorrar och 100 harpaltar genom åren. Här ger hon sina bästa råd till dig som hittar en ensam ekorrunge, harpalt eller igelkottsunge.

Vi har kommit till sista delen i artikelserien om upphittade ungar. I de allra flesta fall är den ensamme ungen inte övergiven. Mamman kan bara vara borta ett tag. Ofta är det bästa du kan göra att avvakta en bit bort.
Men vad gör jag om en ensam ekorrunge legat ensam på marken en längre stund, Eva Fallström?
– I första hand kan du sätta upp den på en gren under boet. Då måste du naturligtvis veta var boet är. Sedan måste man gömma sig och se efter så att mamman har varit och hämtat den. Det kan ju tyvärr vara så, att mamman dött och då är ekorrungen verkligen övergiven, svarar Eva Fallström och betonar att om ungen är övergiven behöver den hjälp.

Ge ekorrungen värme
och ring en rehabiliterare, är hennes råd.
– Har den ännu inte fått päls är det viktigt med värme. Ta en kartong, lägg i en frottéhandduk eller ännu hellre fleecefilt. Lägg i en eller två petflaskor med varmt vatten. Har du en yllestrumpa, kan du lägga ekorrungen i den och lägga strumpan mellan flaskorna. Har ekorren fått päls, behövs inte värmeflaskorna, om det inte är för kallt, förklarar Eva Fallström och fortsätter:

– Försök få tag i en rehabiliterare, som kan ta hand om den. Man får som privatperson inte ta hand om vilda djur mer än 48 timmar. Har katten tagit ekorrungen gäller det att så snabbt som möjligt få tag i en rehabiliterare för att den ska få antibiotika inom två timmar.

Harpaltar är sällan övergivna. Att se en ensam harpalt är inget ovanligt utan tvärtom något helt naturligt. Den ska helst bara lämnas helt ifred.
– Mamman diar dem endast morgon och kväll. Resten av tiden väntar harpalten på mamman. Är den verkligen övergiven, gäller det att få tag i en rehabiliterare, som kan ta hand om den, berättar Eva Fallström.

Igelkottsungarna föds lite senare på sommaren. Från juli och fram till september brukar de dyka upp.
– Boet kan vara var som helst, men oftast i buskar eller under ett trädäck. Ligger ungarna kalla i boet något dygn utan att mamman synts till är mamman oftast död. Då är de övergivna. Också här gäller det att kontakta en rehabiliterare så snart som möjligt.

Hittat en unge?
Här finns fågel- och viltrehabiliterare:
KFV Riks
Viltakuten

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Hanna Knutsson, Flickr.