Djurens dag med fokus på empatiutveckling

Igår var det Djurens dag och det firade REDE med att bjuda in två skolklasser och en förskolegrupp till ett roligt event på Skansen. Det blev tipspromenad. En uppskattad REDE-övning. Och eftersom dagen inföll på Kanelbullens dag bjöds det även på kanelbulle och dryck!

I tre omgångar togs de tre grupperna emot innanför Skansens huvudentré. Dagen började med en djurinriktad tipspromenad som ledde upp till Lill-Skansen. Där väntade en REDE-övning som hölls av Helena Risinger, projektledare för REDE.

– Djurens dag är ett utmärkt tillfälle att visa vilket fint och lättillgängligt material REDE är. Samtidigt som vi firar djuren har vi en festlig dag tillsammans med kanelbullar och övningar som barnen tycker är skoj! Säger Helena Risinger.

REDE-övningen gick ut på att barnen skulle få leva sig in i hur det är att vara ett djur, med känslor och sinnen precis som vi har. De fick leka en lek där de själva fick vara hundar och syftet var sätta igång en tankeprocess hos barnen och få dem att förstå att djur liksom människor är känsliga varelser.

Medan barnen genomförde REDE-övningen fick pedagogerna möjlighet att prata med Owe Sandström, ledamot i förbundsstyrelsen. De fick veta mer om vad REDE är, hur dess pedagogik fungerar och vilka möjligheter det finns att arbeta vidare med värdegrundsmaterialet.

– Dagen var jättebra! Barnen var glada och nöjda och tyckte att lekarna var roliga. REDE-materialet verkar ha ett väldigt bra upplägg, jag gillar att det bara är plocka färdiga övningar i boken. Jag fick verkligen nya tankar och idéer kring hur det går att utveckla förståelse för djur och empati hos barn. Jag och mina kollegor kommer att ta upp med vår rektor om att få göra fortbildningen som REDE erbjuder, säger Petra Agehorn pedagog på Bergsundsskolan.

Text och foto: Jeanette Polsäter