Judit Kamel lever på Östgötaslätten

I 4 000 år har kameler levt med människor. I snart två år har Anna-Carin Karlsson levt med sin kamel Judit på Östgötaslätten. Häng med dit!

”Nu är jag precis klar med klickerträningen av Judit inför veterinärens besök i eftermiddag. Vi har hållit på hela förmiddagen. Hon ska avmaskas och jag har med klickerns hjälp tränat henne i att stå still i fållan medan jag kniper tag i huden, så som det kommer att bli när veterinären sticker sprutan i henne”.
Så sa 
Anna-Carin Karlsson, doktor i etologi och matte till Judit Kamel, när vi ringde upp en tidig eftermiddag för att höra hur tillvaron tillsammans med en kamel ter sig. Här kommer Anna-Carin Karlssons berättelse om livet med Judit:

”Kameler får ofta mask och det är hög tid nu när hon är tre år att avmaska igen. Klickern är ett fantastiskt redskap  och jag har klickat in alla mina djur: hundar, får, marsvin. Särskilt marsvinen fungerade jättebra att träna in olika tricks med. Och kamel också, visade det ju sig!
   Judit har bott hos oss i mer än ett år nu. Jag ville ha ett djur som var som en häst, men mer lättskött: inga hovar som behövde verkas och ingen päls som behövde ryktas regelbundet. Jag har alltid haft en förkärlek till kameler sedan jag red på en i Egypten.
  Att det blev just en kamel bestämdes under ett besök på Kolmården. Min sambo ville ha ett utomhus-SPA.
”Det är okej, men då vill jag ha en kamel”, sa jag eftersom vi precis då råkade passera kamelhägnet.
Jag trodde knappt det var sant när han bara sa:
”Självklart.”
Jag ringde ner till Bengt Erlingsson på Öland som
har kameler i lösdrift på Alvaret. Han är nog mest känd för sin medverkan i ”Bonde söker fru” och är en mycket kompetent kameluppfödare. Vi hade långa samtal, jag hade väldigt många frågor och han bjöd ner oss för att hälsa på. Judit trodde han skulle passa mig och det gjorde hon.

I många år har jag tränat och arbetat med hundar och känner en enorm gemenskap med dem. Men jag har aldrig någonsin upplevt en sådan eftertänksamhet hos ett djur som Judit har. Hon har en egen vilja, hon har åsikter och vill prata om så mycket. Bandet till henne är något helt annat än jag någonsin haft med andra djur.
När hon kom hit arbetade jag mycket för att få henne att känna sig trygg. Hon var osäker och inte så mycket hanterad, hade bara gått på Alvaret och inte haft kontakt med andra djur än kameler. Nu bor hon med fyra får. Också de blev rädda i början, men nu är de bästa vänner. De är alltid tillsammans i hagen, de är hennes flock och har lärt sig att kommunicera med varandra. Om fåren rymmer ut ur hagen blir hon väldigt orolig och stressad.

Kameler är idisslare, och rent etologiskt kommer de från en karg miljö varför de blivit effektiva energiomvandlare. Jag har provat mig fram för att få rätt typ av magert foder: Fjolårshöet verkar passa henne bäst, färskt hö är för energirikt.
    Judit har vuxit så mycket att vi har fått slå ut dörren till stallet och göra öppningen högre och bredare så att hon kommer in. Hon är lika hög som jag upp till ryggen mellan pucklarna, 172 cm.
Vi har en Facebook-grupp, Judit Kamel, som jag startade för att se hur mycket uppmärksamhet det skulle väcka, men det har inte blivit så mycket. Här i området har nyheten spridit sig, folk saktar ner sina bilar och tar en bild på Judit när hon är ute. Någon gång stannar polisen till också. Det är bara roligt.

För mig har året med Judit varit väldigt lärorikt. Hon är med på ett sätt jag aldrig upplevt med andra djur, ett slags eftertanke som är så gripande.”

Berättat för: Katarina Hörlin.
Foto: Privat.

Håll utkik i kommande nummer av pappersversionen av Tidningen Djurskyddet där ett stort reportage om Judit och Anna-Carin Karlsson ska publiceras!

Anna-Carin Karlsson är dr i etologi. Hon
disputerade 2015 med en
avhandling om beteende
och genetik
där Per Jensen var handledare.
Judit är en asiatisk kamel med två pucklar. Hon kom
till Östgötaslätten
från Öland i december 2015.
Den asiatiska kamelen lever oftast i Kinas, Mongoliets
och Rysslands öknar.
I
4 000 år har kameler levt med människor.