En förvildad tamkatt behöver hjälp – den kan aldrig bli en vildkatt

Det finns inga vildkatter i Sverige. De katter som föds ute är förvildade tamkatter. 

– Det är viktigt att vi använder rätt begrepp så vi inte sprider fler missuppfattningar om katter eller tillskriver dem egenskaper de inte har, säger Ann Scott, Djurskyddet Karlstad.

Varje år tar Djurskyddet Karlstad emot ungefär 200 hemlösa katter. De flesta har ett förvildat beteende vid intaget.
– Vi får ofta samtal där privatpersoner säger att det ”springer vildkatter på gården”. Vi förklarar att vildkatter inte finns i Sverige. Det är ett problem när man på grund av okunskap tror att en vildkatt ”klarar sig”, för då kanske man inte larmar så att katten får hjälp. Våra förvildade katter i Sverige tillhör inte en annan ”art”, utan de är katter som bara inte fått en chans till trygga liv!

Det finns mycket okunskap kring djurskydd och djurs behov och förutsättningar, understryker Ann Scott.
– Det är oerhört problematiskt att så många förväxlar termen ”vildkatt” med ”förvildad tamkatt”. För när man pratar om en vildkatt så tillskriver man katten ett antal attribut som inte alls gäller för en förvildad tamkatt.


Ann Scott, Djurskyddet Karlstad.

Vildkatten är en art i familjen kattdjur som jagar små däggdjur, fåglar och lite större byten som till exempel harar. Dess latinska namn är Felis Silvestris och den klarar sig bra på vintern tack vare sina genetiska förutsättningar. Tamkatten kallas Felis Catus på latin.
– Oavsett om den är född inne i trygghet eller utomhus av en förvildad kattmamma har den inte samma förutsättningar att klara sig. De katter vi har i Sverige är domesticerade, det vill säga att de är tamkatter även om de i vissa fall är förvildade. En förvildad tamkatt, oavsett om den är född inne i trygghet eller utomhus av en förvildad kattmamma, har inte samma förutsättningar att klara sig ute, varken i kyla eller utan ordentlig föda. Så när man tänker att förvildade katter i Sverige ”klarar sig”, då tänker man helt fel.

En tamkatt som lever i trygghet hos människan kan få en livslängd på cirka 18 – 20 år. En förvildad tamkatt som får klara sig ute överlever i några år om den har tur.
– Sedan får den så många hälsoproblem att den inte överlever. Därför är det viktigt att man som privatperson larmar en djurskyddsförening om man ser en förvildad katt, så att katten får den hjälp den behöver, säger Ann Scott.

För det finns hopp och möjlighet till ett bra liv – även för hemlösa förvildade katter.
– Om man har rätt kompetens att arbeta med förvildade katter på ett djurhem så har katten alla chanser till socialisering och adoption till ett för-alltid-hem. Djurskydd för oss i Karlstad handlar om att ge alla katter en chans; oavsett social status. Därför är det också viktigt för oss att man inte tillskriver förvildade katter egenskaper de inte har, och att man inte felaktigt använder begreppet vildkatt. Eftersom vi hela tiden jobbar för att höja katters status i samhället så omfattar det arbetet också de förvildade katterna. Genom att använda den rätta benämningen på förvildade tamkatter så ser vi till att vi pratar om katterna på rätt sätt, säger Ann Scott.

Hon uppmanar alla att hjälpa till att sprida kunskap genom att själv använda den korrekta benämningen förvildad tamkatt, och förklara för de som använder ordet vildkatt att det är felaktigt, och varför.
– Tillsammans kan vi sprida kunskap! Tillsammans kan vi göra skillnad.

Text: Katarina Hörlin.
Foto: Djurskyddet Karlstad och iStockphoto.

Detta är en vildkatt, Felis Silvestris

Detta är Jasper en förvildad tamkattunge, Felis Catus, som fått hjälp

Katten Jasper med Pernilla Schullström, Djurskyddet Karlstad.
– Jasper var en förvildad kattunge som var så rädd så han skakade när han kom till oss förra sommaren. Efter ett antal veckors socialisering med Pernilla på djurhemmet växte Jasper i självförtroende, och han blev till slut en riktig kelgris. Från ”skygg” till trygg, för att han fick en chans, berättar Ann Scott.