Hej, hundägare! Lägg ner luren och se på din hund!

Se din hund i ögonen – annars kan den känna sig så utanför att den riskerar att bli deprimerad. Nyligen slog den brittiske veterinären Iain Booth larm om att många hundar far illa när ägarna istället för att titta på dem ständigt stirrar ner sina mobiltelefoner.

– En hund är en social varelse, ett flockdjur. För hunden är du som ägare den givne ledaren, du håller i alla aspekter av dess liv: Du står för utfodringen, du avgör när och var det är tillåtet att gå. Hunden vill glädja sin ägare, det har den utvecklats till genom evolutionen och den behöver kontinuerlig återkoppling och interaktion. Men om du inte ser på din hund, utan har blicken ständigt riktad mot din telefon, så bryts det viktiga bandet mellan er, säger Iain Booth till den brittiska editionen av tidningen Metro.

Han varnar nu för att hundar vars ägare är för fokuserade vid sina mobiltelefoner riskerar att bli känslomässigt skadade.
– Hur illa de far beror på hundens eget psyke. En del kan utveckla aggressivitet, andra söker kontakt hos andra istället. Vissa hundar kan sluta äta och isolera sig från sin ägare: Se upp om hunden sover mer, tappar aptiten, undviker dig eller börjar gnaga på sina tassar för att försöka lugna ner sig. Det kan vara tecken på att den är deprimerad, säger Iain Booth till Metro.uk

Tidningen Djurskyddet har under sina senaste hundpromenader i Stockholms innerstad försökt se om detta även verkar gälla svenska hundägare ute på promenad. Dock har vi under våra turer bara sett en person som stått stilla och sms:at medan hunden låg och väntade vid hennes fötter. Vi ringer etologen och hundfotografen Johanna Strandner som är verksam i Göteborg för att höra hur läget är där.
– Jag vet att frågan har varit uppe förut, kanske inte specifikt om att människor använder mobiltelefonen istället för att umgås med sin hund, utan att vi tittar ner i mobiltelefonen i alla möjliga sammanhang istället för att umgås med de som är omkring oss, säger etolog Johanna Strandner.

Hon möter dagligen många hundägare. Både när hon är ute med sina pumi, under arbetet på hunddagis och i sitt andra yrke som hundfotograf.
– Nu var det en brittisk veterinär som slog larm och frågan är om det kanske är annorlunda i Storbritannien? För jag har inte stött på detta särskilt ofta här i Göteborg att ägaren rastar sin hund och samtidigt kikar i mobilen, och det är ju bra!

Ögonkontakt är viktigt, understryker hon.
– Hunden är en social varelse, människan är en social varelse och vi är en del av varandras familj. För hunden är ögonen ett sätt att kommunicera med oss. Ögonkontakt och kommunikation mellan hund och ägare är också viktigt för att bygga och fördjupa relationen. Här tänker jag att vi kan utnyttja promenaden till att göra saker så att hunden och vi samarbetar. Kanske att hunden får balansera på en sten, eller på ett betongblock, gå runt en lyktstolpe, gömma godis på en trädstam eller i gräset. Ganska enkla övningar men som hunden tycker är roligt och samtidigt ger det en mental stimulering i vardagen. Alltid med stöttning, beröm och belöning.


Johanna Strandner med sina pumi, som tränats att se in i kameran.

I sitt andra arbete som hundfotograf är det inte viktigt att just hon som fotograf får ögonkontakt med hunden.
– Huvudsaken är att hunden har det med sin ägare. Oftast tar vi bilderna utomhus med ägaren och det är när jag kan fånga blicken och känslan hos hunden när den tittar på sin ägare som bilden blir som bäst. Det är i relationen till sin ägare man oftast får den bästa bilden. Sen kan det ibland vara fint med en bild där hunden tittar rakt in i kameran men då är det en annan känsla man är ute efter.

Hur får du hunden att titta in i kameran?
– Då brukar det gå bra att göra olika ljud för att få hundens uppmärksamhet så att den på så sätt tittar in i kameran om man önskar det. Mina hundar kan båda titta rakt in i kameran, även när den står på stativ med fjärrutlösare, alltså att jag själv inte står bakom kameran. Jag har tränat dem att titta in i kameran tills de får en frisignal, sedan belönas de med godis och massor av beröm. Successivt har jag ökat tiden de tittar in i kameran innan frisignalen, som betyder godis, kommer. Nu lyssnar de på ljudet av slutaren och tittar in i kameran och springer mot den när de hör detta ljud!

Vad skulle du säga till de som undrar om det verkligen är så farligt om hunden sniffar på sitt håll efter spår av andra hundar och människan surfar i sin telefon och kikar efter spår av andra människor via statusuppdateringar på facebook under promenaden?
– Klart att man kan kolla till sin telefon emellanåt men jag skulle verkligen uppmuntra till att så mycket som möjligt låta den ligga kvar i fickan, ta vara på promenaden tillsammans med sin hund och göra det till en kul och mysig stund tillsammans. Det mår både hund och hundägare bra av!

År 2015 publicerade forskare i Japan rön som visade att de hundar och hundägare som hade mycket ögonkontakt också fick höga halter av hormonet oxytocin. Både hunden och människan hade ökade nivåer av oxytocin, ett hormon som bidrar till att ge ökad tillit och samhörighet.

Text Katarina Hörlin
Foto Johanna Strandner och iStockphoto