Djurskyddspris tilldelas Marcus Oscarsson

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson lyfter upp djurskyddsfrågorna på den politiska agendan. Därför får han Djurskyddspriset 2019. 

En råkall kväll i mars gick han ut och sopade trottoarerna i sitt kvarter rena från grus. Ett  sätt att hjälpa hundarna, som får ont av att gå på de vassa stenarna på asfalten. Gruset sparades så skulle mer snö komma var det bara att lägga ut igen.

”Det är så jag vill att vi behandlar våra hundar och alla andra djur i Sverige. Men värme, kärlek och respekt i alla lägen. Och jag vet att många andra runt om i Sverige känner likadant. ❤”  slog Marcus Oscarsson, TV4:s politiske expertkommentator fast i ett inlägg på sin Facebooksida.

För denna insats, men än mer för sitt sätt att lyfta upp och föra in djurskyddsfrågor på den politiska dagordningen får han Djurskyddet Sveriges Djurskyddspris 2019. Han har bland annat tagit upp när djurskyddskontrollerna fick mer medel i statsbudgeten och engagerat sig i frågor om djurförsök.

– Det Marcus gör är att han visar att djurskydd är en politisk fråga. Många av oss väljare är  otroligt engagerade men den har tyvärr inte särskilt hög status bland politiker eller politiska kommentatorer. Men Marcus är på god väg att ändra det, så att djurskyddsfrågorna får högre status. Därför har vi valt att tilldela honom priset, sa Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, när hon via länk i lördagens Nyhetsmorgonsändning offentliggjorde nyheten.

–  Tack! Det är jättekul! sa Marcus Oscarsson, som i samband med utdelningen visade bilder på sin hund Leo, sittande vid köksbordet i väntan på frukost. I studion gratulerades han till priset av kollegan Jenny Strömstedt:
– Det är ju en fantastisk sak!
– Djur är underbara och det är viktigt att vi tänker på dem. Jag säger som Göran Persson en gång sa: Alla ska med! Djuren också. Jag älskar alla djur, hundar, katter, elefanter, krokodiler, det är viktigt att tänka på djuren i vårt samhälle. Hundar, katter, alla ska med!

Jenny Strömstedt undrade vilken den viktigaste djurskyddsfrågan just nu är och Åsa Hagelstedt svarade:
– Inför EU-valet är det absolut djurtransporterna i EU. Många djur far fruktansvärt illa i långa transporter under vidriga förhållande i EU. Många som kandiderar till EU-valet lyfter upp detta inte minst tack vare Marcus engagemang. Så det hoppas vi få en förändring på!

Text Katarina Hörlin
Foto Privat

Därför får Marcus Oscarsson Djurskyddspriset 2019
Såhär lyder motiveringen:

”Människor bryr sig allt mera om djur och djurskydd. Tyvärr har djurskyddsfrågorna alldeles för låg status bland politikerna och journalisterna ställer allt för sällan frågor om djur och djurskydd till våra politiker.
Att en av Sveriges främsta politiska kommentator så ofta lyfter djurskyddsfrågor i olika sammanhang leder till att frågorna lyfts allt högre på den politiska agendan och förhoppningsvis leder det till att fler politiker inser vikten av ett starkt djurskydd. Att Marcus dessutom som privatperson visar stor omsorg om djur visar att engagemanget är äkta och genuint. Han är därför en mycket värdig mottagare av Djurskyddet Sveriges djurskyddspris 2019.”

FLER SOM FÅTT DJURSKYDDSPRISET
Djurskyddet Sveriges Djurskyddspris ska gå till en person eller grupp som gjort särskilda insatser för djuren. Tidigare pristagare är bland andra:

Stefan Gunnarsson, doktor i veterinärmedicin och lektor vid SLU, som ”i debatten kring nya grisföreskrifter visat att han står upp för vetenskap och beprövad erfarenhet, med integritet och mod som bara en äkta djurskyddare har” fick det år 2018.

Klass 6 på Margarethaskolan i Knivsta fick priset för sin uppfinning igelkottsskydd till robotgräsklippare, som ”på ett bra sätt uppmärksammat ett viktigt djurskyddsproblem och genom sin kreativitet hittat en bra lösning. Barnen på Margarethaskolan är goda ambassadörer för ett empatiskt synsätt på djur” och fick priset 2017.

Föreningen VOOV, som ”inte bara gjort skillnad för en stor grupp djur och människor utan har även bidragit till att lyfta frågan om djur som brottsoffer i samhällsdebatten” fick priset 2015.

Bo Algers, professor emeritus, vid SLU som ”genom sitt gedigna vetenskapliga arbete och sin stora internationella aktning har han fått såväl politiker som producenter att lyssna” fick priset 2014.