Köttguiden 2019 rödlistar flera utländska ostar av djurvälfärdsskäl

I dagarna presenterade WWF, Världsnaturfonden, Köttguiden 2019. Nytt är att Köttguiden också bedömt djurvälfärden för de djur som används vid ostproduktion.

– Djurvälfärd värderas mycket högt av svenska konsumenter. Det är viktigt att förstå att jag som konsument påverkar välfärden för kor, getter och grisar också genom mitt val av ostar och charkuterier. Ost från andra länder får röd gubbe för djurvälfärd eftersom övriga EU-länder har lägre nivå på sitt djurskydd än Sverige, säger Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter och styrelseledamot i Djurskyddet Sverige.

De svenska varianterna av halloumi och hårdost får grönt ljus ur djurvälfärd, men de flesta utländska ostarna som inte är ekologiska får rött. Grönt innebär ”frihet från smärta.
God stallmiljö och skötsel samt bete/utevistelse.” Rött ”alla övriga”.

– Idag importeras mer än hälften av osten vi äter. Det finns en potential här både för svenska livsmedelsföretag att återta marknaden och för oss konsumenter att äta mindre ost och när vi gör det bör vi ställa krav och välja lokalproducerad eller ekologisk ost, säger Anna Richert, matexpert på WWF i en kommentar.


Anna Richert. 

Griskött från Spanien och Italien får rött ljus. Det ingår i flera charkprodukter som svenskar konsumerar på charkbrickan eller pålägg, skriver WWF och konstaterar att det gäller att vara mer vaksam.
–  Det är viktigt att vara engagerad som konsument, inte bara när du handlar mat, men även när du äter på restaurang. Vi behöver rikta uppmärksamheten på lunchrestaurangen, fredagspizzan och charkbrickan på restaurangen, säger Anna Richert, i en kommentar.

Köttguiden har fem kriterier för sina bedömningar: Biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd, klimat och antibiotika.
Kyckling, Nötkött, Lamm, Gris, Vilt, Ägg, Ost, Protein från växtriket bedöms.

Grönt ljus ur djurvälfärds- och antibiotikaperspektiv får endast KRAV-ägg, KRAV-kyckling och KRAV-gris. För lamm och nöt får Certifierat naturbete (Sigill) och KRAV/EU-ekologiskt KRAV Sverige – EU-ekologiskt Certifierat naturbete (Sigill) grönt ljus utifrån djurvälfärd och antibiotika. Dock får samtligt lamm- och nötkött rött ljus vad gäller klimatpåverkan, det vill säga att klimatavtrycket är större än 14 kilo klimatgaser per kilo produkt. För att få grönt ljus ska klimatavtrycket vara mindre än 4 kilo klimatgaser per kilo produkt.

– Köttguiden har ett stort värde i att visa att det finns flera dimensioner, när vi ska välja kött och andra animaliska livsmedel, än djurhållningens inverkan på klimatet, inte minst behovet av fler betande djur i Sverige för att uppfylla nationella miljökvalitetsmål, konstaterar Gunnela Ståhle.

Knappt hade Köttguiden hunnit presenteras innan organisationen Kött- och Charkföretagen, med cirka 90 medlemmarna, vilka både arbetar med svenskt och importerat kött kritiserade den då ”företagen ställer krav utöver lagstiftningen och då blir det orimligt att guiden ligger kvar och bedömer regelverk” som VD:n Magnus Därth sa i tidningen Land Lantbruk.

Gunnela Ståhle säger:
– Det är bra att köttföretag blir provocerade att de inte syns i guiden när de har bättre kvalitet än svensk lagstiftning. Säkra dessa värden och berätta om dem på ett trovärdigt och öppet sätt. Upp till bevis!


Gunnela Ståhle.

I Köttguiden 2019 står det att ”Många företag går idag längre i sina inköpskrav än lagarna i olika länder vilket gör att vissa bedömningar i Köttguiden kan vara hårdare än det kött som faktiskt säljs i butiken. Du som konsument kan fråga din butik eller restaurang om de har särskilda krav för inköp – och du som butik eller inköpare kan använda kriterierna för WWFs Köttguide för att visa upp vilka extra krav som ställs på kött som får rött ljus i guiden.”

Text Katarina Hörlin
Foto WWF och Maja Brand

Ät såhär! Fyra råd från WWF

Ät mer från växtriket! Både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på baljväxter, grönsaker och fullkornsprodukter.

Ät mindre men bättre kött Vi behöver drastiskt minska vårt köttätande. Det är kanske det viktigaste vi kan göra för att minska matens påverkan på planeten. Om vi äter kött – välj bättre kött!

Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken, så bidrar du till ansvarsfullt producerad mat.

Släng ingen ätbar mat Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras: det köps för mycket mat, som glöms i kylskåpet och vi kastar matrester som kunnat ätas upp.

Källa: Köttguiden 2019

Här finns Köttguiden 2019 att läsa:  Köttguiden 2019