Uppdrag Granskning visar svåra missförhållande på en Arlagård

I dag visar SVT:s Uppdrag Granskning att korna på en av de 2 600 gårdar som levererar mjölk till Arla lever under fruktansvärda förhållande. Magra och  smutsiga tvingas de stå i avföring långt upp på benen.

– Det spelar ingen roll att branschen menar att det är ett undantagsfall. Programmet beskriver ett fruktansvärt djurlidande som aldrig någonsin får förekomma. Det är helt oacceptabelt att kontrollkedjan inte lyckas fånga upp det på ett tidigt stadium. Arlas brist på reaktion är bedrövlig, nu är det dags att ta ansvar.

Det säger Emma Brunberg, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige, efter att sett Uppdrag Granskning program Arlagården i dag.

Programmet är gjort av reportrarna Cissi Eriksson Granér och Ali Fegan med research av David Lindahl. De visar via bilder och filmer förhållanden på en av Arlas mjölkgårdar, vilka får de intervjuade veterinärerna med lång veterinärmedicinsk erfarenhet att bli märkbart tagna. Flera mycket magra och smutsiga Holstein-kor står i överfulla stall med avföring långt upp på benen.

– Det är en skitighet över alla godkända gränser, säger pensionerade veterinären Kalle Hammarberg i inslaget.
– Jag har arbetat som länsveterinär i flera år och detta är bland det värsta jag sett, det här är verkligen ovärdigt, säger Margaretha Steen, SCAW i programmet.

Inslaget visar flera andra missförhållanden: Avlidna kor som legat utomhus i snön i två veckor, en förman med djurförbud och kor som tvingats gå med så svåra benskador att de direkt borde ha avlivats av djurskyddsskäl.

En av de tidigare anställda från Östeuropa säger till Uppdrag Gransknings reportrar att han arbetat på flera gårdar i andra länder men aldrig sett så misskötta djur. Arla vill inte ta del av filmen och svarar endast på frågor via mejl, gårdens ägare hänvisar till LRF som inte uttalar sig om enskilda fall. Länsstyrelsen i Gävleborg har fått 38 anmälningar mot gården sedan 2010 berättas i programmet och enhetschefen förklarar att vid efterföljande kontroller har bristerna varit åtgärdade. Just nu har länsstyrelsen efter två kontroller som gjordes i höstas krävt att bristerna de uppmärksammat ska åtgärdas.

En av de som under lång tid anmält ägaren är Marianne Persson, som var ordförande för Djurskyddet norra Hälsingland i femton år, men avgick nyligen och är nu medlem i föreningen. Tidningen Djurskyddet talar med henne under onsdagen och hon är inte förvånad över avslöjandena.
– Jag har sedan 2010 gjort ett flertal anmälningar mot gården till länsstyrelsen i Gävleborgs djurskyddsenhet. Anmälningarna gällde att djuren inte fått mat, att de far illa, att det ligger döda djur utomhus. Det är inte bara vi som gjort anmälningar utan flera andra. Vi har inte fått någon respons från länsstyrelsen, inte ens när vi frågat vad de gjort efter våra anmälningar. Till slut begärde jag att få ut alla mina tio anmälningar samt alla de jag gjort på telefon från länsstyrelsen men de säger att det bara finns fyra från Djurskyddet norra Hälsingland.
– Det är skandalöst att  inte varje anmälan följts upp och kontrollerats på plats. Vi och många andra har under så många år uppmärksammat myndigheterna på detta men inget hänt förrän nu. Nu hoppas jag att Uppdrag Gransknings program och den polisanmälan som är gjord leder till djurförbud så att detta får ett slut, säger Marianne Persson.

En anmälan om djurplågeribrott och en om miljöbrott är gjorda. Förundersökning pågår, enligt Uppdrag Granskning.

Text Katarina Hörlin
Foto SVT, Sveriges Television.

Se hela avslöjandet av Uppdrag granskning och SVT Gävleborg i Arlagården på SVT Play, klicka på bilden: