Bevarandefotografens uppmaning: Vi måste fortsätta lämna djuren ifred

Flera av världens länder stängdes för att hindra smittspridning. Sedan öppnades de för att åter stängas. Flyg har ställts in. Hotell gått i konkurs. Konsekvenserna för ekonomin är stora. Men för många djur har det minskande resandet och de uteblivna turisterna blivit en vinst.

– Om vi människor kunde låta djuren vara i fred hade mycket varit vunnet. Vi ser det så tydligt nu under pandemin. Det är kanske hemskt att säga när så många människor drabbats så hårt, men för djuren har de lockdowns som funnits i stora delar av världen i många fall varit bra.

Det sa bevarandefotografen Tom Svensson, när vi pratade med honom en tidig morgon i höstas.
– Vi läser om hur flamingos i södra Frankrike fått 12 000 ungar i år. I fjol fick de 1 000. Tack vare att flygplanen inte dånat fram ovan dem och stört deras liv. Vi ser det på noshörningarna. I Sydafrika har tjuvjakten minskat med 53 procent i år. När det är lockdown kan tjuvjägarna inte ta sig ut för att döda och på så sätt får fler noshörningar leva.

Så snart vaccinet mot covid-19 kommer tänker han ta det.
– Jag blir gärna en försökskanin för min längtan ut i världen och att fortsätta arbetet för bevarande är så stor att jag är beredd att göra mycket för att få komma dit. Mitt arbete sker främst i Afrika och Asien och mitt yrkesliv har, precis som många andras, stannat upp helt nu. Det är som det är, men att längtan är stor att ge sig ut kan jag inte förneka.

Med kameran som ett av flera verktyg arbetar han med bevarande. Han har dokumenterat och avslöjat hur den illegala handeln med noshörningshorn och elfenben ser ut. Vilka vägar de tagit sig ut ur Afrika och Asien och in igen via den europeiska marknaden.

Han har med sina bilder visat schimpanserna som tjuvjagats i Kongo och via Södra Sudan förts ut till Mellanöstern och Asien. I våras deltog han i ett webinarium om pandemin och djurhållning tillsammans med professor Lotta Berg och forskaren Björn Olsson, där Tom med sina bilder lyfte fram de enorma riskerna med djurmarknader i Asien och Afrika, både de illegala och legala, där levande vilda djur säljs ihop med kött.
– En gigantisk smitthärd och spridningsrisk för zoonoser. Bushmeat, alltså kött av vilda djur, måste förbjudas i hela världen liksom all handel med vilda djur.

Strax efter att vi gjort intervjun publicerar FN den femte rapporten om global biologisk mångfald, GBO-5. Det är nedslående läsning. Artutrotningstakten ökar, ekosystem slås ut och på sajten Natursidan läser vi i en intervju med forskaren Torbjörn Ebenhard att över hela världen lever stora däggdjur bara kvar på små fläckar av sina tidigare utbredningsområden. Ebenhard uppmanar alla att fråga sig om vi har den effekt på miljön vi vill ha.

Tom Svensson är inne på samma linje:
– Vi riskerar så mycket om vi inte, när vi kommer ur den här krisen, radikalt ändrar vårt sätt att hantera djur. Djur utrotas genom bushmeat. Djur plågas i turistindustrin. Djur sätts i burar i djurindustrierna i väst. Vi kan inte låta det pågå. Det måste bli en radikal förändring, säger Tom Svensson, som sedan några år är ambassadör för organisationen World Animal Protection.

De släppte nyligen rapporten ”Elephants. Not commodities” om elefantturismen. I rapporten berättas att i Asien hålls över 3 800 elefanter i fångenskap på 357 anläggningar, varav tre fjärdedelar finns i Thailand.
– Just elefanterna som används som turistattraktioner har farit mycket illa under den totala lockdown som varit i exempelvis Sydafrika. När all turism försvunnit tvingas elefanterna dra in ännu mer pengar, säger Tom Svensson.

”Risken är stor för ökat djurplågeri när elefantattraktioner behöver kompensera inkomstbortfall under coronakrisen”, konstaterar World Animal Protection och skriver att: ”Medvetenheten om att shower och elefantridning orsakar lidande har blivit större under dessa tio år men turister är okunniga om lidandet bakom den mer mjuka kontakten med elefanter, som bad och selfies. Att bada elefanter har ökat i popularitet under de senaste fem åren. Dessa anläggningar kallar sig ofta ’reservat’ eller ’räddningscenter.’ När turisterna inte kommit är risken överhängande att ägarna tar med elefanterna till sina hembyar och i brist på annat försöker föda upp nya. Redan saknas resurser till de elefanter som nu lever i fångenskap, så ännu fler skulle få katastrofala följder”, varnar rapporten.

Tom Svensson säger att han dömer ingen för att vilja resa, han vill själv ut i världen igen och fotografera och arbeta.
– Men vi måste stanna upp och sansa oss. Det är som att när vi åker på semester lämnar vi allt logiskt tänkande och ansvarskänsla hemma. Det säger sig ju själv att apan som du låter dig fotograferas med på stranden, som sitter fastkedjad, tvingas till detta. Den utsätts ju för ett
övergrepp. Om och om igen. Eller tigern som du erbjuds att ta en bild med, den torteras för att du ska kunna sitta bredvid den.


Afrikansk vildhund.

– Samma med de afrikanska vildhundarna i norra Zimbabwe: jag har sett
människor som i sin jakt på bilder följt efter dem in i deras hålor. Det är fruktansvärt. Valparna har dött och det vi ställt till för dessa hundar går aldrig att rättfärdiga, bara för en bild. Vad är en bra bild? Den kan aldrig vara bra om fototillfället sker på djurens bekostnad. Endast en av tio valpar
överlevde i fjol. Nu, under lockdown, har jag precis fått höra att sju av sju valpar har överlevt. Tack vare att de sluppit utsättas för människor.

Även valarna har fått det bättre i år.
– De stora kryssningsfartygen i norra Alaska har ställt in flera resor. Och det är bra för valarna. De behöver tystnaden. Vi tänker sällan på hur oväsen påverkar vattenlevande djur. Inte heller på hur mycket oljud dessa enorma fartyg skapar. Valar är känsliga för ljud, fartygen alstrar enormt oväsen. Det är stressande.

Enligt WWF är även risken för att valarna ska kollidera med fartyg ett stort hot mot dem. Också denna risk försvann i takt med att kryssningarna upphörde.

När vaccinet kommit och vi åter får resa: Tror du att medvetenheten om att vi bör lämna djur i fred finns kvar?

– Det kan nog vara både och. En stor fara finns i att vi tror att när ett vaccin
kommit är allt över. Jag vill inte piska upp oro, men det är inte över. Den amerikanske epidemiologen Nathan Wolfe, som forskat om hur ätande av bushmeat fört över olika virus till människor, har identifierat 1 500 zoonosvirus i Kongos regnskog med en handfull som har en långt större aggressivitet än coronaviruset.
– Det är inte över, inte på långa vägar. Men vi kan ändra utvecklingen. Vi måste lämna djuren i fred. Det är första steget, säger han.

Text Katarina Hörlin
Foto Tom Svensson