Så får du djur att bli mer avslappnade omkring dig

Låt 2021 bli ett nytt gott avslappnat år för både dig och djuren du möter. Eva Bertilsson, som utbildar i positiv förstärkning, ger sju tips på hur du lyckas med frivillig hantering.

Frivillig hantering handlar om avslappnade djur som samarbetar med oss.
– Djur ska vara trygga i sin miljö och vi ska vara en del av den miljön. Det blir också lättare att göra dagliga hälsokontroller när djuret rör sig avslappnat nära oss, utan att vi behöver hålla fast, säger Eva Bertilsson, utbildare i positiv förstärkning och Fear free. Här ger hon sina bästa råd om hur du kan göra för att möta djur på ett sätt som låter dem behålla sitt lugn.

Håll inte i djuret

Avslappnade djur som frivilligt gör vad du önskar: Det är målet i frivillig hantering. Du ska inte ens behöva röra vid djuret.
– Om vi sedan enstaka gånger måste göra saker mot dess vilja leder det inte till att de blir stressade på lång sikt. Ju mer djur upplever att de har kontroll desto mindre skada gör de få gånger de tvingas bli hanterade mot sin vilja. Mängden småinsatser spelar roll, säger Eva Bertilsson.

Var förutsägbar

Allt oväntat, oförutsägbart och högljutt kan stressa djur. Närma dig djuret genom att röra dig lugnt och tyst. Låt det bekanta sig med din närvaro. Rör dig så långsamt att du när som helst kan stanna. Var superobservant. Stelnar djuret? Flyr det undan? Låt det flytta sig. Så många saker med människor kan vara läskigt för djur: Snabba rörelser, höjda röster. Allt förutsägbart är trygghetsfaktorer. Allt oförutsägbart är riskfaktorer. Var förutsägbar

Ha inte bråttom

Om jag vill komma in som ett gott inslag i ett djurs miljö ska jag låta djuret ha kontroll. Djurens trygghetszon ska respekteras. En hund ska inte behöva ducka för en plötslig klapp. Gnagare och fåglar ska inte uppleva en hand komma farande mot dem. Djuret ska komma till dig, frivilligt och lugnt.
– Ibland får jag frågor om det inte är väldigt tålamodskrävande. Frågan är vad som gör dig glad. Jag blir glad av att se mitt djur vara avspänd i sin värld med mig i den, säger Eva Bertilsson.
När djuret är bekvämt och inte ser dig som ett hot är det dags att ta nästa steg. Vill du lära djuret att gå in i en bur? Lägg en belöning nära buren. Se vad som händer. Vågar inte djuret gå dit, låt det vara där det är tryggt.
Eva Bertilsson och Elin Karlsson hos solparakiterna.

Avspänt uttryck

Djuret ska vara avspänt och då är det viktigt att veta hur just det djur du är med ser ut när det är avslappnat. Om du är med en degu, råtta, mus eller annan gnagare ska ögonen vara mandelformade och morrhåren hänga mjukt. Inga uppspärrade ögon och spända morrhår. En katt och en hund ska röra sig mjukt och lugnt. En häst vinklar öronen framåt. Läs på om hur avspända djur ser ut.

Belöningen behöver inte bara vara godis

Belöningen behöver inte vara godis. Dofter med olika substrat på papper kan vara en fin belöning för en orm. Att bli kliad kan vara bra belöning för ett föl. Om belöningen inte verkar ha så stort värde för just det djur du närmar dig kan det bero på att det är för många faror i miljön. Djuret är för stressat för att äta, sniffa eller låta sig klias. Backa alltid tillbaka till ett läge när djuret var tryggt. När djuret närmat sig på ett avslappnat sätt är det dags för en liten belöning. Det kan alltså vara ett godis som djuret gillar eller något annat som en doft sprutad på papper att undersöka. Lägg det en bit ifrån, var stilla och låt djuret själv ta det. Allt ska ske lugnt.

Förvarna för annat läge

Ibland måste djur hanteras snabbt och du blir tvungen att hålla i det. Kanske för att undersöka en akut skada. Då måste du oavsett djurets vilja ta i det. Förvarna att läget nu är ett annat genom att visa att spelreglerna ändras. En förvarning för smådjur kan vara att du bär handskar. Då vet djuret att nu kan jag gömma mig men jag blir ändå lyft. I ögonblicket kan djuret bli rädd för handskarna men å andra sidan slipper det alla andra dagar vara rädd för dina händer. För hundar och katter kan du träna in ett speciellt ord eller en annan plats som visar att nu finns tyvärr ingen valmöjlighet.

Avsluta bra

Lika trevligt som det ska vara för djuret när du kommer lika avspänt ska det vara när du går. Om djuret verkligen tycker att du är ett kul inslag i deras värld så blir det kanske tråkigt när du går. Det kan du åtgärda genom att du kanske ger lite godis åt djuret när det inte agerar med dig, för att visa att nu blir det bra om du sysselsätter dig utan mig. Du kanske lägger ut lite godis på golvet för djuret att knapra på när du gått. Gör ingen stor sak av att du går. Bara lämna lugnt de avslappnade djuren.

Läs mer om frivillig hantering och Fear Free: Fear Free pets

Text Katarina Hörlin Källa Eva Bertilsson, Carpe Momentum och hennes webinarium Frivillig hantering – ett gott samarbete med ditt djur, som hölls tillsammans med Elin Karlsson, Naturbruksförvaltningen Västra Götaland på Sötåsens naturbruksgymnasium. Foto Linda Bing, från webinariet, Unsplash, iStock och privat.