Djurskyddet Jämtland räddar rekordmånga katter från att förfrysa och svälta i vinterkylan

Förfrusna öron, köldskadade tassar och uttorkade kroppar. Det blir konsekvenserna för många katter som lever ute under bistra vintrar. I Jämtlands län räddas just nu flera från kölden.
– Jag har aldrig varit med om en så kall och snörik vinter, den drabbar de hemlösa katterna svårt. Men det värmer att så många ställer upp och hjälper dem, säger Inez Backlund, på Djurskyddet Jämtlands katthem och pensionat.

I Jämtlands län har temperaturen krupit ner till under –30°C många nätter hittills denna vinter. Dagtid har den legat på omkring –20°C. Senaste veckan har det blivit något mildare, men snön ligger djup och kölden biter.

– Det är –15°C på dagarna och kallare på nätterna. Kylan och de enorma snömängderna har gjort att flera hemlösa katter i byarna här omkring har gjort sig synliga på gårdarna. De har svårt att hitta byte och många är uttorkade, berättar Inez Backlund.

Vanligtvis lägger inte så många märke till dessa hemlösa katter, men nu när snön lyser vit och de flesta ägare tagit in sina katter, syns de omkringströvande katterna på ett annat sätt.
– Många oroliga människor har larmat länsstyrelsen om problemet, säger Inez Backlund.

Djurskyddet Jämtlands katthem är uppstallningsplats åt länsstyrelsen. I vinter har de fått ta emot ett tiotal anmälningar om hemlösa katter som hittats och ska fångas in.
– Det konstiga är att de som kommit in är förhållandevis välbehållna. Inga örsnibbar eller tassar har förfrusit ännu. Katterna vet var de kan smyga in och lägga sig under hus och då få lite skydd i alla fall.

Länsstyrelsen har satt ut fällor och på katthemmet rustar Inez och hennes kollegor för att ta emot katterna.

– Vi har en lite ansträngd situation på katthemmet, i höstas kontaktades vi om en stor kattkoloni med cirka femtio katter, som måste tas om hand. Det har varit mycket arbete med veterinärbesök, vaccinering, ID-märkning och registrering, och sedan socialisering. Men det har gått bra. Det är väldigt fina katter, vackert tecknade. Det viktiga när det gäller katter som kommer från kolonier är att de har en kompis när de adopteras ut. Inte nödvändigtvis någon som de levt med i kolonin, men de trivs bäst om de får fortsätta leva tillsammans med i alla fall en av sina kattkompisar. De är så vana vid att ha många katter omkring sig, säger Inez Backlund, som berättar att bara några få från kolonin är kvar på katthemmet, men närmare tjugo finns i jourhem.

Precis när allt verkade ha lugnat ner sig kom vintern med sällan skådat snöfall.
– Den extrema och långvariga kylan drabbar katterna svårt. En katthane har till och med brutit sig in i en hönsgård av hunger. Så här illa har jag faktiskt aldrig upplevt läget för de hemlösa katterna sedan jag flyttade hit 1991.

Arbetet pågår nu för fullt för att rädda dem. Länsstyrelsens personal har åkt ut med kattfällorna, sedan hämtat katterna och tagit dem till veterinären.
– Vi har ett väldigt fint samarbete. De har tagit situationen för katterna på stort allvar och gör sitt absolut bästa för djuren.

Samtidigt blev det så tufft för Djurskyddet Jämtland att i sitt redan fulla katthem också ge plats åt alla de nya, troligen förvildade, katterna, att de gick ut på Facebook med en efterlysning av nya akuta tillfälliga jourhem.

Responsen var överväldigande. På bara några dagar hade fler än 100 personer från hela länet hört av sig och erbjudit sig att hjälpa till.
– Vi har inte ens hunnit ringa alla ännu och tacka, så många har hört av sig. Just nu har vi så att vi klarar att ta hand om katterna. Vi är så tacksamma och känner hopp inför framtiden när så många människor vill hjälpa till och ge katterna ett bra liv.

Nu slussas de katter som är redo för flytt ut till de temporära hemmen. In kommer de som räddats från den jämtländska kölden. Det är omöjligt att veta hur många katter som är kvar därute. Men fällorna är utplacerade och vittjas varje timme.

Hur mår katterna som ni fått in?
– De har framför allt varit mycket uttorkade. En del har varit rätt slöa och medtagna. Några har blivit uppvätskade hos veterinär, sedan fortsätter vi med att få dem att dricka och fylla på depåerna. Alldeles nyss fick jag en bild på den lilla katten Manja, som varit ute länge i hård kyla. Hon har vätskats upp av en veterinär och bor nu hemma hos en volontär, som ger henne extra näringsrik kost. Han skickade en bild på henne när hon stolt visar upp sin vattenfontän som hon gillar att dricka ur, säger Inez Backlund och skrattar.

Lilla Manja vid sin vattenfontän. Hon gick länge ute i kylan och bor nu hos en volontär.

Vad tror du är den främsta anledningen till att det blivit så många hemlösa katter i Jämtlands län?
– I vissa fall har ägaren tappat kontrollen, kanske blivit sjuk. Överlag är jag osäker på om människor inser hur viktigt det är att Id-märka sin katt och sedan registrera den. Folk har blivit något bättre på att kastrera sina katter, men har man inte Id-märkt och registrerat dem, så blir det omöjligt att spåra dem om de kommer bort. Här rör sig många katter mellan byarna så det är inte säkert att de känns igen. Sedan kommer det hemlösa katter från just kolonier. Det kan gå snabbt att kolonier uppstår om ett par högfertila katthonor vandrar ute helt fritt. Okastrerade hankatter kan gå långt om de känner doften av en sådan hona.

I kommande nummer av Tidningen Djurskyddets papperstidning blir det ett längre reportage från Djurskyddet Jämtland. Tills dess sänder Inez Backlund och hennes kollegor en hälsning till alla som hört av sig: 
– Stort stort tack, det värmer att se hur många som vill hjälpa katterna!

Text Katarina Hörlin
Foto Linda Bing & privat volontär hos Djurskyddet Jämtland

Hjälp katterna genom vintern – förfrusna örsnibbar och tassar vanliga problem

Köldknäppen som far över Sverige har överraskat många i södra delarna av landet. Vi frågade Djurskyddet Västerbotten vilka deras bästa råd är för att katter inte ska skadas av kölden.
  
– Det jag först och främst skulle säga är att man bör försöka att hålla katterna inomhus när det är väldigt kallt ute. När det är -20°C grader ute så förfryser de öron och trampdynor väldigt lätt, råder Emma på Djurskyddet Västerbotten.

– Annars är ett isolerat katthus eller krypin bra. Då kan katterna komma undan kylan om de inte kan ta sig inomhus själva. Stora värmelampor är också väldigt bra att kunna ligga under, om det är inomhus någonstans där det ändå är kallt, exempelvis i något uthus.

Märker ni att fler människor blir oroliga för katterna under vintertid?
– När det blir väldigt kallt så får vi alltid in fler orosanmälningar om katter som är ute och även folk som tagit in katter. De flesta brukar då bo i närheten och ägarna hittas rätt så snabbt. Så överlag skulle jag säga att folk reagerar om det ser en katt ute i kylan. Hemlösa katter är det däremot betydligt mindre anmälningar om under vintern här, svarar Emma.