Svanarna är sällan fastfrusna på isen

Nu när kölden lagt sig över landet ökar larmen från människor som sett svanar som tycks ha frusit fast i isarna. Men i flera fall sitter de inte fast.

”Oftast när man ser svanar eller andra sjöfåglar ligga ute på isen så är det för att de vilar sig och återhämtar krafter. De sitter sällan fast och kan faktiskt ligga kvar i flera timmar, oftast hela dagen” har Nina Peivert, viltrehabiliterare, som ger råd om vilda djur och hur man kan hjälpa dem på sin Facebooksida Ninas Vilthjälp, förklarat.

Oftast kan svanarna ha fastnat med fjäderdräkten i isen och inte med fötterna. Antingen går fjädrarna av eller så smälter isen runt om tack vare svanens varma yttertemperatur i fötterna. De kommer oftast loss till slut. Men håll utkik under dagen och kontakta viltrehabiliterare för rådgivning, tipsade Nina Peivert.

Om du är osäker på om svanen eller någon annan sjöfågel verkligen sitter fast i isen kommer här några frågor du kan ställa dig:
* Hur länge har du sett fågeln på samma plats?
* Tittar den upp med hela huvudet och väser? Väsandet innebär inte alltid aggressivitet, som många tror, utan är ett av deras många olika läten för att kommunicera. Låt den vara i fred.
* Ser du fotspår runt omkring fågeln? Har den förflyttat sig från en plats till en annan?
* Om fågeln är intrasslad i något, kämpar men inte kommer någonvart eller har synliga skador: ring alltid viltrehabiliterare!

Källa: Ninas Vilthjälp Viltrehabilitering Wildlife Rescue

Kontakta en viltrehabiliterare nära dig:
Viltakuten
KFV Riks.
Nordens Viltrehabilitering