Ge aldrig kaniner morötter – etologen Maria Gustavsson varnar

Kaninen är ett komplext och ofta missförstått djur.
– Jag kommer att skrämma upp er, men det är bara för att det finns så stora djurskyddsproblem kring kaniner och det är viktigt att inte bidra till dem, säger etologen Maria Gustavsson, aktuell med boken #Kanin.

Kaniner ska inte äta morötter. Det budskapet chockerade flera av åhörarna när etologen Maria Gustavsson höll sin föreläsning för Djurhemsgruppen i höstas. Träffen hölls på Djurskyddet Sveriges kansli och hade samlat djurhemsaktiva deltagare från hela landet.

– Kaniner har ett avancerat matsmältningssystem. De smälter den fiberrika kosten framförallt i blindtarmen. Deras foder ska vara fiberrikt och få tarmarna att arbeta.

Kaniner är herbivora, växtätande, djur och hade de levt ute i det vilda skulle de valt ut vissa av de växter som finns på ängarna. De är alltså selektiva växtätare. Det är likadant för de kaniner som hålls av människor. De äter också selektivt.

 – Ibland ser det ut som att kaninen har hö kvar att äta av, men det är sådant de lämnat eftersom det inte är tillräckligt rikt på näring. Ge alltid kaninen nytt hö varje dag. Kaniner behöver en variation i det grovfoder den får. Örter, olika typer av gräs, ängsblommor. När ni köper hö, välj alltid ett hö där ni kan se att det är olika typer av strån i det. Ofta kallas detta ängshö, säger Maria Gustavsson.

 – Höet hästar får är oftast inte tillräckligt näringsrikt för kaniner. Ängshö är bra. Men det är inte säkert att bara för att ett foder döpts till ”ängshö” att det verkligen innehåller just ängshö.


Bra hö till kaniner ska se ut såhär med olika typer av strån.

Hon uppmanar alla som ska köpa foder åt en kanin att läsa innehållsförteckningen noga. Ibland kan mat som är skadlig för kaniner ingå, som äpplebitar och morot.
– Det vill vi inte att kaninen ska få i sig, säger hon och ska strax förklara varför.

– Var alltid noga när ni köper hö till kaniner. Granska produkten innan ni bestämmer er. Titta på stråna i förpackningen: Är de olika långa, olika breda och har olika färger? Det är bra. När ni sedan kommer hem och öppnar paketet ska höet dofta gott. Aldrig damma.

Är pellets bra för kaninen?
– Ja och nej. Alla vet inte riktigt vilket hö kaninen ska ha och då finns pellets, ofta berikade med olika vitaminer, som ett komplement till det övriga fodret. En matsked pellets per kilo kaninen väger om dagen är lämplig mängd.
– Det ni alltid ska undersöka är så att det inte finns socker i pelletsen men däremot gärna en hög halt av fiber. Jämför olika sorters pellets!

Kan man servera gnagarblandning?
– Tvärnej. Det ska kaninen inte ha. Aldrig. Blandningen kan bestå av äpple, morot och annan sockerrik frukt och grönsaker som inte är bra för kaninen.
  
Vad händer då om man serverar kaninen en äpplebit eller en morot?
– Ger vi dem någonting med socker i får de snart en mättnadskänsla. Då kommer kaninen hellre att välja det än höet som de behöver och mår bra av att äta. Så fort vi ger kaninen något med mycket socker i så minskar vi tiden de maler sina tänder mot fiber och det vill vi inte göra.

Maria Gustavsson visar en röntgenbild på en kaninskalle i genomskärning. Ytterst är två stora framtänder och längre in mindre kindtänder.
– Kaninens tänder har olika funktioner. Framtänderna biter av. Kindtänderna maler sönder fodret i mindre bitar så att det ska bli lättare för tarmen att ta upp näringen. Malandet är mycket viktigt, både för att underlätta näringsupptaget och för att tänderna slipas ner, säger Maria Gustavsson.

Det är vårt ansvar att se till att kaninen gör det den mår bra av att göra.
– Kaniner har svårt att själva bedöma vad som är bra för dem och inte. De väljer hellre det sockerrika goda som inte kräver ett malande. Men deras tarmar behöver arbeta konstant. Därför behöver kaninen alltid få hö. En kanin måste äta i princip dygnet runt för att tänderna och tarmarna ska fungera. Slutar en kanin äta kan tillståndet snart bli livshotande.

Får kaninen morötter tycker den oftast att det är så gott att den väljer bort höet och vill bara få i sig mer av den sockerrika moroten. I värsta fall kan det få mycket allvarliga konsekvenser. Det kan leda till kaninens död.

Att morot skulle vara skadligt för kaniner kom som en stor överraskning för många i publiken. Minst sagt. Förutom att moroten är för lättsmält för att vara bra för kaninens tänder och tarmar så leder även dess höga sockerhalt till att fel sorts bakterier i kaninens tarmar börjar växa i antal, förklarar Maria Gustavsson och ritar upp en kanins tarmar på det stora blädderblocket.

– Kaninen får i sig föda. Födan går via foderstrupe, magsäck och tunntarm till grovtarm. Den svårsmälta födan går ut via tjocktarmen. Den födan som är mer lättsmält passerar även blindtarmen på vägen ut.

I blindtarmen finns olika typer av bakterier.
– Några bakterier, vi kan kalla dem gröna, hjälper till att bryta ner den fiberrika cellulosan, vilken de sönderdelar så att kaninen ska kunna ta tillvara det. Andra bakterier, som vi kan kalla röda, lever på mer sockerrika kolhydrater, som finns i exempelvis morötter och äpple. Får kaninen i sig mycket fiberrik och sockerfattig föda så arbetar den första typen av bakterier för fullt med att bryta ner kosten som de ska, medan den andra typen av bakterier är overksamma och hålls i ett litet antal.

– Ger du kaninen foder med mycket socker, exempelvis morötter rusar de röda bakterierna, de som vill ha socker, upp i antal, medan de andra bakterierna ganska fort slås ut. Om de röda bakterierna blir för många kan gas uppstå inuti kaninen. Gasen kan börja ansamlas i tarmarna och buken blir uppspänd. Om detta händer eller kaninen slutar äta är kaninens liv i fara. Skulle gasansamling ske i magsäcken är även det ett mycket allvarligt tillstånd då kaniner inte kan rapa eller kräkas. Det är jätteviktigt att aldrig någonsin riskera att det ska hända. Enklaste sättet är att aldrig någonsin bjuda kaninen på något sockerrikt, som morot eller äpple.

Kan man vända den här utvecklingen genom att servera kaninen bra hö och gröna grönsaker?
– Har det gått så här långt att kaninen inte äter och att den visar tecken på smärta är det jätteakut. Då har kaninen inte många timmar kvar. Den måste in till veterinären på en gång. Nu har jag skrämt upp er. Det är inte säkert att det blir så här illa av en morot. Men vi ska aldrig riskera något och tänk på att en morot för en kanin motsvarar en gigantisk meterhög gräddtårta för oss.

Eftersom publiken bestod av personer som är verksamma på djurhem tog Maria Gustavsson upp en situation som just de riskerar att ställas inför.
– Ni kanske får in en kanin och ser att framtänderna är långa. Det är en stark indikation på att även kindtänderna är det. Eftersom kaninernas tänder växer hela livet så kan de som inte nöts ner växa in i gommen och in i tandköttet – det är väldigt smärtsamt. Ha som rutin att fråga vad den har fått för foder och hur länge. Kindtänderna kan vara för långa även om framtänderna ser bra ut. Konsultera med veterinär.

Vi kontaktar en av landets främsta kaninveterinärer Erika Johansson vid Husdjurshälsan i Västra Frölunda.
­– Jag kan skriva under på att det är bra att undvika sockerrika grönsaker eller frukter till kanin. Jag frågar alltid om utfodring när jag träffar kaniner på kliniken då foderrelaterade sjukdomar tyvärr är vanligt förekommande. Jag brukar avråda från att ge sockerrika livsmedel som frukt och morot till kanin eller kraftigt begränsa mängden som redan ges och trappa ut det. 

Erika Johansson har tagit emot kaniner som drabbats av allvarlig gaskolik till följd av att de utfodrats med för stor mängd lättsmälta livsmedel från välmenande djurägare.
– Gaskolik kan bli livshotande för kaninen och jag själv har behandlat kaniner som dött till följd av felaktig utfodring, säger hon och förklarar att kaniner som regelbundet äter en kost som är låg i fiber och hög i lättsmält foder har en ökad risk att utveckla gaskolik. 
 
– Med det sagt, så träffar jag även kaniner som får en daglig giva av morot och som är utan akuta mag-tarm-bekymmer. Dessa kaniner brukar dock vara överviktiga på grund av den energirika kosten vilket även medför ökad risk för andra sjukdomar så som pododermatit, alltså trycksår, nedsmutsning av urin och avföring kring analområdet, säger Erika Johansson.
 
Även Maria Gustavsson tar upp kaninernas avföring. De har två olika. Den enda kommer från blindtarmen och den andra från grovtarmen. Det sistnämnda ser ut som små pluppar. Det som kommer från blindtarmen är kletigare och det ska kaninen äta direkt från ändtarmen, eftersom det finns viktiga näringsämnen i denna avföring.
– Det är ett sätt för dem att återanvända födan. Om ni ser den här andra typen av bajs, alltså inte de vanliga plupparna, då är något förmodligen inte som det ska i kaninens tarm, säger Maria Gustavsson.


Etolog Maria Gustavsson.

Snabba foderbyten är skadligt för kaniner.
– Jag skrämmer upp er rätt mycket känner jag, men det är för att felaktig föda är ett sådant stort djurskyddsproblem för kaniner. På sommaren låter många sina kaniner vara ute i stora hagar, de får gräs, maskrosor och blir ofta dåliga i magen av det snabba foderbytet. Det är inte farligt för dem att äta färskt gräs men det måste ske successivt. Ge dem lite gräs innan de flyttar ut och öka lite varje dag under en treveckorsperiod så att magen hinner ställa om.
  
En kanin med lös avföring får lätt bajs som fastnar vid ändtarmsöppningen och på bakbenen. Det är farligt för dem, dels då bajset kan ge frätskador, dels då flugor lägger ägg där och fluglarver kan äta på kaninen.
– Om det händer måste kaninen direkt till veterinär, säger Maria Gustavsson.

I nästa nummer av papperstidningen skriver vi mer om kaniner och Maria Gustavssons nya bok #Kanin
– Kaniner är fantastiska djur. Men de är inga lätta djur och absolut inte några djur som passar för nybörjare. De är tyvärr ofta missförstådda. Kaniner är väldigt komplexa.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock & Katarina Hörlin

Detta är giftigt för kaniner

Lök
Avokado
Citrusfrukter
Rabarber

Undvik att ge kaniner

All frukt och grönsaker med mycket socker i som exempelvis morot, äpple, majs och tomat ska undvikas. Det är alldeles för sockerrikt och lättsmält för kaniner vilka behöver processa fiber för att tarmar och tänder ska fungera på ett bra sätt.