Skarp djurskyddskritik mot att H&M börjat sälja plagg av mohair

H&M har börjat sälja stickade tröjor och koftor av mohair igen. Beslutet möter skarp kritik. Angoragetterna som ullen kommer från riskerar att utsättas för djurplågeri.

Sydafrika är världens främsta producent av mohair. Ullen sitter på angoragetter och för fyra år sedan avslöjade den internationella djurrättsorganisationen PETA att angoragetter utsattes för djurplågeri på tolv gårdar i Sydafrika. Trots att det inte var säkert att ullen som användes i de plagg som den svenska klädjätten H&M sålde tog kedjan ett djurskyddsbaserat beslut och skulle senast 2020 upphöra med samtliga mohairprodukter. Detta uppfylldes. Men nyligen har H&M börjat sälja stickade plagg av mohair igen, avslöjar återigen PETA.
   
”H&M gömmer sig bakom den missledande beteckningen Responsible Mohair Standard, (ansvarsfull mohair standard, på svenska), vilken inte skyddar getterna. Faktum är att denna standard tillåter att getter kastreras utan bedövning och får delar av sina öron avskurna helt utan smärtlindring. Den garanterar inte heller att getterna skyddas från lidande under slakten” skriver PETA.

I ett mejl till Aftonbladet i dag förklarar H&M Sveriges presstalesperson Laura Mendez Blanco att: ”RMS, Responsible mohair standard, är utvecklat och ägs av Textile Exchange. Standarden har hjälpt oss att nå vårt mål att bara använda mohair från farmer där djuren har blivit behandlade humant” skriver Aftonbladet.

Vi frågar Katarina Lingehag-Ekholm, en av Sveriges främsta experter på djurskydd för får och den som för några år sedan avslöjade ”mulesing” att huden skars bort från bakdelarna av merinofår för att hindra att fluglarver satte sig där, vad hon tänker om H&M:s förklaring. Är RMS tillräckligt för att kunna säga att djuren blivit bra behandlade?

– Nej standarden kommer inte fungera. Den är nerskriven och sedan händer sannolikt inget mer. Sydafrika har mycket svaga lagar för djurskydd. Det avgjort bästa är att inte köpa mohair, svarar Katarina Lingehag-Ekholm, ordförande CIWF Sverige och styrelseledamot i Djurskyddet Snapphanen.  

Foto Ranhouna, Pixaby
Text Katarina Hörlin