552 hundar stoppades av tullen vid svenska gränsen 2022

29 fler hundar stoppades av Tullverket från att passera de svenska gränserna i fjol än året innan. Totalt hindrades 552 hundar från att föras in i landet 2022.

Flest av de hundar som stoppades från att komma in i Sverige förra året upptäcktes på Arlanda, där 180 hundar påträffades.

– Under pandemin var suget efter hund stort men trots att det nu borde ha minskat stoppar vi fortfarande oroväckande många smuggelhundar, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd i ett pressmeddelande som kom i dag.

Det är dock inte bara misstänkta smuggelhundar som stoppas vid gränserna. 114 av de hundar som i fjol följde med människor som flytt från Ukraina ingår i statistiken. Dessa hundar saknade ofta vaccinationspass och andra handlingar. Vanligaste åtgärden var att de sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar, skriver Tullverket, som i pressmeddelandet berättar att de under förra året upptäckte ett nytt ”cyniskt sätt att smuggla in hundvalpar”.

I augusti stoppades en bil vid Öresundsbron och i bagageutrymmet hittade tulltjänstemännen burar med fem tikar i dåligt skick där flera var synbart dräktiga. Föraren hävdade att han skulle besöka en vän i Stockholm och sedan återvända till Ungern med sina fem hundar.

”Eftersom han inte vet vad hundarna heter och hundpassen är ofullständiga, grips mannen misstänkt för grov smuggling”, skriver Tullverket. Mannen dömdes i oktober av Malmö tingsrätt för smuggling av normalgraden – inte för grov smuggling – till tre månaders fängelse. Samtliga tikar avlivades, och det visade sig att alla fem var dräktiga.

– Alla som köper en hund har ett stort ansvar att försäkra sig om att det inte är en smuggelhund. Se alltid till att träffa valpen i hemmiljö med mamman och anmäl direkt om något verkar misstänkt, säger Åsa Hagelstedt, generalsekretare Djurskyddet Sverige.

Tidningen Djurskyddet fortsätter att granska hundsmugglingen i kommande artiklar inom kort.

Detta hände med hundarna som stoppades

61 hundar avlivades 2022 – 86 hundar avlivades 2021
378 hundar fick föras ut igen/avvisades – samma antal som 2021
29 hundar sattes i karantän 2022 – 31 hundar sattes i karantän 2021
81 hundar fick annan åtgärd, som hemkarantän/annan begränsning 2022 – 19 hundar fick detta 2021
För 3 hundar saknas åtgärd – 9 hundar saknade åtgärd 2021

Källa Tullverket

Text Katarina Hörlin
Foto Tullverket

Så ser du till att inte köpa en smuggelhund

  • Valpen ska ha ett veterinärintyg som är max sju dagar gammalt. Är hunden inte helt frisk? Avstå köp.
  • Träffa både tiken och valpen i hemmet, ingen valp ska köpas på en parkeringsplats eller liknande.
  • Hunden ska vara id-märkt med ett mikrochip. Lagstiftningen säger att valpen ska vara chipmärkt och registrerad senast vid 4 månaders ålder, men en seriös uppfödare säljer inga valpar som inte är id-märkta med ett mikrochip.
  • Om säljaren uppger att valpen är född i Sverige be att få se att tiken är registrerad i det svenska hundregistret.

  • Är du det minsta tveksam? Köp inte hunden. Även om du känner för valpen och vill rädda just denna individ så kommer ditt köp att leda till att fler smuggelhundar föds under vidriga förhållanden.
  • Misstänker du att en hund införts illegalt? Kontakta Jordbruksverket och Tullverket.

  • Köp inte en valp via nätet som om det vore vilken produkt som helst.

  • Efterfrågan styr smugglingen. Tullverket och andra myndigheter har svårt att stoppa den illegala verksamheten om människor fortsätter att köpa smuggelhundar.

Källor: Tullverket och Djurskyddet Sveriges: Köp ingen smuggelhund