Det är dags att kattsäkra balkongen – några tips på vägen

I nästa vecka, den 19 april, ska det bli 20 grader varmt i Stockholm och soligt i stora delar av landet, enligt SMHI. Det är hög tid att kattsäkra balkongen!

En katt har inte nio liv, endast ett och varje år skadar sig många katter efter att fallit ner från höjder. En del så svårt att de inte klarar sig. Frakturer i ben, bäcken, käke och spräckt gomtak är vanliga fallskador för katter, enligt försäkringsbolaget Agria, som även tar upp konsekvenser som punkterade lungor, sprucken urinblåsa, diafragmabråck, lever- och mjältrupturer. En ruptur är en bristning av en vävnad som kan leda till inre blödningar.

– Mellan 100-150 katter skadas årligen så allvarligt att de får besöka veterinären och behandlas. Skador som uppstår i samband med fall är ofta svåra, kräver veterinärvård och har en lång konvalescenstid för katten, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

En in-nätad balkong kan hindra mycket lidande. Gör som katten på bilden Padres matte Pernilla Wall och näta in balkongen, då kan både du och din katt njuta av många långa ljumma sommarkvällar därute. Att näta in behöver inte vara särskilt krångligt.

– Jag satte ihop massa kompostgaller med buntband, sedan har jag lagt ett nät, som man köper i djuraffärer för att näta in balkonger, över som ”tak”. Det är också fäst med buntband, berättar Pernilla Wall.

Hyresgästföreningen råder på sin hemsida alla balkong- och kattägare att näta in balkongen ”så att din katt inte trillar ner. ( – – – ) Tänk på att du måste kunna återställa balkongen i ursprungligt skick den dagen du flyttar ut.”

HSB tipsar i tidningen Hemma i HSB att få styrelsens tillstånd innan man nätar in. “Det krävs inget bygglov för ett vanligt kattnät som fästs i tak eller i balkongen ovanför. Ett bygglov kan bli aktuellt om man planerar tak eller andra speciallösningar”, förklarar jurist Johan Kleveland.

Nätet kan alltså sättas upp på flera olika sätt. Camilla Henningsson, föreståndare på Djurskyddet Kalmars djurhem, har tidigare i Tidningen Djurskyddet varnat för att använda sig av hönsnät: katten kan lätt bita sönder det och ta sig ut.
– Jag rekommenderar att man använder sig av nät som är gjort i ett hårdare material och med små rutor, sa Camilla Henningsson.

Föreskrifterna om hållande av hund och katt, SJVFS 2020:8, L102, slår fast att djurhållaren ska hindra hundar och katter från att skada sig vid fall. Under rubriken Riskförebyggande åtgärder står det:
”22 § Djurhållaren ska vidta åtgärder för att förhindra fallskador på hundar och katter i förvaringsutrymmen.”

Förvaringsutrymme definieras som ett avgränsat inomhus- eller utomhusutrymme där hundar och katter hålls med viss varaktighet eller med återkommande intervaller, som en bostad eller del av bostad, en båt, en husvagn, en rastgård, en bostadstomt eller annat inhägnat område.

Så även om balkongen bara är någon meter upp: näta in den och säkra fönstren så att din katt inte faller ut! Tänk också på att erbjuda skugga och vatten därute.

Text Katarina Hörlin
Foto Pernilla Wall på katten Padre

Cool katt på innätad balkong!

Fler tips för att förhindra fall

* Har du inglasad balkong? Var noga med att dra igen dörrarna helt och fäll ner gardinerna så det blir skugga.
* Stäng alltid alla fönster och balkongdörren om katten är ensam hemma. Katter har lirkat sig ut ur de mest smala glipor.
* Kommer du att ha ett fönster på vädring ofta? Näta in även det så riskerar inte katten att falla ut.