Legendariska veterinären Sue Dyson lanserar verktyg som avslöjar hästars smärta

Många hästar får kroniska problem eftersom de inte får hjälp i tid. Det säger Sue Dyson, legendarisk veterinär som tagit fram ett verktyg för att bedöma smärta hos hästar under ridning.

– Ovilja att utföra vissa rörelser betraktas som beteendeproblem och det är inte ovanligt att hästen bestraffas när den försöker undvika smärta och kompensera för sin hälta, slår hon fast efter en lång karriär som såväl kliniker som forskare, och hänvisar bland annat till studier som gjorts i Sverige och Danmark.

Få kan mäta sina hästkunskaper med Sue Dyson, som blev hästveterinär till följd av att hon själv är ryttare. Efter en mångårig yrkeskarriär med mer än 300 vetenskapliga artiklar publicerade och en mängd meriterande uppdrag både i Storbritannien och internationellt är hon en auktoritet som hästfolket lyssnar på.

Tidigare har hon bland annat forskat kring hur ryttarens vikt påverkar hästen och tagit fram en smärtskala för häst baserat på ansiktsuttryck. Hon drar sig inte för att tala om ifall hon träffar på en ryttare som är för stor för sin häst. Hon har heller inga problem med att informera en ryttare att hans eller hennes häst försöker undvika smärta under ridning.

– Jag upplever inte att det är ett problem att säga det till en ryttare. Min erfarenhet är snarare att ryttarna blir lättade när de får veta att hästens beteende inte beror på att de är dåliga ryttare, utan på att hästen faktiskt har ont.

För att bedöma smärta hos hästar under ridning har hon tagit fram The Ridden Horse Pain Ethogram, ett verktyg som bygger på 24 olika smärtbeteenden hos hästar.

Om en häst uppvisar mer än åtta sådana beteenden, då har den ont. Det kan handla om att den gapar, får en stirrande blick, swishar med svansen eller visar ögonvitorna. Ännu tydligare tecken är att den bockar, slår bakut eller kör upp huvudet.

– Om man ger en sådan häst smärtlindring så försvinner beteendena, eller minskar åtminstone betydligt. Plötsligt kan ryttaren tycka att hästen blir helt annorlunda i ridningen, mjukare, mer följsam, säger Sue Dyson.

Det tyder på att de där tidigare beteendena faktiskt orsakades av smärta och därifrån kan man gå vidare och lokalisera det onda och åtgärda det. Många ser inte någon hälta när hästen får skritta, trava och galoppera utan ryttare. De slår fast att hästen inte är halt och inte har någon smärta.

– Men det går inte alltid att avgöra utan ryttare. För att kunna göra en korrekt bedömning måste man titta på hästen i åtminstone tio minuter och då med ryttare.

Det som driver Sue Dyson är en önskan om bättre hästvälfärd och bättre relationer mellan häst och människa. Tidigare har hon tagit fram en gratis broschyr som avlivar drygt 30 myter som florerar i hästvärlden, till exempel att fuxston är särskilt argsinta.

– Men det finns inga vetenskapliga belägg för att hästens färg har inverkan på hästens temperament. Däremot finns det många hästar som lider i tysthet, för att de har smärtor som ingen upptäcker. En häst som är smärtfri är inte ”sur” eller ”besvärlig”, säger hon.

Text & Foto Jeanette Thelander

Läs mer om the Ridden Horse Pain Ethogram

The Ridden Horse Pain Ethogram är ett verktyg som listar en mängd ”problembeteenden” som kan vara tecken på smärta. Om en veterinär upptäcker åtta eller fler sådana beteenden under en stunds ridning går det att slå fast att det är smärta som ligger bakom och att det inte rör sig om beteendeproblem.

Exempel på olika smärtbeteenden är:
Swishar med svansen, lägger svansen konstant åt höger eller vänster sida, sadel som hela tiden drar sig åt en sida (om exempelvis fel i sadelstoppningen kan uteslutas), stirrande blick, tandgnisslande, synliga ögonvitor, hästen gapar eller kör upp huvudet, hästen bockar eller stegrar sig, hästen ”ser spöken”, snubblar, roterar med öronen, skiftar gångart spontant eller blundar.

33 myter om ridhästar

Vill hästen inte galoppera? Glider sadeln ofta över på ena sidan? Går hästen på sidan när den går nerför? Den kan ha ont. Ladda ner Sue Dysons gratisbroschyr om myter kring ridhästar, vilka egentligen visar tecken på smärta här hos Worldhorse welfare: Myth Busters

Text Jeanette Thelander
Foto Kajetan Sumila, Unsplash