Min katt har blivit stressad hemma – hur kan jag hjälpa? 

LÄSARFRÅGA: Jag har en hankatt, som heter Zorro. Han är 11 år och en blandning mellan norsk skogkatt och brittisk korthår. I vanliga fall är han väldigt stabil, lugn och trygg. Han är van att gå ut i stort sett när han vill (när jag släpper ut honom).

Han kollar noga sitt revir, uteplatsen och däromkring och går inga långa sträckor hemifrån. Problemet började i höstas när en okastrerad förvildad katt började komma in och kissa revir och vara i slagsmål med Zorro. Zorro blev ganska stukad och rädd och sprang in så fort han fick syn på honom. Den katten är nu omhändertagen och har fått det bra.

Zorro hade gått över i sin vanliga lugna lunk när en annan katt dyker upp, M. En kastrerad hankatt. M är redan ett samtalsämne här i området. Han attackerar, springer mot katter, hundar och startar bråk. Han har också bitit två personer som försökte klappa honom. Zorro har varit i ett rejält slagsmål med honom som slutade hos veterinären för Zorros del. Han hade mycket riv- och bitsår och hade fått en klo strax i ögonkanten.

Efter slagsmålet är Zorro jätterädd för honom. Zorro har försökt att uppfostra honom flera gånger genom att ligga kvar på sin plats och morra, men M förstår inte dessa kattkoder. Och nu verkar Zorro gett upp. Han är även väldigt uppstressad och ska till varje pris ut ibland, han har inte varit så extrem förut. Kan det ha med hans lite otrygga situation ute att göra? Är jättetacksam om du har ett råd hur man ska tackla detta!

Matte

ETOLOGSVAR: Först, så härligt att det löste sig för den förvildade katten som inledningsvis orsakade problem! Men tråkigt att en ny katt, M, nu skapar bekymmer i grannskapet. Tyvärr är det inte helt ovanligt med konflikter där flera, för varandra okända, katter ska samsas. Ibland går det bättre och katterna undviker konflikter genom att dela upp området fysiskt eller tidsmässigt. Men inte alltid. Och när konflikter uppstår kan de bli fysiska och sluta med att katter kommer till skada.

Utan att ha sett interaktionerna du beskriver är det svårt att säga säkert, men, det låter som att Zorro förutom en varning även uppvisat en rädsloreaktion vid kontakt med M. Om den andra katten, såsom i fallet, inte går undan ökar konflikten. Och denna rädsla kan mycket väl ligga till grunden för de förändringar i beteende du beskriver.

Konflikter mellan frigående katter går tyvärr inte att styra utan behöver i så fall förhindras genom begränsad, eller övervakad, utevistelse. Eller en säker och godkänd inhägnad (rastgård). Men, eftersom du upplever Zorro som uppstressad och otrygg vill jag fokusera på detta. Katter finner trygghet i den kända miljön, med bekanta dofter. Att begränsa doften från andra katter såsom M samtidigt som det finns möjlighet för Zorro att på ett acceptabelt vis markera i hemmet, gärna nära utgångar och fönster, kan öka Zorros trygghet. Att se till att hemmet innehåller platser där Zorro kan gömma sig, ta sig högt upp och gärna från en trygg plats spana ut över trädgården är även bra. Lek gärna dagligen med Zorro vilket även minskar risken för uppkomst av oönskade beteenden. Om Zorro fortsatt vill gå ut kan det vara bra att se över utemiljön. Framför allt där konflikter tidigare uppstått. Går miljön att förändras så att Zorro enkelt och säkert kan ta sig undan vid kontakt med M? Om möjligt, skapa även trygga platser för Zorro, såsom upphöjda platser, dit han kan fly om det skulle krävas.

Lycka till!

Elin Hirsch, Fil. Dr i etologi

Har du en fråga? Skriv till tidningens experter!

Har du en fråga om katters, hundars eller andra djurs beteende? Skriv till: så förmedlar vi den till tidningens etologexperter.