102 ledamöter som lovat att kämpa för stärkt djurskydd tar plats i EU-parlamentet

I juni röstade 360 miljoner EU-medborgare i 27 länder in 720 ledamöter i EU-parlamentet. 102 av de invalda parlamentarikerna har skrivit under ett löfte om att förbättra djurskyddet.

Organisationen Eurogroup for Animals tio djurskyddslöften rör allt ifrån att skydda välfärden för vattenlevande arter till att driva på EU-kommissionens arbete i djurskyddsfrågor. 102 av de invalda 720 parlamentarikerna har skrivit under att de ska uppfylla löftena.

7 av dessa 102 är svenska ledamöter: Vänsterpartiets Jonas Sjösted (V) och Hanna Gedin (V), Centerpartiets Emma Wiesner (C) och Abir Al-Sahlani (C), samt Miljöpartiets Pär Holmgren (MP), Alice Bah Kuhnke (MP) och Isabella Lövin (MP). Just Miljöpartiet, som i parlamentet tillhör partigruppen de Gröna, gjorde ett strålande val och seglade upp som det tredje största partiet med sina 13, 85 procent av de svenska väljarnas röster efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Grattis till det fina resultatet. Vad tror du att ert starka val grundar sig i, Pär Holmgren?
– Tack! Resultatet visar att väljarna vill att EU ska bedriva en kraftfull klimat- och miljöpolitik som är i linje med vad vetenskapen vill. Jag tror att det grundar sig i att människor är oroliga för klimatet, vår natur och demokrati, och inser att med nuvarande regering i Sverige behövs gröna röster mer än någonsin i EU, svarar han.  

Du behöll dina viktiga utskottsplatser i AGRI och ENVI. Vilka blir de viktigaste djurskyddsfrågorna framöver?
– Vi måste stärka djurvälfärden i hela EU genom tuffare tag mot medlemsländer som bryter mot befintliga regler, framförallt genom genomförandet av tidigare lovade åtagande om en ordentlig översyn av EU:s djurskyddslagstiftning. Några av de viktiga frågorna blir att få på plats strikta och humana regler vid djurtransporter, förbud av att hålla produktionsdjur i bur och att säkerställa att all import till EU uppfyller EU:s krav på djurhållning. Det är även hög tid att EU agerar för djurskydd av vattenlevande arter samt att djurvälfärd blir ett eget mål med krav i den nya gemensamma jordbrukspolitiken.

102 parlamentariker av de 720 som nu tagit plats i parlamentet har, likt dig och dina partikollegor, skrivit under Eurogroup for Animals djurskyddslöften. Hur ser du på möjligheterna för det nyvalda parlamentet att få igenom ett stärkt djurskydd i EU?
– Vi ser att det finns flera parlamentariker och politiker i EU som gärna pratar om djurskyddsfrågor, men som i många andra frågor blir det i praktiken tyvärr stora skillnader i hur högt man prioriterar frågan. Senaste mandatperioden såg vi flera löften om stärkt djurskydd som inte har uppfyllts och det finns en stor risk för att djurvälfärd fortsätter nedprioriteras i det nyvalda parlamentet. Men vi Gröna vet att djurvälfärd är en viktig fråga för EU:s medborgare och att påtryckningar, likt “End the cage Age”, har en viktig effekt. Jag tror att sådan mobilisering kommer att bli än viktigare den här mandatperioden för att få igenom ett stärkt djurskydd i EU.  Men från EU-parlamentet kommer vi Gröna i utfrågningar av den nya EU-kommissionen kräva att fler initiativ behövs, svarar Pär Holmgren.

De 102 parlamentarikerna som skrivit under djurskyddslöftet återfinns i alla de åtta politiska grupperna som parlamentet består av, EPP, S&D, Patriots for Europe, PfE, ECR, Renew, Greens/EFA, The Left, ESN och NI.

De viktigaste utskotten som hanterar djurskyddsfrågor är AGRI, jordbruks- och landsbygdsutskottet, och ENVI, miljöutskottet. I AGRI får Pär Holmgren (MP) och Emma Wiesner (C) sällskap av de svenska parlamentarikerna Heléne Fritzon (S) och Jessica Polfjärd (M).

Samtliga fyra svenska parlamentariker i AGRI har också fått platser i ENVI, där även de svenska ledamöterna Karin Karlsbro (L), Beatrice Timgren (SD) och Jonas Sjöstedt (V) ingår.

I Fiskeriutskottet finns Sofie Eriksson (S), Karin Karlsbro (L), Isabella Lövin (MP), Jessica Polfjärd (M), Emma Wiesner (C) och Beatrice Timgren (SD).

Ursula von der Leyden, tillhör tyska kristdemokraterna CDU och EU-gruppen EPP. Foto Christophe Licoppe

I juli omvaldes Ursula von der Leyden till EU-kommissionens ordförande för ytterligare fem år framåt. Förväntningarna från djurskyddsorganisationer och EU:s medborgare är nu stora på att den kraftigt försenade översynen av djurskyddslagstiftningen för EU:s djur snabbt ska genomföras. Eurogroup for Animals ordförande Reineke Hameleers sammanfattar det i ett uttalande:

”EU-kommissionen levde inte upp till vad den åtagit sig förra mandatperioden, särskilt inte vad gäller den försenade översynen av EU:s djurskyddslagstiftning. Men Europaparlamentet har alltid varit en stark röst för djurs välfärd. Nu uppmanar vi parlamentarikerna att företräda den stora majoritet EU-medborgare som vill se en mer ambitiös lagstiftning vilken ska skydda alla djur under hela deras livstid.”

Otåligheten är stor även hos svenska djurskyddsorganisationer.
– Arbetet med nya djurskyddsregler måste snabbas på. All djurskyddslagstiftning i EU är daterad och medborgarna vill ha en högre standard på djurskyddet. Det visades inte minst i medborgarinitiativen End the cage age och FFE, Fur free Europe. Båda initiativen lovade kommissionen att följa upp – men har inte gjort något. Det enda kommissionen presenterade förra mandatperioden var ett bra hund- och kattdirektiv, samt marginellt förbättrade delar av djurtransportslagstiftningen. Arbetet med att förbjuda pälsfarmer måste fortsätta, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock & Christophe Licoppe

HÄR ÄR DE TIO PUNKTERNA I DJURSKYDDSLÖFTET

Paraplyorganisationen Eurogroup for Animals tog fram tio löften vilka utgör det djurskyddslöfte som 102 invalda parlamentariker förbundit sig att följa.

JAG FÖRBINDER MIG ATT:

1. Driva på kommissionens arbete i djurfrågor Läs mer

2. Arbeta för att stoppa lidandet som transport av levande djur medför

3. Skydda djurvälfärden för vattenlevande arter

4. Arbeta för en bättre livsmedelsproduktion, för oss, för djuren och för vår planet

5. Arbeta för striktare regler för importerade animaliska produkter

6. Arbeta för att påskynda övergången till vetenskap utan djurförsök

7. Arbeta för bättre förutsättningar för vilda djur

8. Arbeta för ett förbud mot pälsdjursfarmning och mot att placera pälsprodukter från uppfödning på den europeiska marknaden

9. Arbeta för förbättringar för våra sällskapsdjur

10. Verka för att en djurskyddskommissionär införs

Mer om Fur free Europe och End the Cage Age

Båda dessa medborgarinitiativ fick över en miljon underskrifter. Det innebär att EU-kommissionen måste ta upp frågan.

Fur Free Europe, FFE, handlar om att göra EU fritt från pälsdjursuppfödning och förbjuda import av skinn/päls som kommer från djur som fötts upp på pälsdjursuppfödningsgårdar utanför EU.
Mer om FFE finns att läsa här: FFE

End the Cage Age kräver att inga lantbruksdjur inom EU ska få hållas i burar. I dag hålls grisar, kaniner, getter, höns och kalvar i trånga burar i EU. 30 juni 2021 offentliggjorde EU-kommissionen att den skulle föreslå att alla burar för djur som hålls inom lantbruket skulle fasas ut till 2027. Detta skulle ingå som en del i översynen av EU:s djurskyddslagstiftning. Översynen skulle presenterats förra året men har ännu inte kommit. ”Vi behöver tomma burar – inte tomma löften” skriver End the Cage Age på sin hemsida, som ni hittar här: End the Cage Age

Foto Anna Lundvall (minkarna) & End the Cage Ages hemsida.

EU-valresultatet i Sverige 2024

Socialdemokraterna   24,77 %  och fick 5 mandat
Moderaterna                17,53 %  och fick 4 mandat
Miljöpartiet                  13,85 % och fick 3 mandat
Sverigedemokraterna 13,17 % och fick 3 mandat
Vänsterpartiet              11,06 % och fick 2 mandat
Centerpartiet                  7,29 % och fick 2 mandat
Kristdemokraterna        5,71 % och fick 1 mandat
Liberalerna                     4,38 % och fick 1 mandat

EU-valresultatet i Sverige 2019

Socialdemokraterna      23,48 %
Moderaterna                   16,83 %
Sverigedemokraterna   15,34 %
Miljöpartiet                     11,52 %
Centerpartiet                  10,78 %
Kristdemokraterna         8, 62 %
Vänsterpartiet                  6,80 %
Liberalerna                       4,13 %

Källa: Valmyndigheten EU-valet