Länsstyrelserna har endast i två fall beslutat om förelägganden för oregistrerade katter

I ett år och åtta månader har det varit obligatoriskt att registrera sin katt i Jordbruksverkets register. Cirka 900 000 katter beräknas ännu vara oregistrerade. Endast 2 av landets 21 länsstyrelser har i varsitt fall förelagt ägare att registrera sina katter.

– Enda sättet att komma till rätta med de som inte registrerar sina katter är att det ska kosta dem pengar att inte följa lagen, säger Karin Sundgren, ordförande Djurskyddet Norra Halland.

I januari 2023 trädde lagen om obligatorisk id-märkning och registrering av katter i kraft. I början av augusti i år var 501 106 katter registrerade i Jordbruksverkets register. Det beräknas finnas 1,4 miljoner katter i Sverige. Cirka 900 000 katter är alltså ännu inte registrerade. Trots att det är lagkrav.

Tidningen Djurskyddet gjorde en rundfrågning till samtliga länsstyrelser andra veckan i augusti och frågade hur många kattägare som inte registrerat sina katter deras djurskyddsinspektörer gett föreläggande om att registrera. Endast två länsstyrelser, Halland och Gävleborg, hade gjort det i ett ärende vardera. Några av de 19 länsstyrelser som inte beslutat om förelägganden påpekar att de genom att informera djurhållare inte behövt ge något föreläggande.

– Två gånger har jag underrättat ägarna inför beslut om föreläggande och då har de registrerat sina katter, berättar djurskyddsinspektören vid djurskyddsenheten i Jämtland. I Skåne har kontrollanterna ”hitintills arbetat informativt med frågan och ännu inte fattat något beslut om föreläggande för registrering av katt”.

Länsstyrelsen i Halland beslutade om föreläggande till en ägare som hade minst två katter. I november 2023 upptäcktes att katterna inte var registrerade i kattregistret. Personen informerades om att katterna skulle registreras och när så inte skett i mars 2024 utfärdades ett föreläggande.

Förläggandet som Länsstyrelsen Gävleborg beslutade om kom efter att djurskyddsinspektörerna fått in anmälningar mot två djurhållare. I samband med detta kontrollerades om deras hundar och katter var registrerade, vilket de inte var.

Har ni som rutin att vid anmälningar alltid kontrollera att kattägaren registrerat sin katt?
– Ja, när vi hanterar anmälningar om bristande tillsyn av hund och katt har vi som rutin att kolla om de är registrerade. När det gäller både hund och katt är första steget att vi informerar om att katten eller hunden ska vara registrerad. Det är många som missat att det ska göras. Får vi sedan kännedom om att djurhållaren ändå inte registrerat sin hund eller katt kan det blir fråga om föreläggande, säger Mia Sjöblom, enhetschef för djurskydd vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Beslutet om föreläggandet meddelades i det här fallet den 23 augusti 2023. Har ägarna nu registrerat sina katter?
– Nej, jag kan inte se att det följt föreläggandet.

Vad blir ert nästa steg i detta ärende?

– Då kan det bli tal om föreläggande med vite.

Ägarna bryter mot lagen. Allt fler djurskyddsföreningar, som hoppats mycket på att lagen om obligatorisk id-märkning och registrering av katter skulle innebära färre hemlösa katter men istället upplever det motsatta, vill nu att länsstyrelserna gör fler kontroller och beslutar om fler förelägganden till de som inte registrerat sin katt. Anser ni på Länsstyrelsen i Gävleborg att det skulle vara möjligt för djurskyddsinspektörerna att öka kontrollerna kring att kattregistreringen gjorts och ge fler föreläggande till ägare som inte registrerat sina katter?

– Jag kan inte uttala mig om vilka möjligheter de andra länsstyrelserna har att öka kontrollerna eller ge fler förelägganden. I Gävleborg har vi som rutin att påtala för djurhållaren i tillsynsärenden om en katt inte är registrerad. Vi försöker i första hand ha en dialog med djurhållaren när vi i Gävleborg hanterar dessa ärenden, ofta har det handlat om okunskap hos djurhållaren. Men om det visar sig att katten inte registrerats trots att vi påtalat det kan det bli tal om ett föreläggande. Och om inte heller det hjälper kan det bli tal om föreläggande med vite, berättar Mia Sjöblom.

Vad tror ni krävs för att få fler kattägare att följa lagen och registrera sina katter?
– Ofta handlar det om att folk inte vet att de ska registrera sina katter, så det är möjligt att mer information och kunskapsspridning skulle kunna göra skillnad, svarar Mia Sjöblom.

Djurskyddsföreningar runt om i landet har under sommaren larmat om att de fått ta emot fler hemlösa katter än tidigare. Vissa föreningar tar dessutom, om de får en ledig plats, emot katter från privatpersoner som behöver omplacera.

– Det är ett krav från vår sida att katterna är kastrerade, chippade och vaccinerade för att vi i mån av plats ska kunna hjälpa till, säger Karin Sundgren, ordförande för Djurskyddet Norra Halland.

9 av 10 katter som de privata omplaceringsförfrågningarna gäller är inte id-märkta när ägaren kontaktar föreningen.
– Oftast behöver djurägaren ordna detta innan katten kommer till oss. Min känsla är att de privatpersoner som behöver hjälp ofta är de som inte tänkt igenom allt när de skaffade katten och därför inte heller är så pålästa om varken kastration eller id-märkning, berättar Karin Sundgren.


Drygt en halv miljon katter är i dag registrerade. Foto: Zeke Tucker, Unsplash

När det gäller hjälp med omplacering på grund av dödsfall, så kallade dödsbokatter, är det lite bättre i norra Halland vad gäller både kastrering och id-märkning.
– Kanske hälften är id-märkta. Är det seniorkatter så är de sällan märkta.

Enda sättet att komma tillrätta med de många omärkta och oregistrerade katterna är att börja besluta om fler förelägganden med vite till de som inte registrerar sina katter, anser Karin Sundgren.
– Det måste kosta pengar att inte följa lagen. En massiv kampanj igen om lagen och varför den finns behövs också för att fånga upp nyblivna kattägare. Kanske några ”solskenshistorier” om märkta katter som hittat hem och även fall där svårt medtagna ej märkta katter räddas, men inte kan återförenas med sin ägare eftersom den saknar chip? 

I Hällefors hos Djurskyddet Vilsna tassar är läget likadant som i norra Halland. De flesta katter de får in från privatpersoner är varken id-märkta eller registrerade, sällan heller kastrerade.
– Troligen beror det på att vi ofta får överlåtelser i samband med att Länsstyrelsen varit på besök, dock inte kring id-märkningen utan snarare därför att personen i fråga inte tar hand om sina djur tillräckligt väl, säger Hanna Johansson, från Djurskyddet Vilsna tassar.

– Vi märker att många av dessa personer har någon form av funktionsnedsättning eller lider av psykisk ohälsa, vilket gjort att de inte klarar av att ta hand om djuren. De har ofta ett stort hjärta och vill väl, men inte förmågan, vilket också innebär att få av katterna är seriöst avlade/uppfödda.

De ägare vars katter är id-märkta, kastrerade och registrerade lyckas oftast placera om katterna på egen hand när de inte längre kan ha dem kvar.
– Så det är ytterst sällan vi får in dessa katter till föreningen, säger Hanna Johansson som tror att det krävs hårdare kontroll av avel kring katter för att få bukt med bekymret kring alla oregistrerade katter.

– Men också en ökad kunskap om varför det är viktigt att köpa en kattunge från en seriös uppfödare. I en utopi skulle det vara självklart att katter endast tillåts säljas från individer eller verksamheter som är registrerade och kontrollerade av myndighet, det skulle också innebära att katterna är id-märkta och veterinärbesiktigade vid leverans. 

I dag har avel av hund en helt annan status, konstaterar hon.
– Det är sällan hundar som är uppfödda i Sverige inte är id-märkta, vaccinerade och veterinärbesiktigade vid leverans till köpare. Vi hoppas att även att katter ska få samma status, och jag tror att där behöver myndigheter också lyfta problematiken och bli hårdare i sina kontroller. För en lag som inte efterföljs, och inte heller kontrolleras eller föreläggs, har en tendens att spegla till allmänheten att den ändå inte är så viktig. 

Vad tror du behövs för att fler ska sluta bryta mot lagen och registrera sina katter?
– Vår tanke är nog ändå att myndigheterna behöver ligga i framkant och belysa vilken status de vill ge varje djur. I dagsläget är vår uppfattning att katter har betydligt lägre status även hos myndigheter vilket såklart även då speglas i samhället. En satsning av myndigheterna på att kontrollera lagen skulle sända en skarp signal till kattägare. Få vill få föreläggande med vite för att inte följa en lag som ändå är ganska lätt att följa, svarar Hanna Johansson.

Text Katarina Hörlin
Foto Enguerrand Blanchy, Unsplash och Anders Johansson.

Jordbruksverket: ”Tog 20 år för hundregistret att få 90 procents registrering”

Vad tror Jordbruksverket att det beror på att efter mer än ett år och åtta månader med lagen om obligatorisk id-märkning och registrering av katter har långt ifrån alla kattägare registrerat sin katt?
– Det är ett långsiktigt arbete att nå ut till alla kattägare, som exempel kan nämnas att det tog närmare 20 år för hundregistret att nå upp till 90 procent registrering av alla hundar. Men det är en lag, och lagar ska följas, så vi uppmanar så klart alla kattägare att registrera sin katt! svarar Claes Larsson, pressansvarig hos Jordbruksverket.

Anser ni att fler kontrollinsatser från länsstyrelserna, samt fler förelägganden att registrera sin katt, är nästa steg för att få alla kattägare att följa lagen?
– Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen om märkning och registrering efterlevs. Det är också länsstyrelsen som kan fatta beslut om eventuella åtgärder. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att hen ska id-märka och registrera sin katt i Jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och/eller oregistrerad kan ägaren få betala vite. Men den största konsekvensen, som vi ser det, är att du riskerar att inte kunna återförenas med din katt om den springer bort. En upphittad katt som däremot är id-märkt och registrerad kan enkelt återförenas med sin ägare eftersom både den och ägaren går att hitta i vårt register, svarar Claes Larsson.

Text Katarina Hörlin