Uttorkad igelkottsunge räddades – så kan du hjälpa fåglar och djur som törstar i värmen

De senaste dagarnas värmebölja som svept in över stora delar av landet gör att många vilda djur behöver vatten. Med enkla medel kan du hjälpa dem.

Den lille igelkottsungen låg helt utslagen vid hallonbusken i familjen Thente-Hörlins trädgård i Malmö. De trodde den var död, men när den försiktigt lyftes upp såg de att ena bakbenet rörde sig lite.

– Vi kontaktade en viltrehabiliterare som sa åt oss att bädda in den i handdukar, så att den skulle få upp kroppsvärmen, lägga den i en skokartong och ta in den för att den skulle få skydd, berättar Sofia Thente.

Den lille kotten Kenneth var först mycket svag. Foto Sofia Thente.

De följde råden. Eftersom ungen var uttorkad behövde den vätska och skulle få honungsvatten en gång i timmen det närmaste dygnet. Familjen gjorde ett nattschema, ställde väckarklockorna och tillsammans med dottern steg de upp en gång i timmen hela natten och serverade den lille kotten som de döpt till Kenneth honungsvattnet som den fick slicka i sig.

– Hen, vi vet inte om det är en hona eller hane, blev allt piggare och på eftermiddagen var hen så stark att KFV Skåne sydväst kom hit och hämtade hen för vidare omvårdnad.

Lille Kenneth hade tur i oturen som hittades och fick hjälp. I värmeböljans spår törstar många vilda djur och fåglar nu.

– Man kan absolut hjälpa dem genom att ställa ut vatten. Det är så värdefullt nu när det är varmt igen, säger viltrehabiliterare Cecilia Ockedal som driver Kottebyns rehabilitering för igelkottar som behöver hjälp i Asarum.

– Har du möjligheten: sätt gärna ut vatten i buskarna till våra vilda vänner. En låg skål, krukfat eller kattskål går utmärkt att använda, tipsar hon.

Har du plats att ställa ut ett fågelbad är det perfekt. Lägg gärna stenar i botten så att även bin, fjärilar, humlor och andra mindre djur kan dricka utan att drunkna, tipsar Naturskyddsföreningen.

Fyll regelbundet på med färskt vatten.

Ser du en skadad eller svårt medtagen fågel, ekorre, hare eller igelkott – kontakta alltid direkt en vilt- och fågelrehabiliterare för deras råd. Här finner du några:
KFV Riks
Viltakuten

Text Katarina Hörlin
Foto Sofia Thente