Kritik mot regeringens beslut att sänka vargens referensvärde

Regeringen kommer att ge Naturvårdsverket i uppdrag att 2025 rapportera in en sänkning av vargens referensvärde till EU från dagens 300 vargar till 170.
– Regeringen kan inte ge sig på att försöka styra Naturvårdsverkets beslut på det här sättet. Deras beslut ska ha grund i forskningen, säger Anna Lundvall, sakkunnig hos Djurskyddet Sverige.

I dag beräknas det finnas 375 vargar i Sverige. Referensvärdet är 300 vargar. Ett referensvärde innebär det antal vargar som krävs för att kunna ha en ”långsiktigt livskraftig vargstam med gynnsam bevarandestatus”, enligt EU:s art- och habitatdirektiv. Nästa år ska EU-länderna rapportera in nya referensvärden. Då kommer regeringen att ge Naturvårdsverket i uppdrag att rapportera in 170 vargar som nytt referensvärde meddelade regeringen i veckan.

– Ända sedan regeringen tillträdde 2022 har vi arbetat med att lägga om vargpolitiken. Arbetet för en minskad vargstam är aktivt och pågående. Det här är ett viktigt besked inte minst för de delar av landet där vargstammen orsakar omfattande problem och otrygghet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressuttalande, där ytterligare två regeringsrepresentanter uttalar sig.

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) säger:
– Rovdjurspolitiken måste ta hänsyn till alla de människor som lever och verkar i vargens närhet. Sveriges förvaltning av vargstammen ska vara både ekologiskt och socialt hållbar.

John Widegren, gruppledare för moderaterna i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, betonar att ett sänkt referensvärde länge varit ett mål för moderaterna.

– Vi tror att det här målet är en omstart för att skapa en lokal acceptans för vargstammen. Det här kommer att förbättra möjligheterna för de som lever och verkar på landsbygden, säger John Widegren.

Djurskyddet Sveriges sakkunniga Anna Lundvall är skarpt kritisk.
– Det är väldigt upprörande att politikerna totalt ignorerar vad forskningen säger, trots att de fått backa just på grund av det redan förra gången de ville sänka referensvärdet 2019, när Naturvårdsverket satte det på 300 vargar. Jag tycker att det här liknar ministerstyre och sådant ska vi inte ha i Sverige. Man kan inte ge sig på att försöka styra Naturvårdsverkets beslut på det här sättet. Deras beslut ska ha grund i forskningen. Jag kan inte heller förstå varför det endast fokuseras på att skjuta varg som det enda verktyget att lösa konflikterna. Det finns ju andra medel och dessa pratar politikerna inte ens om. Varför?

Vilka risker ser du med att sänka referensvärdet?
– Att minska vargstammen innebär en jättestor risk för inavel och en kollapsad stam. Dessutom finns det inget som stödjer att en minskad stam skulle skydda tamdjur mot angrepp. Man riskerar i stället att skapa en stress i de få flockar och revir som redan finns och det kan i sig leda till att vargarna ger sig på tamdjur. Jag vet inte om tanken är att man ska börja flytta vargar för att få in mer genetiskt material, men det tycker jag är en skymf mot naturen. Den stress det skulle innebära för en individ är oerhörd. Dessutom har vi ingen aning om ifall det skulle fungera, säger Anna Lundvall.

Att vara varg i Sverige är stressande och farligt, betonar hon.
– Den upprepade licensjakten ställer årligen till det för dessa individer och vi vet faktiskt inte vad det gör med dem på lång sikt. Flockstruktur och familjestruktur förändras ju då ständigt och det måste ju vara en oerhörd påfrestning för varje enskilt djur.

Kan vargstammen hämta sig igen om referensvärdet skulle sänkas till 170 individer?
– Det vet jag inte, men det låter inte som något som kan göras. Om en så liten population ska kunna överleva behöver det invandra vargar och det ser vi ju i dag att vargarna inte har någon möjlighet att göra eftersom de inte kan passera renbeteslandet i norr.

Text Katarina Hörlin
Foto iStock

Så arbetades dagens referensvärde fram

2013 beslutade riksdagen att Sveriges referensvärde för vargar ska vara mellan 170-270 vargar.

Hur dagens referensvärde på 300 vargar arbetades fram beskriver Naturvårdsverket, som också är rapporteringsmyndighet, på sin hemsida. Där läser vi att efter riksdagsbeslutet på 170-270 vargar fick Naturvårdsverket ansvaret för att specificera var referensvärdet skulle ligga inom det föreslagna intervallet. Vargarna fick inte bli färre än referensvärdet. Naturvårdsverket rapporterade 2013 referensvärdet 270 individer till EU.

Dock saknades vid denna tid vetenskapligt underlag för graden av inavel hos vargarna. 2015 fick Naturvårdsverket i uppdrag att ta reda på detta. Två oberoende forskargrupper undersökte därför hur många vargar som krävdes för att vargarna inte skulle bli inavlade. Deras rapport visar:

”att det behövs minst 300 vargar i Sverige samt att minst en ny varg som vandrar in från Finland eller Ryssland vart femte år reproducerar sig med en skandinavisk individ för att arten ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus”.

2019 rapporterade därför Naturvårdsverket referensvärdet 300 vargar till EU. Detta antal gäller under förutsättning att ”det till populationen invandrar minst en reproducerande individ per femårsperiod”.

Att referensvärdet ska vara 300 vargar för att klara en gynnsam bevarandestatus har även prövats i Högsta förvaltningsdomstolen. I en dom 2016 (HFD 2016 ref 89) angav att domstolen att den ”inte har anledning att ifrågasätta det vetenskapliga underlag som Naturvårdsverket har byggt sin bedömning på”.

Källa Naturvårdsverket: Referensvärde för varg i Sverige (naturvardsverket.se)